Parselin veya bağımsız bölümün bulunduğu yerin, herhangi bir ölçme işlemi yapmadan paftası ile vaziyet ve bağımsız bölüm planındaki şekil ve ölçü değerlerinden faydalanarak mahallinde ilgilisine gösterilmesidir.
bir kadastro adasının tüm ayrıntılarını, ölçü değerleri ve ölçüm yapılan nokta numaraları ile gösteren kuzeye yönlendirilmiş olarak basılı kağıtlara yaklaşık biçimde çizilen krokidir.
Arsanın ölçekli ve kesin sınırlarını koordinat sistemi üzerinde ölçeksiz belirten belgeye Röperli Kroki denir. Tapu ve Kadastro Müdürlükleri'nden tapu ve çap vesikaları ile alınabilen Röperli Kroki için arsanın metrekare alanına göre belirlenen bir harç bedeli istenmektedir.
Röperli kroki onayı almak için Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurmak gerekir. Arsa sahibi ya da vekili bu başvuruyu gerçekleştirebilir. Ayrıca bu belge ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden arsa yapısının tüm sınırlarını ölçeksiz olarak gösteren ve "ÇAP" adı verilen belgeyi de almak gerekir.
2009/14 sayılı genelge kapsamında yapılan işlemlerde sadece lisanslı harita kadastro mühendisleri ve büroları tarafından düzenlenen röperli krokiler kabul edilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Röperli kroki aplikasyon krokisinin özel bir çeşididir. Genellikle yapı kullanma izin belgesi öncesinde yapının projesine uygun olup olmadığının kontrolü için istenmektedir.
Röperli Kroki Ne Zaman İstenir? İnşaatların subasman aşamasından sonra belediyeye temel üstü vizesi için başvururken gerekli olan evraktır.
Taşınmaza ait mülkiyet veya irtifak hakkı sınırlarının, tapu planındaki bilgi ve belgelerine uygun olarak zeminde işaretlenmesi işlemi olup, bu işlem neticesinde düzenlenen kroki “Aplikasyon Krokisi” olarak tanımlanmıştır.
Yapı aplikasyon krokisi nereden alınır? Aplikasyon krokisi, parselin bağlı bulunduğu kadastro müdürlüğünden gerekli belgelerin verilmesi ile temin ediliyor.
Bu kapsamda ilgi talimatta bahsedilen röperli krokinin belediyesince onaylanması hususu da yürürlükten kaldırılmıştır.
Röperli krokiyi daha önceden resmi olarak hazırlanmış koordinat ve ölçüleri gösteren kroki olarak tanımlar isek aplikasyon bu noktaların arazi üzerinde fiili ve kalıcı olarak işaretlenmesi olarak görmek gerekir. Aplikasyon krokilerin hazırlanmasında özel harita mühendislerinin çalışmaları kabul görmektedir.
6) Kotlu Kroki (İlgili Belediyenin Harita Bürosunca verilecektir.)
Sınırları belli edilen taşınmazların şeklini göstermek üzere ekipte bulunan teknik eleman her ada için ayrı ayrı olmak üzere kroki düzenler. Taşınmazların sınırlarını belirtmek amacıyla düzenlenen bu krokiye sınırlandırma, tasarruf (tehdit) krokisi denir.
Röper krokileri kuzeye yönlendirilmiĢ olarak çizilerek üzerine yolların isimleri yazılır. Ayrıca röper krokisinde tesisin cinsi ve sabit noktaların koordinatları da yazılır. Sabit noktalara ait röper krokileri yapılırken çizelgede noktanın ait olduğu yer; ili, ilçesi, mahalle/köyü ve mevkisi ile belirtilmelidir.
Kroki bir kuşbakışı görüntüsüdür. İçerisinde evimizin etrafındaki bazı yerler vardır ve bu yerlere bakarak kolayca herhangi bir noktayı tarif edebiliriz.
➢Aplikasyon krokisinin geçerlilik süresi 6 ay'dır.
Sınır Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Sınır tespit işlemi, sadece tek başına yapılıp resmî işlemlerde kullanılacaksa bu işlem LİHKAB (Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Büroları) tarafından yapılması gerekmektedir.
Aplikasyonu istenen parselin Tapu aslı veya fotokopisi,Tapu sahibinin kimliği veya fotokopisi ile Büromuza başvuruda bulunması gereklidir. Eğer Tapu sahibi yerine vekil kullanılıyorsa, Vekalet aslı veya fotokopisi ile vekilin kimliği ile başvurunun yapılması gerekir.
İzdüşüm kurallarına göre dört çeşit kroki çizilebilir: Ø Dik izdüşüm krokisi, Ø Aksonometrik izdüşüm krokisi, Ø Eğik izdüşüm krokisi Ø Merkezi (konik) izdüşüm krokisi.
Kroki; bir yerin kuşbakışı ve ölçeksiz olarak çizilmesiyle oluşan plana denir. Kroki çizimlerinin amacı; bir bölgenin ya da bir yerin detaylarını, yönlere ve yerleşime bağlı kalarak görmeyi sağlamaktır. Bir taslak olarak çizilen krokiler, haritalardan farklıdır.
Aplikasyon krokisi LİHKAB tarafından verilir. Parselin aplikasyon ölçüleri ile parsel sınır koordinatlarının olduğu, varsa parsele tecavüzlü duvar veya bina köşelerinin belirtildiği resmi bir evraktır.
2023 Yılı (13 Temmuz 2023 Tarihli ve 32247 sayılı Resmi Gazete) için talep edilecek krokilerinde, tapu başına ilgilisi tarafından Vergi Dairesine (4 sayılı Tarife Md.16) 388,20₺ (Üçyüzseksensekiz Lira, Yirmi Kuruş) ücret yatırılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri