Atel işlemi genellikle kırık bir kemiğin sabitlenmesi ve hareketsiz kalması için tercih edilirken daha şiddetli vakalarda hastanın tedavisi doktor kontrolünde yapılır. Kırılmanın yanı sıra incinme veya burkulma durumlarında da atel kullanılabilir.
Atel ile parmak uç eklemi iyileşene kadar yaklaşık 6-8 hafta düz tutulur. Mallet finger ateli de denir. Bu ateller genellikle plastik şeklindedir.
Atel-Alçı yapılması hangi durumlarda gereklidir? Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir.
Ateller akut ortopedik yaralanmalarda sıkça kullanılır. Redüksiyon uygulaması yapılan kırık- larda ise genellikle alçı kullanılır. Atel basit kırık- lar, kırıkların geçici veya kalıcı tespiti, burkulma, tendon kas hasarında ve kalıcı tedaviye kadar tes- pit için kullanılır.
Ayak parmak atelleri, ayak parmaklarının burkulma, çarpma ve zedelenme durumlarında tedaviye destek amaçlı parmakların sabit tutulması için kullanılmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Atel takılmazsa ne olur? Yaralanma sonucu kırılma ve çeşitli sorunlar yaşanan bölgeye atel takılmazsa yaralanan bölgedeki hasar büyür ve iyileşme süresi gecikebilir.
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Kırıkları tespit etmek için muhtelif ateller kullanılır. Atel, kırık basit ise bunu komplike ve açık kırık olmasına mani olur.
Köprücük Kemiği Kırıkları
Kırık taraftaki kol askıya alınır, kırık iki tarafta da var ise o zaman 2 kolda askıya alınır, Kesinlikle atel kullanılmaz.
Açık kırık yarasına ya pılacak en iyi ilk yardım, yaranın mümkün olduğu kadar temiz bir pan suman ile kapatılması ve sıkıca sarılmasıdır. Böylece yaranın daha fazla kirlenmesi önlenir ve kanaması durdurulur. Bundan sonra kırık olan ekstremite bir atel yardımı ile tesbit edilmelidir.
Özellikle boyun kısmında meydana gelen yaralanmalarda, atel uygulamasının mutlaka bir uzman kontrolünde yapılması gerekir. Uygulamadan önce ve uygulama esnasında omuriliğin zedelenmemesi için boyun hareket ettirilmemelidir. Ayrıca boyun kısmında kanamalı yaralanma varsa öncelikle buna müdahale edilmesi gerekir.
El bilekliği günün tamamında kullanılmamalıdır yoksa eklemlerin tutukluğu artabilir. Kullanım amacına bağlı olarak bileklik istirahat veya çalışma zamanı takılır, diğer zamanlar çıkarılır.
Atel medikal ürünler ile tıbbi malzeme satan yerlerden temin edilebilir. Atel, doktorlar tarafından yapılan tıbbi müdahalelerin ardından ilgili bölgenin kımıldamaması ve korunması için yapılan uygulamadır. Uzmanlar bu şekilde yaranın daha çabuk iyileşmesini hedeflemektedirler.
Ortopedi de kırık ve çatlak diye gerçek anlamda bir anlam yoktur. Kemik bütünlüğünün bozulması vardır. Halk arasında ve bazen de hekimlerin kullandığı çatlak tabiri küçük ayrışmamış bir kırık için kullanılır. Özetle çatlak kırıktan daha iyidir.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
Kırığın hızlı kaynaması için yeterli miktarda Oksijenin, alınan protein, vitamin ve minarellerin yeterlı ve hızlı kan dolaşımı ile kırık bölgesine ulaştırılması önemlidir. Bu amaçla kırık bölgesindeki ödem azaltılmalı, sigara mutlaka bırakılmalı veya içilen ortamda bulunulmamalıdır. Temiz hava önemlidir.
Eğer ki görüntülemeleri sonucunda birkaç ay üst üste ilerleme olmazsa veya kırık bölgesinde boşlukların olması görülürse, kemik kaynamaması teşhisi konulabilir. Kemik kaynaması için yeterli olan sürede bir iyileşme görülmemesi durumunda bu tanı konulabilir.
Basit kırıklar için, doktorunuz çıkarılabilir bir alçı uygulamayı seçebilir, böylece yaralanma bölgesi çevresinde hafif hareketler meydana gelebilir. Karmaşık kırıklardan veya cerrahi prosedüründen sonra, çıkarılmaması gereken bir alçı takmanız gerekebilir.
Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür. Sonrasında 1 hafta daha kalmak üzere burun üzerine ten rengi bantlar yerleştirilir.
Kumaş ateller elde ya da çamaşır makinesinde uygun şartlarla yıkanabilir.
Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir.
✓ Ekstremitenin distalindeki nabız ve kapiller dolum kontrol edilir. Şişme atel kullanılacaksa; ✓ Uygulayıcı elini fermuarsız atelin içinden geçirerek ekstremitenin distalinden tutar ve ateli; ekstremite boyunca yerleştirir. Fermuarlı atel ise ekstremitenin etrafına yerleştirilir ve fermuarı kapatılır.
Atel veya splintler, ekstremiteyi birkaç köşeden uzunlaması- na immobilize ederken, alçı ise ekstremitenin çembersel olarak sarılıp immobilize edilmesidir (Resim 1).
lamlığı elde edebilmek için üst ekstremite için 8-10 kat, alt ekstremite için 12-15 kat alçı sarılabilir. cak uzunlukta olmalıdır. kat sarılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri