Rahmin iç zarının kalınlaşması (endometriyal hiperplazi), iç zarındaki polipler (endometriyal polip), rahimdeki myomlar, rahim anormallikleri, yumurtalıktaki kistler ve tümörler ve bu bölgedeki diğer kitleler (abse, hematom, dış gebelik vb) jinekolojik ultrason ile saptanabilir.
Ultrason en çok hamilelik sürecinde rahim ve yumurtalıkları durumu ile gelişmekte olan bebeğin görüntülenmesinde kullanılmaktadır. Anne karnındaki bebeğin beyin, kalça ve omurga gelişimi ultrason yardımıyla takip edilebilir.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Annenin cilt altı yağ dokusu kalınlığı, cilt ödemi, bebeğin duruşu, bebeğin sıvı miktarı görüntü kalitesi üzerinde direkt olarak etkilidir. Ne kadar iyi bir cihazda bakılırsa bakılsın, hangi tecrübe düzeyinde bakılırsa bakılsın bazı nadir rastlanan hastalıklar veya bazı hafif klinik tablolar saptanamayabilir.
Ayrıntılı (detaylı) ultrason, anne karnındaki bebeğin beyni, gözleri, burnu, dudakları, yüzü, boynu, kalbi, akciğerleri, kolları, elleri, parmakları, karın içi organları, sırtı, bacakları ve ayakları başta olmak üzere tüm organ gelişiminin değerlendirilmesini sağlayan bir tanı yöntemidir.
İlgili 18 soru bulundu
Ayrıntılı ultrason hem karın bölgesinden hem de vajinal yoldan yapılmaktadır. Bu haftalar arasında yapılan renkli görüntü bebeğin tüm organlarının detaylı olarak görülmesinin yanında aynı zamanda ve bebeğin tüm organlarının tam olarak gelişip gelişmediği de tespit edilmektedir.
Anne rahminde bulunan bebeğin detaylı ilk incelemesi 11-13. hafta arasında yapılmaktadır. Bu ultrasonografi bebeğe yapılan ilk ayrıntılı ultrasonografi işlemidir. İşlem karından ve vajinal yoldan yapılır.
Mesanenizi boşalttıktan sonra prob vajinaya yerleştirilir. Prob ince bir çubuk şeklindedir. Üzeri steril bir prezervatif ile kaplanır ve az miktarda jel sürülerek vajinaya yerleştirilir. Rahim ve yumurtalıkların ideal görüntülerini izleyebilmek için prob farklı yönlerde hareket ettirilir.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir.
Ultrason ise mamografide gözlenen şüpheli oluşumların daha detaylı incelenmesi için kullanılır. Ayrıca mamografide gözlenen bazı kanser bulguları (mikrokalsifikasyonlar) ultrasonografide gözlenmeyebilir.
Yumurtalık kistlerin gözlem tedavisi ya da medikal yolla tedavisinde kistlerin boyutunu takip etmek için vajinal ultrason kullanılır.
Jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi ile teşhis konulabilen yumurtalık hastalıkları, kadınlarda kısırlığın sebebi olabildiği gibi fonksiyonel kistlere ve over kanserine dahi neden olabilmektedir.
Jinekolojik muayenede (kadın doğum muayenesi) önce dış genitaller yani vulva, labium majus, labium minus, introitus gözle incelenir. Bu bölgedeki enfeksiyon, renk değişikliği, ülser, siğil veya benzeri lezyonlar not edilir. Daha sonra tek kullanımlık spekulum ile vajen ve rahim ağzı incelenir.
Cinsel aktifseniz vajinal (alttan) ultrason yapılır. Çok ince vajinal probla, her hastada bu probun üzerine prezervatif geçirilerek yapılır, ağrılı bir işlem değildir. İdrar torbasının boş olması gerekir. Gebelikte de vajinal ultrason yapılabilir, zararı yoktur.
Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir. Ayrıca bu şekilde yapılan muayenede hassasiyet olması bazı hastalıklar için de belirleyici olabilmektedir.
Jinekolojik Muayenelerde Adet
Kanama ile birlikte rahim kanalının açık olması bu işlemleri kolaylaştırır. Bazen de, adetli olmasanız dahi, bir adetinizin geçmesini bekleyip yeniden muayeneye gitmeniz gerekebilir. Çünkü bazı basit kistler, adet kanamasıyla birlikte yırtılarak rahimden dışarı atılabilir.
Yumurtalık kisti tanısı genellikle muayene esnasında konulur. Ultrason ile de yeri, büyüklüğü, şekli ve içeriği tespit edilebilir. Gerektiği durumlarda tomografi, MRI gibi gelişmiş cihazlar ile ileri tetkik yapılması gerekebilir. Genellikle kistlerin çoğu kendiliğinden kaybolduğundan hemen müdahale gerekmez.
Eğer adet gecikmesi yaklaşık bir hafta kadar ise yapılacak vajinal ultrason ile gebelik kesesi görülerek gebelik saptanılabilir. Böyle bir durumda ayrıca gebelik testi istenmesine gerek yoktur. Ancak adet gecikmesine rağmen ultrason ile gebelik kesesi tespit edilemiyorsa mutlaka gebelik testi yapılmalıdır.
Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Jinekolojik muayenenin bir parçası olarak gerekli hallerde vajinal problemler ile ultrasonografik değerlendirmedir. Kesinlikle can acıtıcı değildir. Kullanım sırasında rahat olunmasına özen gösterilmeli ve hijyenik olması gerekir.
Hafta Ayrıntılı Ultrasonografisi. Anne adayının rahminde yer alan bebeğin ayrıntılı ilk incelemesi 11 ile 13. hafta arasında yapılır. Bu ultrason işlemi bebeğe uygulanan ilk detaylı ultrasondur. İşlem karın ve vajinal yol vasıtasıyla yapılmaktadır.
Gebelik sürecinde de uygulanabilen bebeğe herhangi bir zarar vermeyen işlemdir. vajinal olarak yapılan ultrason işleminde standart cihazlardan farklı bir cihaz kullanılır. Bu cihaz tarafından görüntü elde edilebilmesi için kayganlaştırıcı ve ultrason jeli sürülür. İşlem süresi ortalama olarak 5-15 dakika kadar kısadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri