Yaş Doğurganlığı Nasıl Etkiler? Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Dünyada bir çok tüp bebek merkezi 43 yaşın üzerinde ki kadınlara tüp bebek uygulamasını kabul etmemektedir. Yazımın başında belirttiğim gibi,bu güne kadar kendi yumurtası ile tüp bebekte hamile kalan ve doğuran en ileri kadın yaşı 46 dır, dolayısı ile bu yaşın üzeri bir kere hiç denenmemelidir.
50 yaşındaki kadının çocuğu olur mu? Kadınlarda 50 yaşında yumurtlama devam etse de döllenme kapasitesi düşük olur. Döllenme gerçekleşse de sendromlu doğum olasılığı da yüksek olur. Çok nadir olsa da 50 yaşından sonra yardımcı tedavi olmadan gebe kalan kadınlar vardır.
İşte doğurganlığı sınırlayan, yumurtalıklardaki yumurta havuzunun azalması ve en sonunda tükenmesidir. Rahim o kadar hızlı yaşlanmaz ve 50'li yaşlarda bile, gebeliği taşıyabilme kapasitesine sahiptir.
Bu yaş kadına göre daha erken ya da daha geç de olabiliyor. Menopoz tanısı olmayan kadınlarda her zaman gebelik riski vardır. Bu nedenle 40 ve 50 yaşlarında menopoz teşhisi olmayan kadınlarda hamilelik olasılığı her zaman söz konusudur. Ancak daha erken yaşlarda menopoza girilirse gebelik ortaya çıkabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Yani adet olmayan kadınlarda yumurtlama meydana gelmez. Ancak bu durumu düzenlemek için belirli hormon ilaçları önerilir. Doktor kontrolünde kullanılacak bu ilaçlar yeniden düzenli yumurtlamayı ve adet görmeyi sağlar. Böylece adet görmeyen kadınlar daha sağlıklı bir yaşama kavuşabilirler.
Evet, 45 yaşında hamile kalmanız mümkündür. Ancak, doğal yollarla hamile kalma şansınız azalmıştır. Bir kadının doğurganlık zamanı, ilk kez ergenlik döneminin sonları ile 20'li yaşları arasında başlar. 30'lu yaşların ortalarına gelindiğinde ise, çocuk sahibi olma şansınız ve doğurganlığınız azalmaya başlamaktadır.
Menopoz öncesi ve menopoz sonrası gibi evrelerle gerçekleşir. Bu evreler ise aylar hatta yıllar sürebilir. Menopoz öncesi dönem sırasında, gebelik ihtimali azalsa da hala gebe kalabilirsiniz. Menopoz sonrasında ise doğal yollarla gebe kalmanız mümkün değildir, ancak tüp bebek yöntemi ile gebe kalabilirsiniz.
Bunun için şunu söyleyebilirim, adet döneminden bir hafta öncesi ve adet dönemi dahil ve adet döneminden bir hafta sonrası en koruyucu olan dönemdir. Bu dönemlerde gebe kalmanız hemen hemen imkansız denebilir.
Bu noktada en önemli detay, kadının menopoz sürecine girmemiş olmasıdır. Menopoza giren kadınlarda yumurtlama tamamen sona ereceği için döllenme şansı ortadan kalkar. Bu yüzden 40 yaşını aşmış bir kadının hamile kalabilmesi için mutlaka halen adet görüyor olması ve yeterli bir yumurta rezervi bulunması gerekir.
Özellikle kıyafet olmadan yakınlaşan çiftlerde hamilelik olasılığı da artar. Cinsel ilişki olmasa da özellikle yakınlaşma sırasında erkekte boşalma vajina girişinde olduysa gebelik oluşabilir. Cinsel birleşme sırasında gebeliğin ortaya çıkması için birçok değişkenin aynı anda bir araya gelmesi gerekiyor.
Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.
Tüp bebek uygulamasında yaş sınırı var mıdır? Kadın adetinin 3. gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonografide görülen yumurtalık kapasitesi yumurtalık fonksiyonlarının uygun olduğunu gösterir ise 45 yaşına kadar tüp bebek işlemi uygulanabilmektedir.
Kadında cinsellik
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Klimakterium dönemi yaklaşık 45 yaş civarında başlar ve menopozdan sonraki belli bir süreyi de içine alarak yaşlılık dönemi kabul edilen 65 yaş sınırına kadar devam eder.
Eşim boşaldıktan sonra kaç dakika beklenmelidir? Cinsel birliktelik sonrası 20-30 dakika kadar sır üstü yatar pozisyonda istirahat edilmesi sperm hücrelerinin rahim kanalına ve tüplere ilerlemesi için yeterlidir.
Normal bir adet döngüsünde, yumurtlama genellikle adetin 14. gününde gerçekleşir. Bu nedenle, adet döneminin başlangıcından itibaren ortalama 10-14 gün sonrasına kadar ilişkiye girilmesi önerilir.
Adetten hemen önce hamile kalınır mı? Çiftler adet döneminden 1 gün önce yaşadıkları cinsel ilişkide de gebelik olmayacağını düşünebilir. Ancak adet döneminden bir gün önce yaşanan cinsel ilişkiyle vücuda giren spermler 3 gün boyunca rahim içinde canlı kalabilir ve doğurganlık özelliğini koruyabilir.
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Evet, menopozda hamile kalmak mümkündür. Menopozda, kadının yumurtalıkları artık düzenli olarak yumurta üretemez ve adet döngüsü tamamen durur. Bu nedenle, bir kadın menopoz yaşadığında, hamile kalmak için yumurta donörunden yumurta bağışı sayesinde hamile kalabilir.
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Hamile kalmak için en uygun yaş 22 - 32 yaşlar arasıdır. Her doğum arasında da en az 2 yıl ara vermek yeni oluşacak gebelik için ve annenin sağlığı için önemli bir faktördür.
Doğal bir biyolojik süreç olarak tanımlanan menopoz dönemi ortalama olarak 40'lı veya 50'li yaşlarda gerçekleşir. Menopoz, genellikle 3 ila 8 yıl arasında devam eden menopoz öncesi dönem olarak adlandırılan bir sürecin sonunda oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri