Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır. Birinci rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi, 2. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi, 3. rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi ve 4. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi şeklindedir. Kadir namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir Tahiyata oturulur.
1-) Kadir Gecesi namazı hakkında İbnü Mes'ud (Radıyallahu Anh) 'dan Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'in şöyle buyurduğu rivayet olunmuştur: "Her kim Kadir Gecesi'nde 1 kere Fatiha, 3 kere de İhlas Suresi okuyarak 2 rekat kılar ve namazdan sonra: (Duanın Arapça okunuşu:) "Subhanemenhüvegâimüllêyeshü.
KADİR GECESİNDE OKUNACAK DUALAR
Kadir Gecesi'nde Yasin, Tebareke, Amme, Kadir Suresi ve İnşirah Suresi okumak faydalıdır. Bugün Kadir Gecesi'nde yapılacak ibadetler arasında yer alan sure okumak önem verilen ve en çok yapılan ibadetlerden birisidir.
Kadir Gecesi namazına başlamadan önce "Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle... Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye(topluluğa) ilhak eyle... Allahu Ekber.." denilerek niyet edilir.
Kadir Suresi 'ni bilmeyenler onun yerine kevser suresi(inna a'tayna)okuyabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kadir Gecesi için kılınacak namazda ilk olarak niyet edilmektedir. Niyet edildikten sonra 1. rekatta Fatiha ve3 Kadir suresi, 2. rekatta Fatiha ve 3 İhlas suresi, 3. rekatta Fatiha ve 3 Kadir suresi ve son olarak 4. rekatta Fatiha ve 3 İhlas suresi okunmaktadır.
Peygamber (S.A.V.) buyurdu: "Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur.") - Subhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.
Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır. Birinci rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi, 2. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi, 3. rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi ve 4. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi şeklindedir. Kadir namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir Tahiyata oturulur.
Tahiyyetü'l mescid namazı iki rekat sünnet olarak kılınmaktadır. Öncelikli olarak kişinin ''Niyet ettim Allah rızası için tahiyyetü'l mescid namazı kılmaya'' şeklinde niyet etmesi gerekmektedir. Sonrasında ise birinci rekat için tekbir getirilir.
“Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir. “Allahü Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır. Erkekler, tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur. Başparmaklar, kulak yumuşağı hizasına gelecek şekilde eller yukarıya kaldırılır.
Hazreti Ayşe'nin aktardığına göre Peygamber efendimizin Kadir Gecesi şu duayı okurdu; - Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. Peygamberimizin okuduğu Kadir Gecesi duasının Türkçe manası şu şekilde: -Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.
Kadir Gecesi namazına başlamadan önce "Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle... Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye(topluluğa) ilhak eyle... Allahu Ekber.." denilerek niyet edilir.
'Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa'fü annî. ' Peygamber Efendimiz Kadir gecesinde bu duâyı okumuştur. 'Allâhümme inneke afüvvün kerîmün' demek, 'Yâ Rabbî, sen affedicisin, kerîmsin.
Ayakta sırasıyla; a) Besmele, b) Fatiha sûresi, c) Kur'an'dan başka bir sûre daha okunur. Birinci rek'atte olduğu gibi "Allahü Ekber" diyerek rükûa varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-azim" denilir. "Semiallâhü limen hamideh" diyerek ayağa kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir.
Bu namazı dört rek'at kılacak olan kişi, birinci rek'atında Fâtiha sûresinden sonra üç defa Âyetü'l-kürsî, diğer üç rek'atında da birer Fâtiha ile birer İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini okur. Sonra da yukarıda zikredilen duayı yapar (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/28).
3. Rekat Kılınışı;
Fatiha Suresi okunur. "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir. Rükü'dan doğrulur: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. "Allah'u Ekber" denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir.
Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır.
Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir. Ayrıca namazda Fatiha suresini okumak vaciptir. Bu sureyi de ezberlemesi gerekir. Bu şekilde namazını kılar.
"Allahü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allahü Ekber" diyerek secdeden ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
Bir Müslüman namaza başlarken, ellerini başının iki yanına kaldırarak Allahu ekber diye söylenen tekbir getirir. Buna iftitah tekbiri denilmektedir.
Eğer mümkünse, Kadir Gecesi'nde Tesbih Namazı'nın da kılınması tavsiye edilmektedir. KADİR GECESİ NAMAZI SAAT KAÇTA KILINIR? Kadir namazı kılınışı Fatiha ve Kadir Suresi ile olur. Kadir gecesi namazı yatsı namazından sonra vitir vacibin peşinden kılınır.
Bununla birlikte Kur'an-ı Kerim'in okunması, dinlenilmesi, bir araya gelen kişilerin birlikte Kur'an-ı Kerim okuması, namaz borcu olanların nafile namazı kılması, kaza namazlarını tamamlaması, tefekkürde bulunması Kadir Gecesi kapsamında yapılacak ibadetler arasında yer almaktadır.
Temel olarak Kadir Gecesi'ni; yatsı namazını camide kılmak, tövbe ve istiğfar etmek, salât ve selam getirmek, dua ve zikretmek, Kur'ân okumak, namaz kılmak, hayır ve hasenat yapmak suretiyle değerlendirebiliriz.
İslam dünyası için önemli bir yere sahip olan bu gecede Kur'an-ı Kerim indirilmeye başlamıştır. Kadir Gecesi Saat Kaçta Başlar ve Kaçta Biter? Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gecesidir. Akşam vakti başlar ve diğer günün sabah vaktine kadar sürer.
KADİR GECESİ ÇEKİLECEK TESBİHLER VE ZİKİRLER!
100 Salavat(Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve ala ali seyyidina Muhammed.) Subhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.
Her Müslüman, kendi manevi ihtiyaçlarına ve kapasitesine göre bu gecede ibadetlerini artırabilir ve Allah'a yakınlaşmaya gayret edebilir. Şurada Paylaş! Tesbih-i Tercih: "Subhanallahi velhamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber" şeklinde çekilen bu tesbih, Kadir Gecesi'nde sıkça tercih edilen bir zikirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri