"İşçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı" Böylelikle işçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı.
İmzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL olmuştur.
Ancak temmuz ayında memur maaşları 22 bin liraya yükseltilse de en düşük kamu işçisinin 1 Ocak 2023'ten geçerli olarak 21.500 liraya çıkan maaşına, o tarihte de yüzde 15 daha zam yapılacak. 1 Temmuz 2023 itibarıyla da en düşük kamu işçisinin maaşı 24.725 lira olacak.
“15 bin TL'ye yüzde 45 birinci altı ay zammı uygulanacak”
"1 Ocak 2023 tarihinde en düşük ücret brüt çıplak 15 bin TL olarak belirlenecek. Bu tutarın altında ücret alan kamu işçilerinin ücreti, 15 bin TL'ye yükseltilecek. Sonra, 15 bin TL'ye yüzde 45 birinci altı ay zammı uygulanacak.
Sürekli işçi kadrosu 4D'li işçi olarak tanımlanır ve yapılan iş sözleşmeleri belirlenmiş bir süreyi kapsamaz. Kamu işçileri olarak da kabul edilirler. Geçici süre ile çalışabilecekleri gibi sürekli işçi olarak da çalışabilirler. 4D'li işçiler beli pozisyonlara göre kamu alanında kadrolu olarak da kabul edilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Aynı iş kanunu gereğince günlük 7,5 saat haftalık 45 saat olarak belirlenen süre aylık ve tam zamanlı olarak hesaplandığında 180 saattir. Haftalık otuz saatin üzerinde çalışan tüm işçiler tam zamanlı çalışan kabul edilir ve maaş hesaplamaları da bu hesap üzerinden yapılır.
Kamu işçilerine yılda 52 günlük çıplak ücret tutarında ilave tediye ödeniyor. Kamu kurumlarında taşeron kadroya alınan işçiler de ilave tediye ödemesinden yararlanıyor.
15 ağustosta hem normal maaş hem de 23 temmuz 15 ağustos arasında çalıştığınız günlerin maaşı yatar. Memurların ilk maaşı her zaman peşin ödenir. bu yüzden memurlar ilk atandıklarında çift maaş alırlar.. Zamanın ötesinde, çift maaş diye bir şey yok.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ Başkanlarıyla birlikte Beştepe'de toplanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 - 2024 tarihlerinde kamu işçilerine refah payı dahil yüzde 45 oranında zam yapıldığını açıkladı.
KAMU İŞÇİLERİ KİMLERDİR? Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
Devlet kurumlarında işçi olabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmek ve sınavdan yeterli puan almak şart koşulmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev almak isteyenler KPSS'ye girerek devlet işçisi olarak göreve başlayabilir.
Bu kapsamda 2022 yılı Aralık ayında ortalama 12.724 TL olan kadrolu işçilerimizin maaşlarına yüzde 75'e varan güncelleme yaparak 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle kadrolu işçilerimizin maaşlarını da ortalama 22.275,98 TL'ye yükselttik” ifadelerini kullandı.
Her yıl güncellenen 4D sürekli işçi maaşları 2023 yılı içinde aynı yılın başında belirlenmiş ve açıklanmıştır. Belirlenen rakamlara göre kamu işçisi kabul edilen 4D işçilerinin brüt ücretleri 15. 000TL'dir.
Pilotlar. Pilotlar, Türkiye'de ve Dünyada en yüksek maaşlara sahip kişiler olarak bilinirler. Pilotlar bir ayda maksimum 14 gün çalışırlar.Bu meslekte de maaşlar çalışılan firmaya ya da şirkete göre değişkenlik gösterir.
TAŞERON İŞÇİLERİNİN ÜCRETİ 2021'E GÖRE 4'E KATLANDI
Önceki gün imzalanan toplu iş sözleşmesiyle, 2021 ocak ayında 4.592 TL olan kamuda en düşük brüt çıplak işçi ücreti bu yılın ocak ayından geçerli olmak üzere 21.750 TL'ye çıkartıldı.
Yasa ilk çıktığında bin liradan toplamda 2 bin lira olan bayram ikramiyesi geçtiğimiz yıl toplamda 2.200 TL olarak ödendi. Böylece ikramiyeye yüzde 10 zam yapılarak 1.100 TL'ye çıkartıldı.
İşçilere her yıl 52 günlük ikramiye veriliyor. 26 günlük tutar yılın ilk yarısında ödenirken, yılın ikinci yarısında Cumhurbaşkanı kararıyla 26 günlük ödeme daha yapılıyor. İkramiye brüt ücretten hesaplanıyor ve bundan SGK primi ile gelir ve damga vergisi kesintisi yapılıyor.
Sendika üyesi olup aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa üç ayda bir veriliyor. Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında ödeme yapılıyor.
Tüm işçilerde olduğu gibi sürekli işçiler de SGK açısından 5510 sayalı Kanun kapsamında 4/A sigortalısıdırlar. Yani SGK açısından 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının A Bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından SGK açısından 4/A statüsündedirler.
Daimi işçi memur olabilir mi? Daimi işçi, memleketteki diğer herkes kadar ve herkes gibi memur olabilir. Bunun haricinde, daimi işçi olmanın memuriyete olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz.
2018 yılından itibaren taşeron olarak çalışan işçiler devlete ait olan kurum ve kuruluşlara kadrolu olarak alınmaya başlamıştır. Bu uygulama dahilinde artık kadrolu çalışanlar olmuşlardır ve 4D sigorta türünün şartlarına uygun olarak bu sınıfa dahil edilmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri