Dönüşüm, otomat haline gelen bir insanın çevresine ve kendisine yabancılaşması ve böceğe dönüşmesi ile farkına vardığı varoluşunu ve özgürleşmesini anlatır. Modern toplumun bireyi nasıl, sürünün bir parçası haline getirdiğini ve sürüden ayrılanın nasıl dışlandığını anlatır.
Eserin konusu: Gregor Samsa'nın dönüşümüdür. Öyküde; yalnızlık, dışlanmışlık ve yabancılaşma temaları işlenmektedir. Eser üzerinden “kapitalist düzene ayak uydurmayıp sistemin istediği gibi olmayan insanlar, yakın çevresindekiler ve toplum tarafından dışlanıp otoritesini kaybeder” tezi aktarılmaktadır.
Dönüşüm Kitabı Konusu ve Anafikri
Dönüşüm kitabı burjuvazi denilen yani zengin toplumun üst kesiminde yer alan sınıfın tiksinç olan aile ilişkilerini anlatan bir kitaptır. Toplumda yer alan her türlü kalıplaşmış olan bazı fikirlerin aslında yanlış olabileceği de kitabın ana fikridir.
Franz Kafka'nın uzun öyküsü "Dönüşüm" (Die Verwandlung)'ün 2010 "Altıkırkbeş Yayınları" baskısı. İlk olarak 1915 yılında yayımlanmıştır. Kafka'nın en popüler eseri sayılabilir. Öykü, Gregor Samsa'nın bir sabah kendini dev bir böceğe dönüşmüş bulmasıyla başlar ve hayatındaki değişiklikleri anlatarak devam eder.
Anne ve babasının borçları yüzünden çalışmak zorunda kalan Samsa, bir böceğe dönüştüğünü kabullenmesine rağmen, borçlar için çalışmak zorunda hisseder kendini. Babama Mektup'ta* “despot” biri olarak karşımıza çıkan babasına Kafka, yine aynı mektupta, şimdiye kadar kendisine baktığı için ona borçlu olduğunu yazar.
İlgili 17 soru bulundu
Kafka'ya göre de değildi. İnsan suretinde bir böcek olarak doğdu ama tırtılın kelebeğe ulaşması gibi Gregor da özüne yani böceğe ulaşarak öldü. Ya da Gregor, ona davranışlarıyla böcekleşen ailesinin yanında bir insana dönüşerek yaşamını kaybetti.
Birçok kez nişanlanmasına rağmen hiç evlenmedi ve 1924'te 40 yaşındayken veremden öldü.
“Masalı, efsaneyi, hikâyeyi, romanı okuyucu/dinleyici durumundaki bizlere anlatan varlık” (Çetişli 79) olarak tanımlanan anlatıcı, Dönüşüm'de Page 16 Ümit SOYLU 340 üçüncü tekil şahıs olup hâkim/tanrısal bakış açılıdır.
Bir metamorfoz izleği kullanan Kafka eserinde, modernitenin getirdiği yabancılaşma, umutsuzluk ve çaresizliğin pençesine düşmüş bireyin temsili olan Gregor üzerinden mevcut şartlarda insan olarak kalabilmenin zorluklarını anlatır.
Gregor Samsa bir sabah kabuslarından uyandığında, kendini yatağında koca bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.
Sanayileşmenin hızlandığı bir dönemde kaleme aldığı hikâye ve romanlarla imgeyi düşüncenin hizmetine sunan Franz Kafka , birçok eserinde olduğu gibi 'dönüşüm' adlı öyküsünde de toplumsal ilişkilerin değişmesinden kaynaklanan sorunları eleştirel bir biçimde işlemiştir.
Kitabın Değişim olarak bilinen adının gerçekte Dönüşüm olduğu, ifadesini Ahmet Cemal'in açıklamasında bulur: “Gregor Samsa'nın bir sabah kendini yatağında bir böcek olarak bulması, salt bir değişim değil fakat 'başkalaşım'dır.
Kafka, hamamböceği kelimesini kullanmamıştır ama genel görüşe göre dönüştüğü şey hamamböceğidir. Karakterin soyadı "Samsa"nın "Kafka"nın şifrelenmiş hali olduğu düşünülmektedir.
Franz Kafka'nın gündemden düşmeyen sıra dışı öyküsü Dönüşüm, kısa sürede okunacak ince bir hacme sahip olmasının yanı sıra okurunu uzun soluklu bir düşünce dünyasına yönlendiriyor. Yazarın 1912 yılında yazdığı eser, 100 yılı aşkın süredir tüm bilinmezleriyle günümüzde de tartışılmaya devam ediyor.
Karamsar edebiyatın akla ilk gelen ismi şüphesiz ki Franz Kafka'dır. Karmaşık diliyle, yarattığı boğucu atmosferiyle, tedirgin edici hikayeleriyle ve umutsuz karakterleriyle dünya edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük yazarlarından biri olmuştur.
Geri dönüşümün en önemli amacı, atık çöp miktarını azaltmak ve kaynakların tükenmesini önlemek, kaynakların lüzumsuz kullanımının önüne geçmektir. Geri dönüşüm, katı atıkların taşınması ya da depolanması gibi sorunların da engellenmesini sağlar. Kaynakların olumlu yönde kullanılması çevreye, ekonomiye katkı sağlar.
Franz Kafka'nın, 'Dönüşüm' hikâyesi gerçeküstücülüğün ve varoluşçuluğun önemli bir örneğidir. Franz Kafka denilince okurların aklına eminim 'Dönüşüm' kitabı gelmektedir. Bir sabah yatağından uyanan Gregor Samsa'nın artık bir insan değil, dev bir böceğe dönüşmesinin gerçeküstü hikâyesi.
Kafka'nın belki de en ünlü yapıtı olan Dönüşüm'ü neredeyse hepiniz duymuşsunuzdur. Evet, bir sabah bir adamın kendini ansızın hamam böceğine dönmüş halde bulması olayı. Günümüzde popüler kültür okurlarının dilinden düşürmediği kitap.
Ayrıca dönüşüm sadece Samsa'nın başına gelmez, tüm aile fertleri Samsa ile dönüşüm içine girerler. Kız kardeşin evin maddi yükünü üstlenmesi ile başlar bu dönüşüm. Gregor'un böceğe dönüşme nedeni, bulunduğu toplumun iğrençliği ve bozuk olmasıydı.
Franz Kafka'nın Die Verwandlung - Dönüşüm adlı uzun öyküsünde, bir sabah uyandığında ken- disini haşereye dönüşmüş olarak bulan pazarlamacı Gregor Samsa'nın ölümüne kadar olan ya- şamı anlatılmaktadır.
Gregor'un ölümünü ilk olarak hizmetçinin görmesi ve diğer aile bireylerine haber vermesi sonrasında hepsinin Gregor'un ölü bedeninin etrafında toplanıp istavroz çıkartması (Kafka, 2014, s. 53-54) toplumsal dışlanmaya maruz kalmış bir kişinin ölü- münün şölenleştirilmesine işaret etmektedir.
Kafkaizm, Çek asıllı yazar Franz Kafka'ya (1883-1924) dayandırılan ve edebiyatın sınırlarının dışına taşarak felsefeyi, hayatı, dünyanın koşullarını ve onun getirdiği zorluklara karşı zayıf bireyin tepkilerini içine alan bir terimdir.
Georg Lukacs'ın Dostoyevski'yi tanımlaması gibi, Kafka da "romantik bir antikapitalist", bir hayalperesttir.
Kafka iki seneye yakın Milena'ya mektuplar gönderip, ona olan eşsiz duygularını anlattı. Öylesine sevdi ki Kafka Milena'yı, geçirdiği öksürükleri bile Milena'ya olan aşkından biliyordu.
Dönüşüm, Franz Kafka (1915)
Kafka'nın ünlü romanının sonrası biliniyor. Niçin yasaklandı? Kafka'nın bütün çalışmaları gibi Dönüşüm de Nazi ve Sovyet rejimlerinde yasaklandı. Ayrıca o zamanki adıyla Çekoslovakya'da da, Kafka'nın Çekçe yazmayı reddetmesi ve yalnızca Almanca yazması nedeniyle yasaklandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri