Afganistan ve Pakistan arasında çok tanrılı dine inanan halk: Kalaşlar. Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaleti sınırlarında kalan Kalaş Deş adıyla bilinen üç vadide yaşayan yaklaşık 4 bin kişilik Kalaşlar, geçmişte "Kafiristan" denen bölgenin halkı olarak biliniyor.
Soylarının Büyük İskender'in Hindistan seferinde bölgeye gelen Makedonlara dayandığı tahmin edilen Kalaşlar, Şaman, Helen, Hint ve Zerdüşt inançlarından izler taşıyan Kalaş dinine mensup.
Kafiristan (Darice: کافرستان), Afganistan ve çevresindeki günümüz Nuristan Eyaletini kapsayan tarihi bir bölgedir. Bu tarihi bölge Alingar, Pech, Landai Sin ve Kūnaṛ nehirlerinin ve aradaki sıradağların üzerinde yer alır ve esas olarak bu bölgeleri kapsar.
Kalaşlar (Kalaşça: Kaĺaśa, Nuristanice: Kasivo), Afganistan'ın eski adıyla Kafiristan bölgesi (yeni adıyla Nuristan Vilayeti) ve Hindukuş Dağları'nda bulunan Pakistan'ın Hayber-Pahtunhva eyaletinin denizden 3000 m.yüksek bölgelerinde yaşayan eşsiz ve benzersiz olarak nitelendirilen kendilerine özgü inançları ve yaşam ...
pakistan'da yaşarlar. eskiden “kafiristan” denen bölgenin halkı olarak bilinirler. ilginç geleneklere sahip bu halkın en dikkat çekici geleneği ise ölülerin geri döneceğine inandıkları için cenazeleri gömmemeleri. yılın büyük kısmının soğuk geçtiği kalaş deş'te cenazeler tabutların içinde toprağın üzerine bırakılıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Pakistan'da devlet dini olan İslam, Pakistan halkının yaklaşık %96'sının inancıdır. Din özgürlüğü, Pakistan Anayasası tarafından garanti altına alınmıştır. Pakistan anayasası, tüm Pakistan vatandaşlarının dinlerden bağımsız olarak eşit haklara sahip olduklarını temel bir hak olarak ifade eder.
Hindistan ve Pakistan, nüfuslarının önemli bir kısmı aynı etnik ve kültürel aileden gelen iki ülke.
Pakistan 60 ° 55 've 75 ° 30' doğu boylamları ile 23 arasında, Güneybatı Asya'da bulunan 45 ° ve 36 ° 50 'N enlem, yaklaşık 1500 km kadar kuzeydoğusunda güneybatıdan uzanır. Ülkenin yüzölçümü 796.095 kilometrekaredir.
Afganistan'da yapılmış olan nüfus sayımlarında Türkmenlerin yaşadığı bazı köy ve kasabalar nüfusa dahil edilmemiştir ve Türkmen kadınlarının neredeyse hiçbiri nüfusa kayıtlı değildir ve Afganistan Türkmenlerinin sayısı 3 milyon olarak tahmin edilmektedir.
Etnik gruplar ve dilller
ABD Dışişleri Bakanlığı 2010 yılı verilerine göre Afganistan'daki en büyük grubu toplumun %42'sini oluşturan Peştunlar oluşturmaktadır. Tacikler toplumun %27'sini, Özbekler %9'unu, Hazaralar %9'unu, Aymaklar %4'ünü, Türkmenler %3'ünü, Beluçlar ise %2'sini oluşturmuştur.
Afganistan'da günümüzde, Türkmen, Özbek, Halaç, Tatar, Kırgız, Kazak, Kızılbaş, Karakalpak, Avşarlar yaşamaktadır. Afganistan topraklarında büyük bir Türk varlığı bulunmaktadır. Afganistan'da en çok nüfusa sahip olan beşinci kavim Türkmenlerdir. Afganistan'da yaşayan Türkmenler farklı boylardan oluşmaktadır.
Ülkede toplam nüfusun %96,68'i Müslümandır. Pakistan İran'dan sonra, dünyanın ikinci büyük Şii nüfusa sahip ülkesidir. Nüfusun %3,32'sini ise Hristiyan, Hindu, Sih ve Budistler oluşturmaktadır.
Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaleti sınırlarında kalan Kalaş Deş adıyla bilinen üç vadide yaşayan yaklaşık 4 bin kişilik Kalaşlar, geçmişte "Kafiristan" denen bölgenin halkı olarak biliniyor.
Ailelerin tuttukları şecerelerde Keşmirli Türklerin soyu genel olarak Timur dönemine dayanıyor... Dünyanın çatısı olarak da bilinen Himalayalar'ın eteklerine dağılmış küçük köylerde varlıklarını sürdüren Türkler, bölgede Keşmir, Hazara yada Pakistan Türkleri olarak biliniyorlar.
Pakistan'da gayrimüslimlere eğlence mekanları ve otellerde alkol satışı serbest ama Müslümanların alkol alınması kesinlikle yasaklanmış durumda. Gayrimüslimlerin ülkede alkol satın alabilmeleri için devletten gayrimüslim beyanı isimli bir belge almaları gerekiyor.
29 Mayıs 1988'de meclisi feshetti ve 15 Haziran 1988'de Şeriat Kanunu'nu uygulamaya koydu. Bu kanunla İslâm hukuku Pakistan'ın üst hukuku ve hukuk kaynağı ilân edildi.
Bu gerilim ülkeyi 1971 yılında bir iç savaşa sürüklemiş, çatışmalar esnasında Bengal bölgesindeki Hinduların sınırı geçmesini gerekçe gösteren Hindistan'ın müdahalesi sonucu Pakistan güçleri geri çekilmek zorunda kalmış ve böylece 16 Aralık 1971 tarihinde Bangladeş, Pakistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir.
Urduca ya da Urdu Dili, Türklerin Hindistan'daki fetihlerini müteakip, o bölgenin mahalli dilleri ile Müslüman askerlerin konuştukları Farsça, Arapça ve Türkçe gibi dillerin karışımı ile ortaya çıkmıştır. Pakistan'ın resmî ve millî dilidir.
Pakistan'da çoğu kadın, bacaklarını ve vücudunu örten tunik üst ve bol olan şortlu pantolon seti olan shalwar kameez giyiyor. Toplumsal duruma ve şehre bağlı olarak, omuzlarda ve göğüs çevresinde, sadece omzunda gevşek bir dupatta fular giyilir veya hiç kullanılmaz.
Hintçe ve Urduca konuşma açısından aynı diller ve aralarındaki tek fark alfabe kullanımı. Bundan dolayı Urduca'yı öğrenmek çok avantajlı. Bu dili öğrenen bir kişi aslında iki dil birden öğrenmiş olur” ifadelerini kullandı.
Pakistan'ın başlıca geçim kaynağı tarım ve tekstildir. İstihdamın %42'sini tek başına karşılayan tarım sektörü millî gelirin de dörtte birinin karşılandığı en önemli sektör konumundadır. Tarım sektöründen elde edilen başlıca ürünler buğday, pirinç, pamuk, sebze-meyve ve şeker pancarıdır.
Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan arasındaki resmi ilişkiler, 15 Ağustos 1947 tarihinde Hindistan'ın bölünerek iki bağımsız devletin, Hindistan ve Pakistan'ın, kurulmasıyla başladı.
Aynı şekilde Pakistan vatandaşı için Pakistanlı denilebildiği gibi ülkenin ana dili olan Urduca sözündeki ca ekini atarak kökte kalan Urdu da denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri