1.) Bakıma muhtaç kişinin, hayatın anlamını ve amacını bulmasında yardımcı olmak. 2.) Hayatını gözden geçirebilmesi için cesaret verici telkinlerde bulunmak. 3.) Sabırla ve dikkatle dinlemek. 4.) Kişinin, inanç ihtiyaçlarını desteklemek ve ibadetlerini yerine getirmede yardımcı olmak.
Manevî bakım, birçok Avrupa ülkesinde genel sağlık hizmetlerinde ve evde veya kurumda sosyal bakım hizmetlerinde önemli bir role sahiptir. İbadetler, dualar, bireyi rahatlatan uygulamalar ve diğer manevî tedavi yöntemleri manevî bakım hizmetlerini kapsamaktadır.
Manevi bakım ise; temeli ruhsal deneyimlere dayalı, bireylerin hayatları boyunca hastalık ve sağlıkta kendilerini daha iyi hissetmeleri için göstermiş oldukları kişisel davranışlar olarak belirtilmektedir.
İbadetlerinizi Zamanında Yerine Getirin ve Onlara Yeterince Zaman Ayırın. İbadetler, sadece Allah rızası için yapılır. Bununla beraber, sizin de daha önce bizzat tecrübe ettiğiniz gibi, kişiye haz ve zevk değil, ama manevi huzur verir, kalbine kut ve gıda olur.
Manevi terapi, bir kişinin zihinsel, duygusal veya ruhsal sorunlarını ele almak için manevi bir yaklaşım kullanarak yapılan bir tür terapidir. Manevi terapi, bireylerin yaşamlarındaki anlam ve amaç arayışlarını keşfetmelerine ve manevi inançlarını kullanarak zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmayı hedefler.
İlgili 16 soru bulundu
Din ve maneviyat aynı kavramlardır.
Yani maneviyat (spi- rituality) kelimesiyle bir kişinin manevi hayatının veya manevi olarak algıla- dığı şeyin yaşanmış gerçekliği ifade edilmektedir. Bununla birlikte bir kişinin ruhsal yaşamında neler yapabileceğini anlama açısından, maneviyatın daha fazla açıklanmaya ihtiyacı vardır.
Özetle tasavvuf sâlikin mânevî yükseliş tecrübesine katılmasını önemsemekte, ahlâkî kemâlâtı sağlamasını, mânevî mertebeleri kat etmesini, Allâh'ın huzûrunda bulunmaya lâyık bir duruş sergilemesini hedeflemektedir.
evreninde, gaipten haber vermek, hastaları iyileştirmek, doğaya, eşyaya ve hayvanlara hükmedebilmek gibi çeşitli insanüstü yetiler, manevi güç göstergesi olarak değerlendirilir.
MANEVİ HALLER
Manevi ve hakiki keramet ki bunlar; ilimde, irfanda, ahlakta, ibadette, taatte, amelde, edepte, insanlıkta ve adamlıkta gösterilen üstün meziyetler, hasletler ve faziletlerdir. Kısacası en büyük keramet, kişinin kötü huyları bırakıp iyi ve güzel ahlak sahibi olmasıdır.
Maneviyatın önemi, kişinin yaşamında anlam, amaç ve huzur bulmasına yardımcı olmasıyla ilgilidir. Maneviyat, bireyin içsel dünyasını keşfetmesine, kendini tanımasına, değerlerini ve inançlarını belirlemesine ve bu değerleri hayatında uygulamasına olanak tanır.
Kişinin iç dünyasıyla ilgili her şey maneviyat olarak nitelendirilir. Maddiyat kelimesi ile zıt anlamlı olan bu sözcük, duygu ve düşünceleri de kapsayan geniş bir kavramdır. Tasavvufta ise maneviyat kavramı zahiri değil batıni, aşikar değil mahrem olan şeylerin karşılığı olarak kullanılır.
Manevi iyilik hali, bireyin manevi olarak önem verdiği ilahi değerlerin, toplum ve kendisi ile tutarlı ve dengeli bir bütünleşme içerisinde olması anlamında kullanılan bir kavramdır.
Manevi danışmanlık danışanların inanç dünyalarının hayatlarına etkilerini fark etmelerine destek olan ve onların din veya maneviyatla ilişkilendirdiği sorunlarıyla başa çıkmalarında modern danışma teknikleri ile dinî ve manevi yöntemleri birlikte kullanan bir meslek alanıdır.
Eserin on bi- rinci bölümü manevi danışmanlık ve rehberliğin ilkeleri üzerinedir. Bu kapsamda “insana saygı”, “danışan merkezli yaklaşım”, “yeni fikirlere açıklık”, “mahremiyete özen gösterme”, “kurum çalışanlarıyla koordinasyon”, “uzmana, ku- ruma yönlendirme” ve “kendini koruma” ilkelerine değinilmiştir.
MADDE 5- (1) Manevi destek personelinde aşağıdaki nitelikler aranır. a) Lisans düzeyinde dini yükseköğrenim mezunu olmak. b) Hastanelerde manevi destek hizmetine yönelik olarak Bakanlık ve Başkanlıkça ortaklaşa düzenlenen eğitimi başarı ile bitirmek.
Dünya Sağlık Teşkilatı'na göre sağlık, biyo-psiko-sosyal ve manevî yönüyle kendini iyi hissetme halidir. Genelde her hastalık, her sakatlık ve her bir tıbbî-organik rahatsızlık, fizikî sancıların yanında hissî, zihnî ve ruhî ağrılara da yol açabilir.
Maneviyat, dini inançları da içine alan ancak dini inançlardan daha geniş bir kavram olarak; insanın kendi iç dünyasını anlamlandırmasının dışında diğer insanlarla, evrenle, Allah'la-Tanrı'yla olan ilişkilerini kapsayan bir kavramdır.
İlâhî hakikat ve sırların tecelli ettiği yer olan kalp anlamında tasavvuf terimi. İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü, düşünme ve anlama melekesi. Hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayıran akıl, sağduyu.
Manevi destek, bir kişinin zihinsel, duygusal veya ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak için başka bir kişinin sağladığı yardım veya desteği ifade eder. Manevi destek, bir kişinin zor zamanlarda güçlü kalmalarına, umutlarını korumalarına ve hayatlarındaki sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olabilir.
Fizikötesi âleme ilişkin değerler olan manevi değerler insanların duyguları aracılığıyla karşılık bulur. Sevgi, saygı, merhamet, cömertlik, sorumluluk gibi değerler manevi değerler olarak ifade edilebilir.
Örneğin her sözün bir şekli (harfleri, sesleri) ve bir de manası vardır. Tasavvufa göre maneviyat, görünmez olandır. Bir kişinin maneviyatının mertebesi, zahiri göstergelerle, örneğin eğitimiyle, giyimiyle, kaç müridi olduğuyla vs. ölçülemez. Dahası, maneviyat mutlaka gizli kalmalıdır.
Maneviyat ve İlahiyat Arasındaki Bağ
İlmin kaynağını ve özünü oluşturan maneviyat, metafizik âlemdeki dünya gözüyle görülmeyen her şeyi incelediği gibi iman, marifet (tanıma, bilme), rüşt (doğru yolda olmak) gibi manevî nimetleri, güzellikleri ve iyilikleri derunî olarak incelemektedir.
Dinsel ya da manevi bir sorun klinik ilgi odağı olduğunda bu katagori kullanılabilir. Örnekleri arasında inançların sorgulanması biçiminde sıkıntı veren yaşantılar, inanç değiştirmeyle birlikte gelen sorunlar ya da bir dinsel örgüt ya da kurumla ilişkili olması gerekmeyen manevi değerlerin sorgulanması vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri