Bebeğiniz 6 aylıkken bal kabagi yemeye başlayabilir.
Bebekler için balkabağı püresi
Bebek için balkabağı püresini bebeğine 7. ay itibarıyla yapmanı öneririz.
Balkabakları kış ayı hariç her mevsimde ekilebiliyor. En taze balkabağına ulaşmak isteyenler Ekim ayının başlangıcında marketlere giderek satın alabiliyor. Balkabakları Ekim ayının başlamasıyla birlikte marketlerdeki yerini alıyor.
Bebeğiniz 6 aylıkken bal kabagi yemeye başlayabilir. Dilerseniz doğrudan püre yapıp verin, dilerseniz bu püreye biraz yoğurt ya da yulaf, hatta tavuk bile ekleyebilirsiniz. Bal kabağı pürenize bir tutam tarçın ekleyerek bebeğinizi baharat dünyası ile de tanıştırabilirsiniz.
Balkabağı, bebekler için oldukça uygun bir meyvedir. Faydaları saymakla bitmez, kolay sindirilir, lezzetlidir, bebeğin yutması oldukça kolaydır, lifli yapısıyla kabız bebekleri rahatlatır. Bebeklerinizin sevmediği sebze ve meyveleri balkabağının içine kolaylıkla saklayabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Küçük bir tencerede kabak ve suyu yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ardından bir fiske toz tarçın ekleyerek blenderdan geçiriyoruz. İsterseniz çatalla ezerek de verebilirsiniz bebeğinize ancak blenderdan geçirmek daha pürüzsüz bi hale getirdiği için ek gıdaya ilk geçiş döneminde bu şekilde hazırlamak daha uygun.
Sebzeleri küçük küçük doğrayıp üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ile haşlayalım. Yumuşayınca ezip ince kıvama getirelim ve zeytinyağını ekleyelim. Soğandan dolayı gaz problemi yoksa 6. Ayda da verilebilir.
Balkabağı: Yüksek A vitamini ve beta- karoten içeriği ile anne sütünü arttırırken, bol lifli yapısı ile annenin sindirim sistemine de destek olmaktadır. Şişkinlik, gaz, kabızlık gibi problemler yaşamayan annelerin huzursuzluk yaşamadığı için süt veriminde düşme de gözlenmez.
Balkabağı, duyarlı bireylerde besin alerjisi belirtilerine neden olabilir. Bir hastada balkabağı çorbası veya kabak içeren ince erişte yedikten sonra dermatit, astım, rinokonjuktivit, ağızda kaşıntı, yüz ve dudaklarda anjiyoödem, genel kaşıntı ve hafif nefes darlığı bildirilmiştir.
Bu en temel balkabaklı muhallebiyi ek gıdaya geçiş yani 6. ay itibariyle bebeğine yapabilirsin.
Kabak ne zaman yenir? Kabak tüketimi en çok haziran, temmuz, ağustos aylarında gerçekleştirilir. Bu aylarda kabaklar doğal hava şartlarında büyüme imkanı bulurlar. Eylül ayında da yine birçok kabak türünü tezgahlarda görebilme şansına sahipsiniz.
Kabak güzelce yıkandıktan sonra aynı şekilde küçük doğranır ve diğer malzemenin yanına eklenir ve bir kaç dk. Daha sotelenir. Ardından 2-3 tatlı kaşığı(göz kararı) bulgur eklenir isterseniz pirinç de koyabilirsiniz, ama ben bulgur daha sağlıklı olduğu için onu kullandım, tercih sizin.
Soğanı minik minik doğrayıp ekleyelim. Soğan ısınırken kabağı rendeleyip ekleyelim ve 2 dk pişirelim. Pirinç ve suyu da ekleyip kısık ateşte pirinçlerin suyunu çekmesini bekleyelim. Soğuduktan sonra çatalla ezerek dilerseniz yoğurtla beraber verebiliriz.
Çok büyük ihtimalle kabağı da aynı salatalık gibi bir sebze olarak düşünmüşsünüzdür. Hatta yemeklerinin yapılıyor olması da sizi sebze olduğuna inandırmaya yetmiş olabilir. Fakat kabak da aslında bir meyvedir.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir. Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
Eğer bebeğiniz tombiş bir bebekse kabak onun yiyecekleri arasında rahatlıkla yer alabilir. Çünkü besleyici değeri son derece fazla ama kalorisi az. Ancak bebeğiniz sindirim zorlukları yaşayan bir bebekse kabakla tanıştırmak için sekiz ay beklemenizde fayda var.
Buharda pişmiş olan balkabaklarını bir kaseye alın ve bir çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin. Bal kabağı püresi ılıklaştıktan sonra servis edin.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Yoğurdun içine yarım yumurta sarısını, yıkadığımız pirinçi ve unu ekleyelim. Bir çay bardağı su ile çırpalım ve ocağa alalım. Hep aynı yönde durmaksızın kaynayıncaya kadar karıştıralım. Bir taşım kaynadıktan sonra bir çay bardağı sıcak su ekleyerek pirinçler yumuşayıncaya kadar hafif kısık ateşte pişirelim.
Bal Kabağı Püresi Nerelerde Kullanılır? Tatlı balkabağı püresini, sütlü tatlılar, cheesecake, kek, muffin, tart, turta, bisküvili pasta ve farklı türde pastalar üzerinde kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri