Bayan memur zorunlu emeklilik yaşı ödenen prim tutarı ve diğer şartları tamamlama durumuna göre belirlenmiştir. Zorunlu emeklilik yaşı hesaplama kapsamında kanunen belirlenen haller kadınlar için yaş 48-49 olurken, erkekler için 52 – 53 yaş olarak karşımıza çıkar.
5434 sayılı kanunun 40 maddesindeki hükmüne göre belirlenen memurların emeklilik yaş sınırı dışında kalan kişilerin görev yapabilecekleri süre, 65 yaşını doldurdukları süre ile sınırlıdır. Yani 65 yaşını doldurmuş olan memurlar kendiliğinden emekli sayılacaktır.
Devlet memurları genel olarak 65 yaşını doldurdukları tarihe kadar görev yapabilirler. 65 yaşını doldurdukları tarihten sonra görev yapmaları mümkün olmaz ve Kurumları tarafından hiçbir işleme gerek kalmaksızın görevleriyle ilişikleri kesilir.
Öğretmenler 65 yaşını doldurduğu andan itibaren devlet memuru olarak çalışamazlar. Özel dershane ya da benzeri kurumlarda görev alma hakları bulunur. Bazı ülkelerde emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi politik değişiklikler, öğretmenlerin çalışma yaşını etkileyebilir.
Kadınlarda erken emeklilik şartları kapsamında normal emeklilik şartları dışında bulunan kadınlar bazı şartları sağlarsa 4500 gün ile emekliliğe hak kazanabilirler. 58 yaş şartını tamamlayan kadınlar 20 yıldır sigortalılıkları var ve 4500 prim gününü doldurduysa o zaman kısmi emekli olmaya hak kazanırlar.
İlgili 26 soru bulundu
Örneğin; hizmet akdi ile çalışan kadın 4/a sigortalısı 7200 gün malullük, yaşlılık, ölüm primi bildirilme koşulunu 10/10/2037 tarihinde tamamladıysa 59 yaşında emekli olabilir. Bu düzenleme ile 2048 yılından itibaren yaşlılık aylığına hak kazanma yaşı eşitlenerek kadın ve erkek için 65 olacaktır.
İlk kez Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arasında çalışmaya başlamış olan SSK'lı kadınlar 25 yıllık sigortalılıklarını 4500 prim günü doldurmuş ve 58 yaşına gelmiş ise emekli olabiliyor. Fakat Mayıs 2008'den sonra sigortalı olmuş ise prim gününü 1 Ocak 2036'ya kadar 5400 gün tamamlaması gerekiyor.
EYT düzenlemesiyle birlikte 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen kamu işçilerinin zorunlu emekliliği kaldırılmış olup, emeklilik hakkını kazanmış olanlar bu tarihten itibaren kurumları tarafından emeklilik nedeniyle işten çıkarılamayacaklar.
Memurların emeklilik yaşlarını belirleyen kriterlerden biri de mesleğe giriş tarihleridir. Bu tarihe göre emeklilik yaşı hesaplanır. Ayrıca kadın ya da erkek oluşu da kişinin emeklilik hakkı kazanacağı yaşı belirlemede etkendir. Kadın öğretmenler de emekli olmak için 20 yıllık hizmet süresini tamamlamış olmalıdırlar.
Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.
Bu yönetmelikte, çalışma yaşının asgari sınırına yer verildiği görülmektedir. Sonuç olarak yukarıda yer alan düzenlemelere göre, memurlarda genel olarak yaş haddi 65 yaşın doldurulduğu tarih iken işçiler için herhangi bir yaş haddi bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Kanunda memurlar için üst yaş sınırı bulunmazken, alt yaş sınırı 18 olarak kabul ediliyor.
Polisler için istisnai bir diğer düzenleme de farklı yaş haddi uygulamasıdır. Örneğin hâlihazırda normal devlet memurları için 65 olan yaş haddi uygulaması, polis memurları için 52 olarak uygulanmaktadır.
Sınavlara girerken herhangi bir yaş sınırlaması yok, bütün adayların şartları tamamen eşit ancak aldıkları puanlarla tercih yaparken önlerine 35 yaş engeli çıkıyor. Özellikle askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları bulunuyor.
Buna göre öğretim üyeleri 72 yaşına kadar doçentlik sınavlarında jüri üyesi olarak görevlendirilebilmektedirler. Ancak, Devlet Üniversitelerinde öğretim üyeleri, 5467, 5662 ve 5765 Sayılı Kanunla kurulan üniversitelerin dışındakiler 67 yaşında yaş haddinden emekli olmaktadırlar.
18 yaşından büyük tüm çalışanlar sağlıkları işi yapmaya uygunsa, çalışabilir. 65 yaş üstü kişilerden sağlıkları işi yapmaya uygun olanlar için de aktif çalışan olduklarını belgelemeleri kaydıyla sokağa çıkma yasağı kısıtlamasına tabi değiller.
2008'den Sonra Memur Olan Da EYT'den Yararlanacak.
- Memurlardan re'sen emekliye sevk edilen kadın ve erkek çalışanlar eğer 25 fiili hizmet yılını doldurmuşlarsa EYT'den yararlanıp, emekli aylığı alabilecekler.
İşçi; 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığı 1 Temmuz 2019 tarihinde, 5000 prim günü ödemesini de tamamlandıysa 47 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 1999 yılında yapılan kanun değişikliğiyle aynı işçi 5750 gün prim ödeme, 55 yaş ve 25 yıl sigortalılık şartlarını yerine getirdiği takdirde emekli olabiliyor.
Erken emeklilik için kanunda verilen süre dolduğunda, memur zorla emekli edilemez.
28.12.2022. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda gerçekleştirilecek düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır” dedi.
CEVAP: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 60 yaşınızı dolduracağınız 30 Eylül 2021'de emekli olabilirsiniz.
65 yaş maaşı, devletin dar gelirli ve sosyal güvencesi olmayan kişilere sunduğu yardımlardan biri. Herhangi bir sigorta kurumundan emekli olmayan 65 yaş üstü kişilere üç ayda bir verilen yaşlılık aylığı, şartları sağlayan tüm vatandaşlara bağlanıyor.
İsteğe bağlı sigorta kolu kapsamında ev hanımlarına yönelik birtakım kolay düzenlemeler yapılmıştır. 25 yıl hizmet süresi ile 9 bin gün primi ödemek yerine 15 yıl yani 5400 gün prim ödeyip 61 yaşında emekli olunabilir.
Buna göre sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar 3 çocuk için 2160 gün borçlanarak toplamda 6 yıl erken emekli olma imkanına sahiptir. Doğum borçlanması olarak adlandırılan bu sistem sayesinde kadınların doğum nedeniyle çalışamadıkları dönemlerin değerlendirilerek erken emekli olmaları amaçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri