Kaçış rampası nedir : Bu işaret levhası yolun ilerisinde acil kaçış rampasının olduğunu belirtir. Acil kaçış rampası karayollarında genellikle fren sorunları nedeniyle kontrolden çıkan araçların güvenle durmasını sağlar. Trafik bilgi işaretleri, sürücü ve yayalara yol hakkında bilgiler vermektedir.
Mekanik arızalar, • Fren sisteminin doğru kullanılmaması, vb. sebeplerle fren kontrolünü yitirmiş ağır yüklü taşıtların trafik koridorundan ayrılarak izole edilmesini ve kontrollü bir şekilde durdurulmasını sağlayarak can ve mal kayıplı kazaların önüne geçilmesini amaçlayan bir yapıdır.
Kaçış rampasının eğimli yapılıp yapılmaması o bölgenin topoğrafik yapısına bağlıdır. Sistemin çalışma prensibi aracın kinetik enerjisini sönümlemek üzerine olduğu için kaçış rampasının eğimli yapılması tercih edilir. Çıkış eğimli yapılan acil kaçış rampaları yerçekimi nedeniyle rampa uzunluğunun kısalmasını sağlar.
Rampa; toprak, kum, mıcır ya da mekanik elemanlardan oluşabilir. Acil kaçış rampasının amacı, aracın kinetik enerjisini sönümleyerek aracı durdurmaktır. Rampanın eğimi, aracın kinetik enerjisini sönümlemek için yeterli olmalıdır. Rampanın eğimi ne kadar fazla olursa, aracın kinetik enerjisi o kadar hızlı sönümlenir.
Rampa; toprak, kum, mıcır ya da mekanik elemanlardan oluşabilir. Türkiye'de ilk acil kaçış rampası T.C.K. 5. Bölge Müdürlüğü tarafından Pozantı - Tarsus otoyolunda 2012 yılında hayata geçirilmiş ve bugüne kadar 5 kazayı engellemiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Adana. Toros Dağlarındaki Pozantı-Tarsus Otoyolu'nda, 2012'de uygulamaya konulan kaçış rampaları, eğimli yolda fren arızası ve lastik patlaması gibi nedenlerle yaşanması muhtemel 167 büyük kazanın önüne geçti.
Erzincan'daki Sakaltutan Geçidi'ne yapılan kaçış rampası, eğimli yolda fren arızası ve lastik patlaması gibi nedenlerle yaşanması muhtemel kazaların önüne geçerek hayat kurtarıyor.
MADDE 47- (1) Kaçış yolu kapılarının en az temiz genişliği 80 cm'den ve yüksekliği 200 cm'den az olamaz. Kaçış yolu kapılarında eşik olmaması gerekir. Dönel kapılar ile turnikeler, çıkış kapısı olarak kullanılamaz. (2) Kaçış yolu kapıları kanatlarının, kullanıcıların hareketini engellememesi gerekir.
Asansörler kaçış yolu olarak kabul edilmez. Kaçış yollarının belirlenmesinde yapının hangi amaç için kullanıldığı, binanın ilgili bölümünde bulunma ihtimali olan toplam insan sayısını, ilgili katın alanı, çıkışa kadar alınacak yol ve çıkışların kapasitesi esas alınır.
Kaçış yolu koridoru yüksekliği 210 cm'den az olamaz. (4) İki çıkış gereken mekânlarda, her bir çıkışın toplam kullanıcı yükünün en az yarısını karşılayacak genişlikte olması gerekir.
Rampa ölçüleri aşağıdaki ölçülerde olmalıdır. Eğim: En fazla eğim 1:12 (%8)'den fazla olmamalıdır. (Yükseklik: 51 cm – 100 cm arasında). Binalar için erişilebilirlik denetlemesi (varsa) bahçelerden başlar; Bahçeye girişteki kot farkı 1,3 cm'den fazla ise uygun eğimde engelli rampası uygulamak zorunludur.
10 santimetreye kadar bir yükseklik farkında en fazla rampa eğimi % 10 ; 25 santimetreye kadar olan yükseklik farkında en fazla rampa eğimi % 8,25 ; 50 santimetreye kadar olan yükseklik farkında en fazla rampa eğimi % 6 ; 50 santimetreden fazla bir yükseklik farkının aşılması gerektiği durumlarda en fazla rampa eğimi % ...
Korunumlu Koridor/Hol: Bitişik olduğu mekanlardan yangına karşı dayanıklı yapı elemanlarıyla ayrılarak yangın etkilerinden korunmuş hol ya da koridordur. Yangın Güvenlik Holü: Kaçış merdivenlerine yangının ve dumanın geçişini engellemek için yapılacak yangın güvenlik holleridir (TYKY m.7). f) Son çıkış dahildir.
Kaçış yolları kapsamına; a) Oda ve diğer bağımsız mekânlardan çıkışlar, b) Her kattaki koridor ve benzeri geçitler, c) Kat çıkışları, ç) Zemin kata ulaşan merdivenler, d) Zemin katta merdiven ağızlarından aynı katta yapı son çıkışına götüren yollar, e) Son çıkış, dâhildir.
Pozantı-Tarsus Otoyolu'nda Tekir-Pozantı arasında yapılan kaçış rampası, kamyon ve tır sürücülerinin adeta korkulu rüyası olan fren arızalarına karşı güvenli duruş imkanı sağlıyor.
"ısparta'da doğan talha gülören, izmir'deki yaşar üniversitesinde halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümünü burslu olarak okuduktan sonra medeniyetin şehri istanbul'a gelmiş ve bir süre reklam ajansında staj yaptıktan sonra kendi reklam ajansını kurmuştur."
Uluslararası standartlara göre kullanım amacına ve binanın risk sınıfına göre, tek bir yönden kaçış olması durumunda bir mahalden çıkış en fazla 6-12 m ve yangın merdivenine ulaşmak için toplam mesafe 12-18 m, birden fazla çıkış olması durumunda bu değerler 12-24 m ve 25-45 m olmaktadır.
a)(Değişik:13/7/2000 tarih ve 24108 sayılı R.Gazete) Yangın merdivenleri Kat alanı 150 m2'den fazla ve birden fazla katı olan umumi binalarda,kat adedi 4'ten fazla olan tüm yapılarda yangın merdiveni yapılması zorunludur. Yapı sahibince istenirse daha az katlı yapılarda da yangın merdiveni yapılır.
Çalışma ortamında, acil durumlarda. kullanılmak üzere güvenli kaçış yolları yeşil renkli acil. durum yönlendirme işaretleri ile belirtilir. Herhangi bir.
Bina yüksekliğinin 15.50 m.'nin altında olması durumunda dengelenmiş merdiven, kaçış merdiveni olarak kabul edilir.
Panik bar zaman geçtikçe yangın kapıları üzerinde zorunlu hale gelmiştir. Ancak halen satılan yangın kapıları panik barlı ve panik barsız şekilde satılabilmektedir ve aralarında fiyat farkı da çıkmaktadır. 1.si yangın kapısı alıyorsanız, küçük bir fiyat farkından dolayı panik barı kesinlikle atlamamanız gerekmektedir.
b) Orta tehlikeli yerler: Orta derecede yangın yüküne ve yanabilirliğe sahip yanıcı malzemelerin bulunduğu yerlerdir. c) Yüksek tehlikeli yerler: Yüksek yangın yüküne ve yanabilirliğe sahip ve yangının çabucak yayılarak büyümesine sebep olacak malzemelerin bulunduğu yerlerdir.
Deprem gibi durumlarda yangın merdivenleri çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Yangın merdivenleri depreme dayanıklı olmayan binalarda hiçbir zaman işe yaramaz ve istenilen işlevi göremez.
Eğim (%) = Yükseklik (m) * 100 / Yatay Uzaklık (m) formülü ile hesaplanır. (1 * 100) / 50 = 2 'dir. Yani %2 dir. Peki Kaç derece açıya tekabül eder.
Engelli Rampasının eğimi (h)aşılan yükseklik / (l) taban uzunluğudur. h: 100 cm üzerinde ise eğim en fazla 1:16 (%6) olmalıdır. Bina içinde ve dışında; Engelli Rampasının başlangıç ve bitişinde tekerlekli sandalyenin manevra yapabileceği en az 150 cm x 150 cm'lik alan olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri