Erkek yatınca sağda kadında solda yatmalı.
islama göre yatağın sağ tarafına yatar. çünkü sünnet sağ yanı üzerine yatmak ve eşine sırtını hiç dönmemektir. bu yüzden sağa yatılır ki hem sağ yanı üstüne yatılabilsin, hemde eşe sırt dönülmesin. yeter ki hatun kişi rahat etsin.
Erkek yatınca sağda kadında solda yatmalı.
10 çiftten biri yatağın hangi tarafında uyuyacakları konusunda tartışıyor. Çiftlerden en iyi tarafta uyuyan ise genellikle kadınlar oluyor. Yatağın kapıya yakın olan tarafında yatmak herkesin genel tercihi. Yetişkinlerin yüzde 80'i ilişkiye başlamadan önce aynı tarafta yatıyor.
erkek yatağın solunda yatar. iki kişi de sağ yanlarına yatınca (kalbe daha az yüklenmek için) sarılınması kolay olsun diye...
İlgili 23 soru bulundu
Karı-koca arasındaki cinsel yaşamın sağlıklı temeller üzerine kurul- ması büyük önem taşır. Sağlıklı bir cinsel yaşamın ön şartı ise, karı- koca arasındaki cinsel doyuma, sevgi ve şefkat gibi duyguların eşlik etmesidir. Karı-koca arasındaki cinsel çekim duygusal aktivitelerle tamamlanmalıdır.
erkek yatağın solunda yatar. iki kişi de sağ yanlarına yatınca (kalbe daha az yüklenmek için) sarılınması kolay olsun diye...
Kalp ve omurga sağlığı için en ideal uyku pozisyonunun yan yatış olduğunu ifade eden Tolu, “Sol taraf üzerinde yan yatarak bacakların karına doğru çekildiği cenin pozisyonunda yatmak vücuttan kalbe kanın daha kolay dönüşünü sağladığı için en sağlıklı olarak kabul edilen yatış pozisyonudur.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Sol yana doğru uyumak, sağlığımızı ciddi şekilde iyileştirir ve hatta hayatımızı bile kurtarabilir. Sırt üstü uyumak, nefes almada güçlük yaratabilir, astım ve uyku apnesi rahatsızlıkları olan kişiler için özellikle daha çok tehlikelidir. Sağ taraf üzerinde uyumak ise sindirim problemleri yaratabilir.
Bunun nedeni sol taraf üzerine yatmanın mide ile yemek borusu arasındaki bağlantıyı mide asidi seviyesinin üzerinde tutması olabilir. Sağ taraf üzerinde uyumak alt yemek borusunun (özofagus) gevşeyerek asidin kaçmasına yol açıyor olabilir.
)'de “sağ yanına yatmak”la ilgili hadisi aktar ıl arak (s. 207) şu bilgiye yer verilir: “Resul-i Ekrem (…) Efendimiz yatağına girdiğinde sağ tarafına yatardı. Son- ra: «İlâhî! kendimi Sana teslim ettim, yüzümü Sana tevcih ettim. İşlerimi sana emâ- net ettim.
Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırf ağrısı çeken kişilere de tavsiye edilmektedir. Bu pozisyon omurga üzerindeki yükü hafifletir ve uykunuzda daha rahat olmanızı sağlar. Sol tarafa yatmak, kan dolaşımını rahat sağladığı için kalbimiz üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu da vücudumuz için oldukça faydalıdır.
Sağ tarafa yatmak
Uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen ve en sağlıklı olduğu düşünülen yatış pozisyonu sağ tarafa yatmaktır. Kan dolaşımının en sağlıklı olduğu pozisyon budur. Bu pozisyonda uyurken uykunun daha kaliteli olması için bacaklar hafifçe karna çekilip cenin pozisyonunda uyumak daha faydalı olacaktır.
Omurga bir bütün olarak düşünüldüğünde bel ve boyunun baştan aşağıya düz bir şekilde durması sağlıklıdır. Bu pozisyonun en önemli noktası yatak seçimidir. Lateks yatak veya direkt olarak kişiye özel yataklardan edinmen mantıklı bir seçim olacaktır.
Çünkü yanlış pozisyonlarda uyumak sağlık açısından epey zararlıdır. Geceleri yüzüstü uyumak bel ve boyun zedelenmelerine sırtüstü ise bacak kaslarında kısalmaya neden oluyor. En sağlıklısı ve ideali,bacakların karına doğru çekilerek cenin pozisyonunda yatmaktır.
Peygamberimizin nasıl ve kaç saat uyurlardı.. Efendimiz'in en çok merak edilen hasletlerinden biri de uyku düzeni ve uyuma şekliydi. Peygamberimiz (asm), yüz üstü ve karın üstü yatılmasını hoş görmez, önce sağ tarafına uzanır, sonra da genellikle sırt üstü uyurdu.
Ayurveda gibi geleneksel tıp formlarını uygulayan birçok kişi, sağlık ve esenliği desteklemek için hala başınız doğuya ya da güneye bakacak şekilde uyumanızı tavsiye ediyor. Bununla birlikte, uyumak için en iyi pozisyon, nihayetinde kişisel bir tercih meselesidir. Her birey için en rahat ve huzurlu olan pozisyondur.
Sola doğru yatmak kalbe yararlıdır. Sağımıza doğru yattığınızda, mide asidi yemek borunuza kadar ulaşır ve bu nedenle geceleri mideniz yanar. Zaten sindirim sorunları yaşayan biriyseniz, solunuza doğru yatın.
UYKUDER Genel Başkanı Prof. Dr. Karadağ, "Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar." dedi. Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanı Prof.
SOL TARAFTA UYUMAK SİNDİRİME İYİ GELİYOR
Araştırmacılar, sağ tarafa yatanlarda artan mide ekşimesi ve reflü problemi yaşandığı, sol tarafa doğru uyumanın bu anlamda daha faydalı olabileceği sonucuna vardı.
Sırt üstü yatış pozisyonu ise daha da çok gevşemeye neden olur. Çünkü yer çekiminin etkisiyle dil ve dil kökü iyice geriye doğru kaçar. Tavsiye edilen sağlıklı yatış pozisyonu yandır. Yan yatıldığı zaman yer çekimi etkisiyle dil yana doğru kayar, geriye doğru giderek hava yolunu tıkamaz.
Bilhassa yatarken mümkün oldukça kıbleye karşı ayak uzatmamak lâzımdır. Ancak yatağı başka türlü sermek mümkün olmuyor, ayak tarafı mecburen kıble tarafına geliyorsa, bunda bir zaruret olduğundan bir mahzur olmaz.
Kuzeyi gösteren baş
Bu pozisyon uykusuzluktan muzdarip insanlar ve özellikle yaşlılar için idealdir. Sakinliği, maneviyatı yoğunlaştırmasına ve kan basıncını düşürmesine rağmen, bu pozisyonun dezavantajı, yaratıcı enerji ve canlılık eksikliğidir.
Yatmadan önce sıcak duş alıp, kitap okuyup, müzik dinleyip, nefes egzersizi, yoga ya da esneme hareketleri yapıp kendinize bir rutin oluşturun. Böylelikle beyninize uykuya geçiş için sakinleşmesi sinyali verirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri