Söz konusu koruyucu düzenlemeler kapsamında kadın işçilerin düşük ücretle, gece dönemlerinde, sanayiye ait ağır işlerde, yer altı işlerinde, doğum esnasında ve sonrasında çalıştırılmaları sınırlandırılmış ya da tamamıyla yasaklanmıştır.
İşte İş Kanununca öngörülmüş olan ve kadın işçiler ba- kımından uygulanabilecek olan bu özel düzenlemelerden başlıcaları; gece işlerinde, yer ve su altı işlerinde, ağır ve tehlikeli işlerde ve hami- lelik ve doğum halinde çalıştırma yasakları veya ücretsiz izin istemeye ilişkin kurallardır40.
İŞTE KADINLARIN ÇALIŞTIRILAMAYACAĞI İŞLER!
Kadın işçiler maden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon, tünel inşaatıgibi yer altında yapılan işlerle, su altında yapılan işlerde çalıştırılamaz.
Hayır. Maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde her yaştaki kadınların çalıştırılması yasaktır.
Kadın işçilerin çalışamayacağı işler, çocuk işçilerin çalışamayacakları işlere benzerlik göstermektedir. Buna göre kadın işçilerin çalışamayacakları işler şöyledir. İş hukuku ve iş kanununda kadınların hakları ve bu kanuna göre ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz.
İlgili 37 soru bulundu
Sonuç olarak, inşaat işlerinde kadın işçi çalıştırılması yasak olup, sadece teknik hizmetler ve yardımcı işlerde kadın ve genç işçi çalışabilir.
16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır. EK-1 deki çizelgede, karşısında (K) harfi bulunmayan işlerde kadınlar ve (Gİ) harfleri bulunmayan işlerde de 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçiler çalıştırılamaz.
İşçinin Eşzamanlı Olarak Birden Fazla İşte Çalışması Mümkün Müdür? İş Kanunu'na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
Buna göre İş Kanunu'nun kapsamı dışında tutulanlar, pilot, hostes, makinist, telsizci gibi uçuş personelidir.
Kadın işçilerin fiziksel olarak erkek işçilerden daha yetersiz olması sebebi ile kadın işçilerimizin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaklanmıştır. İş kazalarına sebep olan önemli etkenlerden biri çalışana uygun işin verilmemesidir. Bu düzenleme ile bunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir (İşK. m.69/3; Yön. m.5/1)[1].
MADDE 4- Aşağıda belirtilen işlerde ve iş ilişkilerinde bu Kanun hükümleri uygulanmaz; a) Deniz ve hava taşıma işlerinde, b) 50'den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veya işletmelerinde, c) Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri, d) Bir ...
İslam'ın öngördüğü temel prensip ve hükümlere göre, genel ahlak kurallarına uymak kaydıyla, kadın-erkek herkes çalışma, ticaret yapma ve iş hayatına katılma hakkına sahiptir.
08 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel gerçekleştirilen çalışmanın verilerine göre kadınların en çok iş başvurusu yaptığı sektör yüzde 8 ile gıda sektörü olurken, bu sektörü yüzde 7.4 ile mağazacılık/perakende, yüzde 6 ile güvenlik, yüzde 5.5 ile çağrı merkezi, yüzde 4.8 ile hizmet, yüzde 4.5 ile lojistik izledi.
Canan'a göre “İslam, kadını çalışmaya mecbur etmez amma illa da çalışmayacaksın demez. Kocasının izni ve İslami açıdan şartların uygun olması durumunda kadının çalışmasında hiçbir engel yoktur” (2005: 116).
"Artık eşler, ev işi ve çocuk bakımı konusunda ortak sorumluluk sahibidir. Hele ki her iki eş de dışarıda çalışıyorsa; kadın ya da erkek, çocuk bakımı ve ev işlerinden birlikte sorumludur.
Şimdi o zaman kadının erkeklerin bulunduğu ortamda bir arada çalışmasına avret yerleri örtülü olsa da biz caiz değildir diyoruz. Caiz değildir demek günah demektir.
Ancaaak; Sadece bir erkeğe, “erkek” denildiği durumlarda, kadına da “kadın” denilmelidir. Yani Erkek Milletvekili diyorsak Kadın Milletvekili, Avukat, Sporcu, Eleman demeliyiz. Kısaca 'Bay' ve 'Bayan' kelimeleri cinsiyet belirtmeye gerek duyulmadığı durumlarda rahatlıkla kullanılabilir.
İşçinin görevi dışında farklı işlerde çalıştırılması haksız bir uygulama olup esaslı bir değişiklik olması nedeniyle işçi için haklı fesih nedenidir. İşçinin görevi dışında olan işlerde çalıştırılması halinde işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür.
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu işyeri hekimi, işyeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, Sağlık Ocağı, Hükümet veya belediye hekimleri tarafından laboratuar bulguları sonuçlarıyla birlikte verilebilir.
16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır. Ayrıca Ağır Ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Ekinde belirtilenler dışındaki işlerde genç işçilerin çalıştırılması yasaklanmıştır.
Ayakta çalışamaz sağlık raporu genellikle bacak, bel, ayak veya dizlerdeki ağrılar, sakatlıklar, ciddi yaralanmalar, cerrahi işlemler, kronik hastalıklar veya hamilelik gibi durumlarda verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri