Kadının sesinin ve musikinin haram olduğuna dair sahih ve kesin bir delil (dinî açıklama) yoktur. Kadın olsun erkek olsun müzik icra ettiğinde bunu dinleyenler kendilerine bakmalıdırlar; kötü, olumsuz bir etkilenme bulunmadıkça dinlemelerinde sakınca yoktur.
Kadın konusunda da durum aynıdır. İslâm'dan önce kadına dair olan düşünce tarzı İslâm'a rağmen yaşatılınca, kadın hakkındaki pek çok kültürel düşünce dine dayandırılarak “hüküm” halini almıştır. Kadın her şeyiyle tahrik unsuru olunca, sesinin nağmeyle birleşimini erkeğin dinlemesi de “haram” hükmünü almıştır.
Kadının sesinin avret olup olmadığı ulema arasında ihtilaflıdır. Esah kavle göre kadının sesi avret değildir. Ancak yabancı erkeklerle cilveli konuşması, şakalaşması, ayrıca şarkı ve türkü söylemesi caiz değildir. Zaruret miktarı ihtiyaç halinde konuşabilir.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Esas itibariyle başta insan olmak üzere hiçbir varlığın sesi mutlak olarak haram ve günah sınıfına sokulmaz. Çünkü yaratılışında bir haramlık mevcut değildir. Bunun içindir ki, hiçbir âyet ve hadis kadının sesini haram kılıcı bir hüküm bildirmez.
İlgili 38 soru bulundu
Kadının yabancı erkeklerin yanında Kur'an okumaları caiz görülmemiştir. Ama cenaze gibi durumlarda insan bu gibi şeylere dikkat edemeyebiliyor. Tövbe etmeniz durumunda affedilmeniz umulur. İslamiyet kişiyi fitne ve fesada sürükleyen görüntü, davranış ve hallere karşı koruyucu tedbirler alır.
Sigara içmek haram, içmede ısrar ve bağımlı olmak daha şiddetli haramdır. Çünkü o pis/habis şeylerdendir ve Allah Teâlâ A'râf 157'de “Onlara pis şeyleri haram kılar” buyurmakta, Nebî (sav) de “Zarar vermek ve zarara karşılık zarar vermek yoktur” buyurmaktadır.
İşte içinde bu ve benzeri sözler bulunan ilahileri yazmak, söylemek ve dinlemek caiz değildir.
“Her türlü teganni, yani çalgı ile şarkı söylemek ve dinlemek haramdır. Ansızın işitir ve oradan kaçarsa günah olmaz. Günah olmayan şeyleri böyle olmayan seslerle dinlemek caiz olur. İlim, ahlak bulunan şiir yazmak, söylemek caizdir.
Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir." "Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır."
Mahrem, nikah düşmeyen, evlenmesi haram olan demektir. Hala, teyze gibi evlenilmesi haram olan kadınlara mahrem denir. Namahrem, yabancı, nikah düşen demektir. Evlenilmesi haram olmayanlar, başkalarının hanımları ve bütün yabancı kadınlar namahremdir.
Hanefi mezhebine göre Setr-i Avret erkekler için göbek ile diz kapakları arası (göbek hariç diz kapakları dahil) kadın için ise eller, ayaklar ve yüz hariç bütün vücut Setr-i Avret bölgeleri sayılmaktadır. Şafi ve Hambeli mezheplerinde erkekler için göbekle diz kapakları arası avret bölgesi kabul edilmektedir.
1. El ve yüz dışında tüm vücudun avret olması: Bu, kadının yabancı erkeklere karşı avretidir. 2. Göbek - diz arasına ilaveten karın ve sırt kısmı: Bu, kadının mahremi[2] olan erkeklere karşı örtmesi gereken avret uzuvlarıdır.
Eğer normal konuşmalarda kadının cazibeli bir şekilde söz söylemesi uygun görülmemişse, şarkı-türkü veya ilahi gibi nağmeleri seslendirmesi daha da uygun olmaz. - Bu sakıncaların yer alan mahzurların olmadığı nağmelere gelince; a) Hanefilerin de dahil olduğu alimlerin bir kısmına göre yine haramdır.
Bu bağlamda oyunculuk, bale ve dansın kendisi yasaklanmamıştır. Buna göre bir kimse, dinin emir ve yasaklarına uyarak bu sanatları uygun ortamlarda icra ettiğinde, dinen de sorumlu olmuş olmaz. Ancak bu tür sanatların, dinin yasakladığı unsurları taşıması durumunda caiz olmaz.
Kadının sesinin ve musikinin haram olduğuna dair sahih ve kesin bir delil (dinî açıklama) yoktur. Kadın olsun erkek olsun müzik icra ettiğinde bunu dinleyenler kendilerine bakmalıdırlar; kötü, olumsuz bir etkilenme bulunmadıkça dinlemelerinde sakınca yoktur.
Şüphesiz ki, Allah'ın kudretinden ayrı ve bağımsız böyle bir kudretin varlığına inanmak, şirk sebebidir. Zira bu durumda, Allah'tan gayrisini kudretin bağımsız ve aslî menşei saymış ve ilâhî bir işi ona izafe etmiş oluruz.
Bunun bir günahı var mı şeriatta bunu hükmü nedir? Değerli kardeşimiz, Düğünlerde ilahi eşliğinde halay çekmek, oynamaz caiz olmaz.
More videos on YouTube
Tesbih çekmek, istiğfar etmek, mushafı tutmadan Kur'an okumak, zikir yapmak; “La ilahe illallah” demek, bunların hiçbiri için abdest şart değildir.
Evet, İslâm tarihinde koro halinde söylenen ilk ilâhi budur diyebiliriz. Hristiyanlıkta dinî mûsikinin olması, koro halinde ilâhi söylenmesi, bugün büyük bir repertuar teşkil eden tasavvuf mûsikimizdeki bize has edâ ve ifadenin onlardan kaynaklandığını söylemek, dayanaktan mahrum bir sözdür.
2. Artı, Peygamberin (s.a.a) ve imamların (a.s) yaşam şekli ve yöntemine baktığımız zaman o büyük şahsiyetlerin yüce amaç ve temiz düşüncelere yönelik sergiledikleri özel özeni araç ve çözümlerden yararlanmada da gösterdiklerini müşahede etmekteyiz. Bu yüzden haram ezgi ve müzik ile dini tebliğ etmemiz caiz değildir.
İlahi, doğrudan doğruya dinî temalara bağlı tekke edebiyatı nazım şeklidir. İlâhî'nin kelime anlamı “Allah'a mahsus, Allah'a ait” demektir. Bu yüzden ilâhi türüne giren şiirlerde büyük ölçüde Allah sevgisi ve onun çevresinde her türlü dinî konu işlenir.
Değerli kardeşimiz, Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir.
Sigara veya tütün Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz veya müctehid imamlar döneminde bulunmadığı için, hakkında Âyet-i Kerime, Hadis-i Şerif veya müctehidlerin bir sözü yoktur. Bu bakımdan sigara hakkında, ortaya çıkışından bu yana fukahanın mübah, mekruh ve haram şeklinde farklı görüşleri olmuştur.
“Sigara mekruhtur!”
01.01.2020 Pazar günü atv ekranlarında yayınlanan Nihat Hatipoğlu ile Kur'an ve Sünnet programında, sigara içmenin hükmü ele alındı. Küçük bir izleyicinin sosyal medyadan sorduğu "sigara sorusu" üzerine Hatipoğlu 'haram' kelimesinin çok ağır bir kelime olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri