Kafa patlatmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Bir konu üzerinde pek çok düşünmek, zihin yormak.
Kafa patlatmak, bir konu hakkında uzun uzun düşünüp sonuca ulaşmak, bir bir meselenin hallolması için çözüm önerileri düşünmek demektir.
Kafa yormak deyimi, zihnin bir konu ya da iş hakkında fazlası ile meşgul olmasıdır. Yani bir konu, iş, düşünce üzerine uzun süre, enine boyuna her detayını ince ince düşünmektir. Genelde uzun zaman alan düşünme süreci için kafa yormak deyimi kullanılır.
Kafadan atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde inceleme yapmadan, rast gele konuşmak.
Beyin yormak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde çok düşünmek; kafa yormak.
İlgili 45 soru bulundu
Kafa ütülemek deyimi, sürekli şikayet ve veryansın etmek manasında da kullanılır.
çok ve gereksiz konuşup karşısındakini rahatsız etmek, dırdır ederek kişiyi huzursuz etmek, çok konuşmak, bıktıracak kadar çok konuşmak.
Baş kaldırmak bir deyimdir ve uygun anlama sahip olması halinde cümle içinde kullanılabilir. Baş kaldırmak, isyan çıkarmak ya da ayaklanma yapmak demektir.
Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
Baş başa deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Deyim. [1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Bir kişinin zor durumda kalması ile ilgili olarak ona bunu hissettirmeden içinden gülmek, içinden o kişiyle dalga geçmek anlamına gelen bir deyimdir. Bu tarz durumların anlatılmasında çoğunlukla bu deyimden faydalanılır.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
[1] Gürültü yapılmasından başında uğultulu bir sersemlik bulunan kişi. [2] Kafası şişmek.
[1] Delilik belirtisi göstermek, delirmek.
Kısaca deyim açıklaması hakkında bilinmesi gerekenler. Etekleri zil çalmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre 'Çok sevinmek, işleri yolunda olmak' şeklinde tabir edilmektedir.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
“Bu iş de baş ağrısı oldu bize.” gibi bir örnekte bağlam içinde değerlendirildiğinde “baş ağrısı” somut bir anlamdan soyuta geçmiş “rahatsızlık veren durum, olay” anlamını taşımaya başlamıştır. Öyleyse, deyimdir.
Başa çıkmak dilimizde kullanılan bir deyimdir ve anlama uygun olması halinde cümle içinde kullanılabilir. Başa çıkmak deyiminin dilimizdeki anlamı bir şeye gücü yetmek ya da ona karşı üstün gelebileceğine inanmak demektir.
Kucak açmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Yüz tutmak deyimi yönelmek, bir şey, olmak üzere bulunmak, giderek biçim ve renk değiştirmek anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yüztutmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz tutmak şeklinde olmalıdır.
Başını (bir şeyden) kaldırmamak (kaldıramamak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Konuşan birinin konuşmasını terbiyesizce kesmek ve kendi konuşmaya başlamak söze karışmak, sözünü kesmek, sözü ağzından almak, sözü ağzına tıkamak deyimleriyle ifade edilmektedir.
Ödü patlamak deyimi korkma durumunu ifade etmektedir. Yani bir kişinin aniden meydana gelen bir olaya karşı verdiği tepki ödü patlamak olarak bilinir. Ödü patlamak deyimini anlamını nşşetel1 daha rahat bir şekilde cümle içerisinde kullanabilirsiniz.
[1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri