Kademi Şerif taşıyan kişi duasını okuduktan sonra uyursa rüyasında Peygamber Efendimizi görür. Kademi Şerif'i, sürekli olarak üzerinde taşıyan kişi etrafındaki ve evresindeki tüm insanlar tarafından büyük bir saygı kazanır ve aynı zamanda da kabul görür.
Kadem-i şerif, İslam Peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın ayak izi. Dünyanın birkaç yerine dağılmıştır. İstanbul'da dört yerde sergilenmektedir.
Hz. Peygamber'in Uhud Gazvesi'nde kırılan dişi. İstanbul'da 1044'te (1634-35) Vezîriâzam Bayram Paşa tarafından yaptırılan külliye.
Osmanlı ve İslam Kültüründe Nali şerifin önemi çok büyüktür.Nali şerifin İmanı kuvvetli insanları kötülüklerden kazalardan belalardan koruyacağına inanılır. Nalini şerifin resmini taşımanın bir çok kötülükten korunacağı söylenir. Eve asıldığında Allah'ın izniyle o ev yanmaz, korunur ve bereketlenir.
Şairi meçhul bir manzume de Topkapı Sarayı'ndaki resm-i kadem-i şerif üzerinde bulunan şu dörtlüktür: “Fahr-i rusülü bâis-i rahmet biliriz biz / Hâk-i rehini kühl-i saâdet biliriz biz / Nakş-ı kademi başımız üstünde yer etsin / Yüz sürmeyi sermâye-i devlet biliriz biz” (a.g.e., s. 123).
İlgili 36 soru bulundu
Nal-ı Şerif ya da Nal-ı Saadet, İslam peygamberi Muhammed'in sandaletidir. Müslümanlar için şerefli ve hürmetli bir yeri vardır. Orijinalleri Peygamber'in diğer Kutsal Emanetleri ile Topkapı Sarayı'nda korunmakta ve sergilenmektedir.
Hilye-i Şerif'i okumanın, yanında bulundurmanın birçok fazileti bulunuyor. 1- Bulunduğu yere şeytan, zalim idareci, hastalık giremez. 2- Okuyan kişiye fakirlik bulaşmaz. 3- Okuyan kişiye hac sevabı vardır.
Bu nedenle de Mührü Şerif nedir diye sorarsanız bir çok İslami kaynakta da yazıldığı gibi Mührü Şerif Peygamber efendimizin yabancı hükümdarlara İslamiyet`e davet amaçlı gönderdiği mektuplarda bu mektubun ona ait olduğunu kanıtlaması adına hazırlattığı özel bir mührüdür.
Hilye-i Şerif kullanılırken islami inançlara uygun bir inanç objesi olduğu unutulmamalı ve buna uygun şekilde saygı ile kullanılmalıdır. Evlerde asıldıkları yere dikkat edilmelidir.
Üzerlerinde âyet, duâ, tuğrâ gibi yazıların bulunduğu yüzük, kolye, bileklik gibi açıkta bulunan takıların, çıkarılmaları kolay ve güvenli ise tuvalete girmeden önce çıkarılması, Peygamberimiz'in (s.a.v.) sünnetine muvafık olması bakımından en güzel davranıştır.
Peygamberimizin dadısı "Ümmü Eymen-Bereke (r.anhâ)"' yı da burada rah- metle analım. Peygamber Efendimiz, uzun süre kendisine hizmet eden bu kadını çok sever-sayardı.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Sözlükte “ayak” anlamına gelen kadem, tasavvufta bir velînin daha önceki bir velînin veya nebî ya da meleğin niteliklerini taşıması, onunla aynı meşrepte olması ve onun izinden gitmesi demektir. Tasavvuf kitaplarında bu hususu ifade etmek için, “Şu kişi şunun ayağı üzeredir” (alâ kademi fülân) denilir.
Şerif, İslam Peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma'nın büyük oğlu ve On İki İmamların ikincisi olan Hasan'ın soyundan gelenlere denir. Hasan'ın kardeşi Hüseyin'in soyundan gelenlere ise Seyyid denmektedir. Abbâsilerden itibâren İslam devletlerinde, Şeriflerin ve Seyyidlerin kaydı tutulmuştur.
Sakal-ı Şerif, İslam peygamberi Muhammed'in özel dinî günlerde cemaatin feyz ve muhabbet alabilmesi için ziyarete açılan cam içinde korunan sakalıdır. Baş üzerinde yeri vardır ve bir sonraki sefere kadar sanduka içinde, salavat okunarak kırk bohçaya sarıldıktan sonra saklanır.
Hz. Peygamber'in mübarek sakalı anlamında kullanılan bir terim.
Divan edebiyatının yaygın türlerinden biri olan Hilye, peygamber efendimizin fiziki özelliklerinin anlatıldığı manzum veya mensur eserlerdir. Kelime anlamı olarak süs, zînet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz anlamlarına gelen hilye Hz. Muhammed'in mubârek vasıflarını anlatan manzum veya mensur eserdir.
el Cevab: Caizdir.
Dünyaca ünlü yemen akiğinden yapılan yemen zırhı üzerinde, Peygamber efendimiz dünyadan ahirete göçmeden önce ashabına yazdırmış olduğu Hilye-i Şerif barındırmaktadır. Yemen akiği Hilye-i Şerifin mucizelerini barındıran Yemen Zırhı; Negatif enerjiye, nazara karşı koruma sağlar.
Yüzükteki Mühür
Üç satırdan ibaret bu istif yazının alttan yukarıya doğru okunuşu محمد رسول الله [Muhammed Resulüllah]'dır. Bütün bu bilgilere dayanarak Peygamberimizin yüzüğünü ve mührünü temsili bir resmini yazının başında görebilirsiniz.
Hâtemü'n-nübüvve (nübüvvet mührü) rivayetlerde, Hz. Peygamber'in sırtında kürek kemikleri arasında bulunduğu, boyutu ve şekli üzerinde farklı ifadelerin aktarıldığı, tabiî mi mucizevî mi olduğu tartışılan bene verilen isimdir.
Mührü Süleyman Korur Mu? Mührü Süleyman yüzüğü üzerinde yazılı olan duanın sadece melekler tarafından bilindiğine inanılmaktadır. Bunun için de Mührü Süleyman yüzüğünün koruyucu bir özelliği olduğu bilinmektedir.
Kelime anlamı olarak süs, ziynet, güzellik gibi anlamlara gelen hilye bunların yanında suret, sıfat, hilkat gibi anlamlar da taşımaktadır. Evlere hilye asılmasının ev halkını hastalıktan ve kötülükten koruyacağına dair bir inanış olmasına rağmen bu doğru değildir.
Dünyaca ünlü Yemen akiğinin üzerine, Hilye-i Şerif in yazılmasıyla oluşan akik taşına yemen zırhı denilmektedir. Yemen Zırhı; Hem Yemen akiğinin özelliklerinden hem de üzerinde yazılı Hilye-i Şerif ten dolayı; Nazara karşı koruma sağlar, Çağımızın en büyük sorunlarından olan strese karşı etkilidir.
Muhammed'in sevgisini ifade eden evlerde bulunan bir şey olduğunu, buna Hilye-i Şerif dendiğini belirtti. Hz. Muhammed'in fotoğrafının olmadığını söyleyen Nursaçan, gibi Hz. Muhammed'in simasını fotoğraf gibi tasvir eden sözlere dendiğini, o evde bereket, sevgi, olmasına sebep olduğunu açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri