Yoksa şeriatın zahirine göre, Kafirun suresini okumayan veya kuşluk namazını kılmayan kimseye münafık denilemez ve kafir olduğu söylenemez. (bk. Münavi, Feyzu'l-Kadir, a.g.y). Zira, münafık en alçak kafirdir.
Evlatlarının hayırlı olmasını dileyenlerde sık sık kafirun suresini okumaktadır. Kötülüklerden emin olmak, Allah'a sığınmak için de okunan surelerdendir. Maddi ve manevi yönden kuvvetlenmek için tekrar tekrar okunacak sırlara vakıf bir sure olarak bilinmektedir.
Kafirun suresini gece ve gündüz okumak şirkten korunmaya vesile olmaktadır. Kafirun suresi okuyan ve doğru okuyan kişilerin müünafıklıktan uzaklaşacağı bildirilmektedir. Kafirun suresini herhangi bir yiyeceğe okumak yiyecekten gelecek zehirlenme veya zararlara engel olmaktadır.
Salih Sütçüoğlu: “Kulya eyyühe'l-Kâfirun” Sûresini namazda yanlış okursak kâfir olur muyuz?” Din-i Mübin-i İslâm'da böyle bir hüküm yoktur. Hangi sûreyi, hangi âyeti, hangi manaya gelecek şekilde olursa olsun ve ister namazın içinde, ister dışında olsun sehven yanlış okuyan birisi kâfir olmaz.
Kafirun suresini kişi abdestsiz olarak ancak ezber etmişse okuyabilir. Kur'an-ı kerimi açarak, eline alarak, bakarak abdestsiz olarak okunamaz. Fakat ezberlenmişse sabah akşam sürekli okunması sırlarına erişebilmek açısından önemlidir.
İlgili 34 soru bulundu
Her namazın sünnet ve farzları vardır ve sünnetleri farzlarından önce kılınır. Namazlarımızı kılarken öğle namazının sünnetinde, ikindi namazının sünnetinde, yatsı namazının sünnetinde Kafirun suresini okuyabiliriz. Ayrıca vitir namazımızın 1.Rekatında Kafirun süresi okunabilir.
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir.
Getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah'tan bağışlanma dilenmiş olur. Bu itibarla, kılınan namazın akabinde imam ve cemaatin münferiden “estağfirullah” demesi sünnete uygun bir davranıştır.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a) Yanlışlık, kelimelerin harekelerindeyse manada değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b) Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Kıyamet gününü ve ölümü hatırlamak için okunur. Kafirun suresi şeytanın verdiği vesveseleri insanın gönlünden uzaklaştırır ve mümin kulların imanını tazeler. Bu nedenle sabah ve yatsı namazından sonra 99 kere Kafirun Suresi okunabilir.
Sure inkarcılar olarak hitapla başlamaktadır. İnkarcı kafirlerin bir gün peygamber efendimize gelerek bir yıl kendi ilahlarına tapınması karşılığında onlarında bir sene Allah'a inanmalarını teklif etmişlerdir. Bu olay üzerine Kafirun suresi indirilmiştir.
KAFİRUN SURESİ NE ZAMAN, NEREDE VE NEDEN OKUNUR? Kafirun suresinin özellikle gece uyumadan önce okunması oldukça hayırlıdır. Bu sureyi okuyan kişiler, Kur'an'ı Kerim'in çeyreğini okumuş gibi olurlar. Bunun yanında surenin düzenli okunması Müslümanların şirkten uzaklaşmasına yardımcı olacaktır.
Kâfirûn Sûresinin Fazileti
Peygamber'in namazlarda sıkça okuduğu sûreler arasında yer alır. Onun sabah ve akşam namazlarının sünnetlerinde, tavaf namazında ve vitir namazından sonra oturarak kıldığı iki rek'atlık namazda İhlâs ve Kâfirûn sûrelerini okuduğu rivayet edilmiştir (Müslim, “Ṣalâtü'l-müsâfirîn”, 98).
İhlas suresini hem sabah hem de akşam sürekli olarak okumak kişiyi sıkıntılardan kurtaracak ve belalara karşı koruma altına alacaktır. Her akşam evine girerken İhlas suresi okuyan kişinin evine yoksulluk girmez, bolluk bereket oluşur. Arefe günü İhlas suresinin okunması da yine hayırlı faziletlerden biridir.
FİL SURESİ NE İÇİN OKUNUR? Peygamber Efendimiz (Sav) Fil Suresi'ni okuyan kimseyi Yüce Allah'ın kötülüklerden ve ahlak değişmesinden koruyacağını buyurmuşlardır. Fil Suresi 3, 5, 7 kez okunduğunda düşmanlara karşı zafer elde edilir. Fil Suresi akşam ve yatsı arasında 250 kez okunduğunda düşmanlar def edilir.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
Soru: Namazda gözleri kapatmanın bir sakıncası var mı? el Cevab: Mekruhtur. Kâbe'de beytullaha bakılması da caizdir.
Salli barik okumadan da yapsanız caizdir. Birşey gerekmez. Bu yazdıklarınız çerçevesinde esasen sehiv secdesi yapmanız gerekmez. Farzı unutup sonradan yaptıysanız bu sebeple sehiv secdesi yapacak iken yapmasanız namazınız sahih olur.
Değerli kardeşimiz, Namazda iken aksıran bir kimsenin kendi kendine "elhamdü lillah" demesi namazını bozmaz.
Namazı yanlış kılmakla ve Kur'ân'ı ister namaz içinde, ister namaz dışında yanlış okumakla insan günahkâr olmaz, bilmeden namazda yanlış okumakla namazı da bozulmaz. Namazda veya Kur'ân'da bilmeden yanlış okumakla bir amelin makbul olmayacağını çıkarmak da doğru değildir.
Arapça söylenişi (okunuşu) "Estağfirullah" biçimindedir, fakat bu kullanım TDK'da doğru değildir. Çünkü dilimize yerleşmiş, Türkçeleşmiş halinin doğru kullanımı "Estağfurullah"tır.
Ayetel Kürsi, Kur'an-ı Kerim'i tutarak okunmadığı müddetçe abdestsizken okunabilir. Ancak abdest alınarak okunması daha faziletli olduğundan abdestli halde okunması tavsiye edilir.
Tıpkı namaz kılarken olduğu gibi abdest almanın zorunluluk olduğu durumların haricinde yani dua ederken ya da tesbih çekerken abdestli olunmak zorunlu değildir. Daha faziletli bir ibadet gerçekleştirmek istiyor ve edebe uygun davranmak istiyorsanız abdestli olarak tesbih çekmek daha uygundur.
Kur'an-ı Kerim mushafına abdestsiz dokunmak caiz değildir. Kur'an'ı abdestli okumak gerekirse de Kur'an abdestsiz de okunabilir. Ezberden okumak da bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri