Hormonsuz spiral adet kanamalarını arttırabilir. Sonuçta spiral vücut için yabancı maddedir. Vücudun reaksiyonu ağrı ve /veya kanama şeklinde olabilir. Çoğu kadın spiral ile mutludur ancak bir kısmında bu kanamalar spirali çıkarılmasını gerektirecek boyutlara ulaşabilir.
Bakırlı spiraller, kişinin adet düzenini etkileyebilir. Kanama miktarını artırabilir. Adeti uzun süren kişilere hormonlu spiral önerilir. Kişinin yapısına uygun spiral türünü tercih etmesi gerekir.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır. Zamanla spiralin bakır ve progesteron içeriği de azalacağı için ortalama her 5 yılda bir spiralin değiştirilmesi önerilir.
Hormonlu spiral yan etkileri olmayan bir ürün değildir. Öncelikle, hormonlu spiral takılırken rahatsızlık hissi, kramp, hafif kanama, bel, alt karın veya eklemlerde ağrı ve baş dönmesi görülebilir. Memelerde hassasiyet, akne miktarında artış, hormonlu spiralin yan etkileri arasında yer alır.
İlgili 32 soru bulundu
Rahim miyomları olan kadınlara RİA uygulanması önerilmemektedir. Bakıra karşı alerjik reaksiyon gösteren ya da çok nadir görülen Wilson Hastalığı olan kadınlar kesinlikle RİA kullanamazlar. Muayene sırasında rahimin çok ufak ya da çok büyük olduğunun belirlenmesi spiral uygulamasına engel teşkil edebilir.
Çevresine sarılı metallerin spermleri öldürücü etkisi de vardır. Aylık rahim içi dokusunun oluşumunu baskılar böylece istisnai olarak bir yumurta döllenmiş bile olsa rahim içine yerleşmez. Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Spiralin hissedilmesi:
Normal koşullarda cinsel birliktelik esnasında erkeğin spirali hissetmesi mümkün değildir. Uygun şekilde yerleşmemiş ise spiral hissedilebilir.
Spiral kayması takılma işleminden sonraki iki hafta en yüksektir. Bu nedenle ilk haftalar ağır kaldırılmamalı, daha dikkatli davranılmalıdır. Spiral takıldıktan sonra geçmeyen şiddetli kasık ağrısı, yoğun kokulu akıntı, lekelenme dışında yoğun kanama gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekir.
Spiral ile gebelik olursa, spiral mutlaka çıkarılmalıdır. Hamile kaldığında spiral çıkarılmazsa anne hayatı için tehlikeli olacak düzeyde enfeksiyon olabilir. Su kesesi erken yırtılıp erken doğum kaçınılmaz olur.
Ankara'da jinekolojik muayene ve mirena spiral uygulaması 3000. -3500 TL aralığında değişmektedir.
Spiral takıldıktan sonra gebe kalma riski binde bir civarındadır. Bu nedenle gebeliğe karşı korunmak için ek bir yöntem kullanmaya gerek yoktur. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için düzenli bir şekilde kondom kullanmaya devam edilmesi önerilir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
İlişki sırasında erkek tarafından spirale dokunulduğunun hissedilmesi durumlarında doktora gidilmesi gerekmektedir. Çünkü erkeğin penisi ile spirali hissetmesi spiralin yerinden oynadığı anlamına gelebilmektedir.
Rahim içi araç (RİA) veya spiral, hamileliği önlemek için rahme yerleştirilen küçük bir doğum kontrol cihazıdır. Bakır RİA ve hormonal RİA (Mirena) olmak üzere iki tip rahim içi araç bulunmaktadır. Bakır RİA 10 yıla kadar ve hormonal RİA (Mirena) ise 5 yıla kadar yerinde kalacak şekilde tasarlanmıştır.
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
1 hafta cinsel perhiz önerilir. 1 hafta sonraki kontrolden sonra cinsel ilişkiye girilebilir. 3 ay sonra tekrar kontrol edilmelidir. Daha sonra kontroller de en az yılda 1 yapılmalıdır. İlk 1 ay ağır sporlar ve vücudu zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır.
Yan Etkileri Nelerdir? 3 – 6 aylık dönem içinde ara kanama ve düzensiz adet kanaması olabilir. Spiral oynayıp tamamen düşebilir. Bunun için aylık kontrol edilmesi gerekir.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir.
Spiral kontrol sıklığı
Hormonlu ve bakırlı spiral rahim içine yerleştirildikten sonra en önemli sorun yerinde olmamasıdır. Eğer herhangi özel bir durum yoksa spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ultrason ve pelvik muayene ile kontrol edilir.
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir. Kişi doğum sonrasında spiral kullanmak isterse doğumdan sonra en az 6 hafta geçmesi önerilir.
Spiral Varken Adet Gecikmesi Normal mi? Spiral takıldıktan sonra ilk 3 ila 6 aylık süre alışma dönemi olabilir ve bu dönemde adet düzensizliği gibi geçici etkiler gözlenebilir, ama spirale bağlı adet gecikmesi olması genellikle beklenen bir durum değildir çünkü spiralin yumurtlama döngüsü üzerine etkisi yoktur.
spiral ilişki sırasında hissedilmeye başlandıysa, kaymış olma olasılığı yüksektir. Böyle bir durumda ise uzman. bir hekime başvurmak önemlidir.
Evet maalesef rahim içi araç - spiral yerindeyken de nadiren gebelik oluşabilir. ⚡Böyle bir durumda oluşan gebeliğin düşükle sonlanma olasılığı neredeyse yarı yarıyadır. Ancak gebelik fark edildiği anda spiral çıkartılması bu riski azaltır. Tabi bu durumda çekerken bebeğin düşme ihtimali de artacaktır.
İlişki sırasında erkeğin menisi vajinaya boşalmadan hissedemez. Ancak vajinaya meni atıldıktan sonra vajinada ıslaklığın artışı, akıntının artması şeklinde hisseder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri