Kadırga, daha çok Akdeniz'de kullanılan çektiri (çektirme) tipi bir savaş gemisi. İlk olarak 8. yüzyılda Akdeniz'de deniz savaşlarında kullanılmaya başlandı. 17. yüzyıla kadar gelişme göstermiştir. Antik çağlardan beri kullanılırdı. Asıl hareket mekanizması kürektir ve yelken buna yardımcı olması için tasarlanmıştır.
Sözcük Kökeni. Kalyon kelimesi, "büyük gemi", İspanyolca galeón, "kalyon", "silahlı ticaret gemisi" veya Eski Fransızca galion, "silahlı yük gemisi" Ortaçağ Yunancası galea, "kadırga", Fransızca veya İspanyolca -on ekinden gelmektedir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman Kadırga kelimesi, 'Yelken ve kürekle yol alan, Akdeniz'de kullanılan savaş gemisi' şeklinde ifade edilmektedir.
Kürek sayılarına göre sınıflandırılan kadırga, karamürsel ve baştarda gibi pek çok gemi tipini içerir. "Küçük çektirme" olarak bilinen, kadırgadan küçük bazı gemiler de zamanla sadece çektirme olarak anılmaya başlanmıştır. Zaman zaman çektiri ve kadırga sözcükleri de eş anlamlı kullanılır.
Kırlangıç, “ kadırga” yani kürekli gemilerden “firkate” sınıfının en küçük gemilerinden olup, Osmanlı'nın “ İnce Donanma” dediği başta Tuna nehri olmak üzere nehir ve ırmaklarda kullandığı küçük savaş gemisidir. [10] Kırlangıç gemileri daha çok “haberleşme ve karakol hizmeti” görmüşlerdir.
İlgili 33 soru bulundu
Barka yelken, Brigantin, vb. Birçok büyük gemiye genellikle tekne denir. Denizaltı'lar buna en iyi örnektir. Geleneksel olarak tekne denilen diğer büyük gemi türleri ise büyük göl yük gemileri, nehir tekneleri ve feribotlardır.
Kalyon, sadece bir gemi türü ismi değildir. Genel itibari ile yelkenlerle hareket eden savaş gemisi demektir ancak bu kelime 17. yüzyıldan itibaren farklı şekillerde kullanılmıştır.
Kadırga Yaylası, Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırları Zigana Dağları üzerinde, Zigana Geçidi'nin doğu yakasında bulunan bir yaylanın adıdır.
Kadırga, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bulunan eskiden kadırgaların barındığı büyük bir liman olan Kadırga Meydanı'nı da içinde bulunduran bir semt.
Yüzlerce yıldır geleneksel olarak her yıl Temmuz ayının 3. Cuma günü düzenlenen Kadırga Yayla Şenliklerinde binlerce insan bir araya geldi. Yöre sakinleri ve vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören şenlikte etkinlik alanında bulunan bir araç freninin boşalması nedeniyle 3 kişiyi birden ezdi.
Zafer (Arapça'dan ظفر) veya aynı anlamı taşıyan utku ile yengi, (İngilizce: Victory, Latince Victoria'dan gelmektedir.) herhangi bir rekabette üstünlük veya genel olarak askeri operasyonlarda ya da savaş sonrasında veya bunların eklentilerinde elde edilen başarıya verilen savaş terimidir.
sıf. Kasları gelişmiş, kuvvetli ve sıkı adalelere sâhip: Fakat onun çelikten daha sert adaleli bacaklarına bir şey olmadı (Ömer Seyfeddin). Sağlam, boğa gibi adaleli…
Kalyon (İspanyolca: galeón, Fransızca: galion), hem yük taşıma hem de savaş gemisi olarak kullanılan bir tür yelkenli gemi idi. 16. yüzyılın ikinci yarısında denizlere hükmetmiş olan kalyonlar, alçak üst güverteleri ile karak gibi eski gemi türlerine göre manevra kabiliyeti daha yüksek ve denize daha elverişliydi.
Üç kantar3 ağırlığında gülle atabilen topları olan kalyonlar, “Üç kantarlı kalyon” olarak adlandırılıyordu. Adalar arasındaki sığ sularda saklanan korsan gemilerinin takibinde kullanılan, latin ve kare (kabasorta) yelkenli, “Karavele kalyon”ların boyları, 38.5-43.5 zirâ (29.18-32.97 metre) arasında değişiyordu.
Venedik donanmasının kalyonlarla boğazı kapatması karşısında bunlara karşı kadırgalarla karşı koyamayacağını gören Osmanlı yönetimi 1650'de gemi teknolojisinde değişiklik yaparak kadırgadan kalyon düzenine geçti.
Baştarda veya baştarde, çektiri tipinde kadırgaların büyüğü bir tür olan harp gemisine verilen addır. İtalyanca galea bastarda teriminden gelmiştir ve donanma komutanı bir amiralin veya büyük rütbeli bir komutanın (patrona) gemisi olarak kullanılan, kadırgadan daha büyük olan bir gemiyi tarif etmektedir.
1533'te dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman, İran ile savaş halindeyken İran tarafına keşif için Mimar Sinan'ı görevlendirdi. Mimar Sinan, 2 haftada 3 adet kadırga yaptı ve büyük bir itibar kazandı.
Hadisenin bundan sonraki seyri ayrı bir bahistir fakat kalyona geçişin temel sebebi, düşmanın silahına benzer bir silah yapmaktır. Donanmadaki bu değişimin esas ifadesi ise Osmanlı bahriyesini modernize etmek için hazırlanan 1701 tarihli Bahriye Kanunnamesi olmuştur.
Kalyon gemi, 16. yüzyılda İngiliz denizciler tarafından geliştirilmiş olan bir tür savaş gemisidir. Üç direkli ve yelkenli olan bu gemiler rüzgar gücüyle hareket eder. Alçak bir üst güvertesi olması nedeniyle çok daha yüksek bir manevra kabiliyetine sahiptir. En önemli özelliği ise çok fazla top taşıyabilmesidir.
Rutubeti n kelime anlamı su buharının neme dönüşmesidir. Rutubet, su buharının olduğu her yerde oluşabilmektedir. Bu duruma yemek yapmak, çamaşır yıkamak, nefes almak, terlemek ya da duş almak katkıda bulunabilmektedir. Bu duruma en çok sebep olan sorun evin iyi bir şekilde yalıtılmamış olmasıdır.
(Eski Türk. ūç'tan yön ekiyle ūç+ra > ucra > ücra) [Halk ağzında hücra şeklinde de kullanılır] Çok kenarda ve uçta bulunan, uzakta, ıssız ve tenhâ: En ücra, en tenhâ yerleri kollarlar (Ahmed Midhat Efendi). Filistin'in ücra bir kasabasına gönderiliyordu (Refik H. Karay).
1416 Osmanlı – Venedik Deniz Savaşı:
1. Mehmed önderliğinde ve Çalı Bey komutasında olan Osmanlı donanması bu savaşı kaybetmiştir. 1416 tarihindeki bu ilk Osmanlı Venedik deniz savaşının adı, Gelibolu Muharebesi ya da Çalı Bey Savaşı olarak tarihi kaynaklarda geçmektedir.
Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır. Deutschland sınıfı kruvazörler Versay Antlaşması sınırlamalarına uyum içinde Alman Reichsmarine tarafından yapılan ağır zırhlara sahip kruvazör formuyla üç Panzerschiff'in serisidir.
Osmanlı donanması (Osmanlıca: دونانمای همایون, Donanma-yı Humâyûn), Osmanlı Devleti'nin askerî deniz gücü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri