Jinekolojik muayene doktorun sorduğu bazı sorularla başlar (anamnez). Bu sorular son adet tarihi, şu andaki şikayet, adet döngüsünün düzeni, geçirilmiş hastalıklar, ailevi hastalıklar, kullanılan korunma yöntemi, varsa daha önce yaşanan gebelikler ile ilgili sorular ve diğer bazı sorulardır.
Doğum kontrol yöntemleri öncesi değerlendirme, istenirse spiral uygulaması, Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve vajinal enfeksiyonların tesbiti, Gebelik veya düşük tanısının konulması, Rahim ağzı kanserinin erken tanısı için pap smear testi ile tarama yapılması.
Temizlik yapılmayan bir genital bölge ile doktorun karşısına çıkmak oldukça zordur ve hoş da değildir. Bu yüzden jinekolojik muayene öncesi genital bölgenin temizlenmesi gerekir. Ancak jinekolojik muayenenin hemen öncesinde ağda, epilasyon, tıraşlama gibi tüy alma işlemi yapılması birçok yönden önemlidir.
İlgili 22 soru bulundu
Jinekolog en son ne zaman ilişkiye girildiğini anlar mı? Jinekolog, bir kişinin ne zaman son ilişkiye girdiğini doğrudan anlayamaz. Ancak bazı fiziksel bulgular ve testlerle cinsel sağlık durumunu değerlendirebilir. Son ilişki tespiti kesin değildir ve gizliliğe saygı gösterilir.
Çatı muayenesi ağrılı bir muayene değildir. Hamileliğin son haftalarında vajina dokusunda esneme olduğu için gebe olmayan kadınlara göre daha rahat bir şekilde vajinal muayene yapılabilir. Kanama genellikle hiç olmaz, bazen lekelenme veya az miktarda pembe, kırmızı kanama olabilir.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir.
Aslında bu muayene korkulduğu gibi zor değildir. Muayene sadece birkaç dakika sürer ve hasta kendini kasmadığında gayet rahat ve agrısızdır. Jinekolojik muayenede önce dış genitalya değerlendirilir. Genital siğil (kondülom), kitle, kızarıklık, kist gibi herhangi bir lezyonun olup olmadığına bakılır.
Bu nedenle hastalara muayene öncesi yapılan bilgilendirme çok önemlidir. Hasta doktoruna güven duyduğu takdirde, jinekolojik muayene çok basit ve ağrısız olarak gerçekleşebilir.
Muayene sırasında spekulum yerleştirildiğinde kendini biraz garip ve rahatsız hissedebilirsin. Ancak hastaların çoğu bu durumda herhangi bir acı hissetmediklerini bildirirler. Pelvik muayene veya spekulum hakkında herhangi bir sorun ya da endişen varsa, hemşire veya doktorla bu konuyu konuşabilirsin.
Jinekolojik muayene, halk arasında çatal da denilen jinekolojik muayene masasında yapılır. Bu muayene ile jinekolojik sorunlar ve genital organların durumu incelenir. Hekim ilk olarak dış kısımdaki genital organları muayene eder. Bu bölgede kist, siğil, kızarıklık veya tahriş olup olmadığını inceler.
Pelvik (karın alt bölgesi) ultrason ile görüntüleme, üç ayrı yaklaşımla yapılabilir; Karın üzerinden - transabdominal , transvajinal veya transrektal (bekar hanımlarda). Bu incelemeler sıklıkla üreme veya idrar sistemini değerlendirmek amacıyla kullanılır.
Hasta kendini sıkmaz ve rahat bırakırsa jel sayesinde prob kolaylıkla vajina içerisine girer ve herhangi bir ağrı vermez.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir. Ayrıca bu şekilde yapılan muayenede hassasiyet olması bazı hastalıklar için de belirleyici olabilmektedir.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Hekime güven, muayenede yapılacakların dürüstçe hastaya tek tek anlatılması, jinekolojik muayene işleminin son derece ağrısız oluşu, herhangi bir alet kullanılmaması ve değerlendirmenin yalnızca 15 saniye sürmesi tüm bu endişelerin tamamen önüne geçmektedir.
Kadın üreme organları (genital organlar), kadınlardaki cinsel organlardır. İç genital organlar kadın iskeletinde bacakların hemen üzerinde yer alan leğen kemikleri ve bel kemiği tarafından oluşturulan kemik çatının (pelvis) içinde koruma altına alınmışlardır.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
İdrar testleri bakteriyel kaynaklı (bel soğukluğu ve Klamidya gibi) cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisi için kullanılır. Diğer sık sorulan bir soru olan “Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan tahlilinde çıkar mı?” sorusu da kısaca evet olarak yanıtlanabilir.
Kadınlar bir gecede kaç defa ilişkiye girebilir? Erkekler bir gecede 2-3 defa cinsel ilişkiye girebilir. Ancak bu oran kadınlarda sınırsızdır. Çünkü kadın uzun süre cinsel ilişkiye girebilir.
Halk arasında jinekolojik muayene masasına "çatal", bu masaya çıkma işlemine de "çatala çıkmak" ismi verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri