Kahverengi akıntı veya kanlı akıntı, özellikle adet dönemi sırasında veya hemen sonrasında meydana geldiğinde genellikle normaldir. Adet döneminin sonunda geç bir boşalma olduğunda kırmızı yerine kahverengi görülebilir. Ayrıca dönemler arasında az miktarda kanlı akıntı yaşanabilir ve buna lekelenme denir.
Bu tamamen normaldir ve hiç de endişe verici değildir. Pembemsi veya kahverengimsi akıntı, yumurtlamanın bir belirtisi olabilir. Döngünüzün başlangıcında, östrojen seviyeniz yükselir ve rahim duvarınızın büyümesine neden olur.
Adet öncesi veya sonrası dönemlerde kahverengi vajinal akıntı görülebilir. Bu, normal fizyolojik bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak kız çocuklarında kahverengi vajinal akıntıda bazı sorunlardan şüphelenilebilir. İleri yaştaki kadınlarda kahverengi vajinal akıntı, ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Sarı Vajinal Akıntı
Sarı akıntı ya da sarımsı gri akıntı bu akıntılardan biridir ve enfeksiyon işaretidir.
İlgili 44 soru bulundu
Anormal akıntı sarı veya yeşil olabilir, yoğun kıvamda veya kötü kokulu (akıntı) olabilir. Maya veya bakteriyel bir enfeksiyon genellikle anormal akıntıya neden olur. Olağandışı görünen veya kötü kokan herhangi bir akıntı fark ettiğiniz zaman teşhis ve tedavi için doktorunuza görünmelisiniz.
Vajinal akıntının anormal olması ise enfeksiyon belirtisi olabilir. Özellikle yumurta akını andıran, sarımtırak ve kötü kokulu akıntılar tehlikeli kabul edilir.
Adet döneminde özellikle adet sonunda yoğun görülen kahverengi akıntılar rahim içinde kalan regl ile atılamayan rahim duvarı kalıntılarının atılmasını ifade eder. Bu normal ve fizyolojik bir durumdur.
Adet dışında yaşanan kanamalar yerleşme kanaması olabilir. Hafif lekelenme şeklinde pembe veya kahverengi kanamalar hamilelik belirtisi olabilir. Üstelik bu belirtiler erken hamilelik belirtisidir.
Basit folikül kistleri; adet dışı kanama, adet öncesi kahverengi akıntı ve kasık ağrısına neden olmaktadır. Adet döneminde veya adet dönemi dışında kasıklarda ağrı varsa endometriozis (çikolata kisti hastalığı) hastalığı açısından değerlendirme yapılmalı, ultrasonla çikolata kistleri rahatlıkla saptanabilmektedir.
Cinsel ilişkiden sonra ara sıra kahverengi akıntının olması, normal bir durum olarak kabul edilir. Ancak yine de belirli bir süre takip etmeniz gerekir. Cinsel ilişkiden sonra ayda birkaç defadan fazla veya bir haftadan daha uzun kahverengi veya kanlı bir akıntı fark ederseniz doktorunuza başvurmanız gerekir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Belirli dönemlerde çok koyu olmayan ve renksiz bir akıntı normal karşılanırken, daha koyu ve yeşil renkli bir akıntı ise bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendiriliyor. Normal ve renksiz bir vajinal akıntı vücudun vajinayı temizleme yöntemidir ve de sağlıklı bir vücut işlevidir.
Yerleşme Kanaması Varken Cinsel İlişkiye Girilir Mi
Yerleşme kanaması birkaç damla olacak şekilde gerçekleşir ve embriyonun tutunma sırasında verdiği minimal hasardan kaynaklanır. Cinsel ilişkiye girmek için doktorun görüşlerine başvurmak en doğru tercih olacaktır.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Adet gecikmesi en yaygın hamilelik belirtilerinden biri olsa da tek başına hamilelik belirtisi değildir. Lekelenme: Döllenmiş yumurtanın rahim iç duvarına yerleşmesi sırasında gerçekleşir. Yerleşme kanaması olarak da bilinir ve döllenmeden yaklaşık bir veya iki hafta sonra görülür.
Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Stres Hormon Üretimini Etkiliyor
Bu yoğun stres ve kaygı adet görememe, adette gecikme, sık adet görme, ara kanama gibi adet düzensizlikleri yaratabilir. Ki, bu dönemde adet düzensizliği şikâyetlerinde biraz artış oldu.”
Yerleşme kanaması; beklenen adet kanaması zamanından genellikle 3-5 gün önce, ped ya da iç çamaşırında pembe veya kahverengi renkte akıntı gibi görülen kanamaya verilen isimdir.
Kahverengi olan bulanık sıvıya gelince, -bildiğimiz gibi- eğer âdetten temizlendikten sonra bu sıvıyı görürse, bu takdirde o, temiz hükmündedir. Fakat bu, sadece abdest almayı gerektirir. Yok eğer âdet günlerinde bu sıvıyı görürse, bu takdirde o, âdet kanı hükmündedir.
Adet bittikten sonra gelen leke guslü bozar mı diye endişe edenler için şunu belirtmem lazım; gusül abdesti aldıktan sonra gelen adet kanaması veya kahverengi akıntı, abdestin bozulması anlamına geliyor ve adet sürecinin tamamen bittikten sonra gusül abdesti alınması öneriliyor.
İslam dinine göre adet bittikten sonra gelen kahverengi veya pembe gibi lekeler adetten sayılır. Yani bu lekeler adet kanaması olarak sayıldığı için ibadet yapılmaması uygun olur. Oruç da tutulmaz ve adet bittikten sonra gelen leke orucu da doğal olarak bozar.
Vajinal Enfeksiyon Nedenleri
Bakteriyel vajinit içinde "Gardnerella Vaginalis" enfeksiyonuna oldukça sık rastlanır. Bu bakterinin vajina içinde çoğalması sonucu enfeksiyon görülür. Belirti olarak sulu, kötü kokulu, beyaz renkli vajinal akıntı görülmektedir. Normal vajinal florada daha çok laktobasiller bulunur.
Çoğu vajinal akıntı hamilelikle ilişkili değildir. Ancak hamile kadınların çoğu, ilk üç aylık dönemde ve hamilelikleri boyunca yapışkan, beyaz veya soluk sarı renkte bir mukus salgılar. Bu akıntıya, artan hormon seviyeleri ve vajinal kan akışı neden olur.
Hamilelik belirtileri akıntı şeklinde kendini belli edebilir. Özellikle ilk 3 haftada vajinadan beyaz yapışkan sıvı gelebilir. Bu vücudun kendini hamileliğe hazırladığının bir göstergesidir. Ancak akıntı dışında vajinada kaşıntı ve yanma varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri