kafelerde kullanılan buz şoklanmış buzdur. buz imal edildikten sonra -14° c , -20°c derece arasında derin dondurucularda "şoklanır". bu işlemden sonra elde edilen kuru buzun yüzeyinde nem kalmaz, daha geç etkileşime geçer, daha yavaş erir.
Bir buz kovası kapalı tutulursa, kapak ısının buz kovasına girmesini etkili bir şekilde engellediği için buz daha yavaş erir. Bu, plastik veya strafor buz kovaları için geçerlidir . Açık renkler ısıyı daha az emer, bu nedenle ısı enerjisinin buzla temasını bir şekilde engeller.
Buz soğuk bir madde olduğundan dışardan ısı aldığında ısısı düşer ve bu sayede erimeye başlar. Buzun erimesi için dışardan ısı alması gerekir. Buz erirken ısı vermez fakat erimek için ısıya ihtiyaç duyar. Buzun erimesi kuvvet gerektirmeyen bir olaydır ve buzun erimesi de fiziksel bir değişimdir.
Kaynamış Su Yöntemi
Filtrelenmiş şişe su veya ters ozmos ile arıtılmış herhangi bir su işe yarar. Suyu iki kere kaynat. Kaynatmak sıvının içindeki kabarcıkların yok olmasını sağlar, böylece su molekülleri dondurucuda birbirlerine daha sıkı yapışırlar. Suyu ilk kez kaynattıktan sonra soğumaya bırak.
→Buzun erime süresi normal bir ortamda yaklaşık 10-12 dakika arasıdır. Çünkü buzun eriyip su olabilmesi için belli bir süre geçmesi lazım ve bu süre ortamdan ortama farklılık gösterir.
İlgili 33 soru bulundu
-Buzun erimemesi için onu soğuk bir ortamda tutabiliriz veyahut buzluğa koyabiliriz. Bu, buzun erimesini engelleyecektir. Erime nedir? -Bir maddenin dışarıdan ısı aldığında katı hâlden sıvı hâle geçmesine erime olayı adı verilir.
Çünkü buz erirken kalsiyum klorür çok fazla ısı açığa çıkarır ve buzu yol tuzundan çok daha hızlı eritir. Bu kimyasal, uygulama üzerine anında ısı yayar ve donma noktasını düşürür.
Buzlu yolların tuzlanmasındaki amaç da bu durumdan yararlanmaktır. Çünkü buzun üzerine yeterince tuz atılarak erime sıcaklığını -3°C'nin altına düşürmek ve böylece buzun erimesini sağlayarak -3°C sıcaklık altında sıvı halde bulunan bir tuzlu su karışımı elde etmek mümkündür.
Dondurulmuş gıda parçanızı kasenin altına yerleştirin. Lavabonuzun suyunu mümkün olan en soğuk ayarda açın ve kaseyi suyla doldurun. Yemeğinizi soğuk suda 2-3 saat çözdürün. Kaseniz suyla dolduğunda, yemeğinizi suya batırın.
Buzun üstüne basınç uyguladığınızda buz suya dönüşür, ama basınç ortadan kalktığında su tekrar donar.
Hal değişimi esnasında maddelerin kütlesi, sıcaklığı ve kinetik enerjisi değişmez.
7-Kuru buz erir mi? Hayır. Kuru buz ham maddesi Co2 gazı olduğu için sıvılaşmadan direkt gaza dönüşüp atmosfere karışır.
Suyun özgül ağırlığı 1'e eşittir. Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir.
Kuru buz konteynerleri veya strafor içerisinde taşınır ve saklanır. Oda sıcaklığında buharlaşmadan 2 gün özel kuru buz konteyneri veya kuru buz straforu içerisinde 3 gün durabilir. 14.
Antifriz ile Buz Çözme: Sileceklerde kullandığımız antifrizli sular da buz çözmede işe yarıyor.
Buzlu yollara atılan tuz, buzun erime noktasını düşürür. Böylece buz, normalde katı olacağı sıcaklıkta erimeye başlar. Tuz aslında buzu eritmez, ancak buzun erime sıcaklığının düşmesine neden olur.
Sirke: 1 ölçek sirke ve 2 ölçek suyu bir sprey şişesine doldurun. Sirke ve suyu karıştırarak buzun üzerine sıkın ve camı temiz cam silme beziyle silin. Buzlar kısa sürede çözülecektir.
Buzlu bir yola tuz döktüğümüzde suyun donma noktasını düşürmüş oluyoruz. Tuz; yani sodyum klorür, su molekülleri arasındaki bağları bozarak sodyum ve klorür iyonlarına çözünür. İyonlar da hidrojen bağlarını gevşetir ve katı haldeki buzun erimesine neden olur.
Potasyum Asetat; her zeminde güvenle uygulanabilecek donma önleyici ve don çözücü bir kimyasal hammaddedir. Potasyum Asetat son yirmi yıldır, özellikle hava alanları başta olmak üzere, soğuk havanın yarattığı olumsuz koşulları yok etmek için güvenle kullanılmaktadır.
Karı veya buzu kaldırmak için kullanılan maddeler tuz, kum veya kum içeren malzemeler olarak sıralanabilir. Pratikte kullanılan bu malzemelerle donma noktası suyun donma noktasından aşağıya çekilir. Günü-müzde kullanılan kimyasal maddeler sodyum klorür, kalsiyum klorür ve potasyum klorür tuzlarıdır [2-4].
Alkol buzu çözer. Silecek suyuna da alkol karıştırırsanız tamamen sorunun çözmüş olursunuz.
Kuru buz süblimleşme özelliğinden dolayı solunması tehlikeli olabilen bir maddedir. Yani dondurulmuş karbondioksit sıvı hale geçmeden direkt gaz haline geçer. Bu sebepten ötürü kuru buz bulundurulan ortam çok iyi havalandırılmalıdır. Çünkü karbon dioksit havadan ağır bir gazdır ve tabanda çöker.
Aynı nedenden ötürü kuru buz hiçbir zaman yenmez yutulmaz.Kuru buz hiçbir şekilde saklanamaz, -78 derecenin altındaki her sıcaklıkta birkaç saat içerisinde erir ve yok olur!
Tuzlu suyu dondurucudan çıkartın. Plastik bardağı, çok soğuk olan tuzlu suyun içerisine yerleştirin. Tuzlu suyun soğukluğuna bağlı olarak, plastik kaplardaki su şeffaf bir şekilde donacaktır. Şeffaf buz elde ettiğinizde, erimesini önlemek için buzluğa yerleştirin.
Bu nedenle suyun katı hali, sıvı halinden daha hafiftir. Yani buz, aslında “normal” fizik kurallarına göre suyun dibine batması gerekirken, su üstünde yüzer. Suyun bu özelliği dünya üzerindeki denizler açısından çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri