Smear testi bakirelere uygulanamaz. Aktif cinsel yaşamı bulunmayan kadınlar (bakire) Daha önce rahim ağzı kanseri dışında bir nedenden dolayı histerektomi (rahim ağzı alınması) geçmişi olanlar. 70 yaşının üstündeki kadınlar.
Daha önce cinsel yaşamı olmayan, bakire kadınlara smear testi yapılmaz.
Gereklilik doğduğunda hiç cinsel ilişkiye girmemiş kimselerde alttan muayene yapılabilir ancak bakirelere skekulum takılmaz pap smear testi de bakirelere yapılmaz çükü gereklilik yoktur.
Cinsel olarak aktif bir yaşama geçmiş bir kadının aile doktorunda, klinikte veya jinekologta, her iki yılda bir Pap Smear testi yaptırması çok önemlidir. Cinsel yaşamı olmayan bir kadının Pap Smear testi yaptırmasına gerek yoktur.
Kolposkopi Bakirelere Yapılır Mı
Daha önce cinsel ilişkiye girmemiş (bakire) kadınlarda kızlık zarının bütünlüğü korunması için rahim ağzından parça alınamaz ve rahim ağzı değerlendirilemez. Bunun dışında sadece vulva ve çevresinde kolposkopi yapılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Ancak bilinenin aksine Human Papilloma Virüsü, Hepatit B ya da HIV gibi cinsel birliktelikten ziyade cinsel temas yolu ile bulaşır ve bu nedenle bakire kızlarda da HPV görülebilir. HIV'den korunmak için kondom kullanmak yeterli olabilirken, HPV'den korunmak için kondom kullanmak yeterli olmamaktadır.
Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.
Pap Smear Testi Bakirelere Yapılır mı? Pap Smear testinin yapılabilmesi için bireyin cinsel olarak aktif olması gereklidir bu yüzden bakirelere yapılmamaktadır.
Bu virüs cinsel yollarla bulaşır. 200'den fazla tipi olmasına karşın özellikle 2 türü serviks (rahim ağzı) kanserine yol açar. Bu nedenle henüz cinsel birliktelik yaşamamış ve 21 yaşından küçük olan kadınlara smear testi uygulanmaz.
Sonuçlar genellikle 2 - 5 gün içerisinde çıkar. Smear testi yapılması için en uygun zaman adet bittikten sonra 3 - 10 günler arasıdır. Test yapılmadan 3 gün önceden itibaren vaginal fitil yada duş kullanılmamış olması ve cinsel ilişkiye girilmemiş olması gereklidir.
Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir. Ayrıca genital organlara temas eden eşyaların ve giysilerin ortak kullanımı sonucunda da bulaş olabilmektedir.
Pap smear testi genellikle pelvik muayene ile birlikte yapılır. Rahim ağzı kanserine neden olabilen ve cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyon olan HPV virüsü tespitinde kullanılan HPV-DNA testi ile birleştirilebilir. Bazı vakalarda ise pap smear testi yerine HPV-DNA testi yapılabilir.
Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir.
HPV çoğunlukla (%90) cinsel temas ile bulaşır. Oral veya anal ilişki ile de bulaşma olmaktadır. Ayrıca bulaşma için tam bir cinsel ilişki şart değildir. Sevişme sırasında cinsel organların sürtünmesi ile deriden temas yoluyla bulaşma gerçekleşebilir.
Jilet ile ciltte gördüğümüz veya göremediğimiz sıyrıklar oluşur. Bu sıyrıklardan içeri siğilin kanaması ile birlikte virüs bulaşı olabilir. Virüs ile ilk bulaşmada da virüs genellikle ciltteki sıyrıklardan cinsel temas ile bulaşır.
Bu tarama HPV-Pap Smear Testi olarak bilinir. HPV tanısı için bir kan testi yoktur. Tarama sırasında serviksten küçük bir hücre örneği alınır ve HPV açısından test edilir. Tarama, 30 ila 65 yaş arası kadınlarda beş yılda bir yapılır.
HPV negatif smear negatif demek; bu kişide rahim ağzı kanseri gelişme olasılığı çok çok düşüktür, 5 yılda bir tarama yapılması yeterlidir, daha sık taramaya gerek yoktur' anlamına gelir.
Hpv negatif gelenlerde smear testinde önemli bir pozitiflik beklenmez. Çok nadiren enfeksiyonlara veya başka nedenlere bağlı olarak hpv testi negatif olmasına rağmen smear testinde pozitiflik yani anormal hücre tesbit edilebilir. Bu kadınlarda enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin tekrarlanması önerilebilir.
Hpv testi genellikle pap smear testi ile birlikte yapılır. Her iki test için de alınan örnekler laboratuvarda incelenir ve hpv çıkması durumda uygun tedavilere başlanır. Smear testinde hpv virüsüne bağlı değişiklikler tesbit edilebilir ancak hpv nin varlığı ve tiplerinin kesin tanısı için hpv testi yapılmalıdır.
Leke şeklinde kanama: Leke şeklinde kanama, rahim kanseri veya rahim ağzı kanserinin diğer bir belirtisidir. Bu, vajinadan az miktarda kan gelmesi şeklinde olabilir. Ağrı: Rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri genellikle ağrıya neden olmaz.
Hastalık yapabilme gücüne göre sınıflandırıldığında HPV tip 16 ve 18 yüksek riskli gruptadır. Rahim ağzı kanserlerinin (serviks) yaklaşık %76'sında HPV tip 16 ve 18 pozitif bulunmuştur. HPV 16 aynı zamanda vulva, vajina, makat, penis ve ağız baş-boyun kanserleri ile de ilişkili bulunmuştur.
Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır.
Her iki yöntemde de amaç serviksten alınan hücreleri inceleyerek kanser ya da kanserleşme ihtimali olan lezyonları tespit etmektir. İşlem ağrısızdır ve 15-30 saniye sürer.
Smear Testinden Önce ve Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir? Rahim ağzı kanserini erken teşhis eden Smear alınmadan önce 48 saat içinde cinsel ilişkiye girilmemiş olması, vajinanın yıkanmamış olması, vajinaya herhangi bir ilaç, krem gibi uygulamaların yapılmamış olması testin doğruluğu için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri