Kağıdın ana hammaddesi selülozdur. Çoğu ağaç cinsi kağıt yapımında kullanılabilir. Ayrıca saman, pamuk ve keten liflerinden de selüloz yapılabilmektedir.
Kağıt imalatı yapılan tesisleri; Selüloz ve Kağıt Fabrikaları olarak ikiye ayırmak mümkündür. Ancak günümüzde hem kağıt hem de selüloz üretimi yapan entegre tesisler olarak kurulmaktadır. Kağıdın hammaddesi olan ağaçlar kesilip tomruk ve odun haline getirilir.
Özellikle çam ve çamgiller familyasından olan ağaçlardan elde edilen ağaç selülozu ile üretilen kağıtlar dünya genelinde oldukça yaygın kullanım alanına sahiptir. Bu durum kâğıt üretiminde adından söz ettiren ülkelerde çam, kayın, köknar ve ladin ormanlarını sıklaştırma gibi planlamalara sebep olmaktadır.
Bir ağaca göre kenevir, çok daha hızlı yetişir. Kağıt üretimi için bir ağacın gelişmesi ve olgunlaşması 20 yılı gerektirirken kenevir 4 ay içinde toplanabilir. Ağaçta yaklaşık % 60 – 70 oranında selüloz bulunurken kenevir sapında bu oran % 80 – 85 seviyesindedir.
Kağıdın hammaddesinin ağaç olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Ancak kağıdın elde edilebilmesi için ağaçtan elde edilen selülozun yanı sıra su, Çin kireci ve çeşitli beyazlatıcı maddeler de kullanılıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Kurtardığımız 1 ağaç ise günde 3 insanın tükettiği oksijeni üretebilir. 1 ton kağıt ve karton hamuru için 2 ton ağaç gerektiği bunun için de 20 ağacın kesildiği ve kesilen 20 ağaç ile sadece 200.000 sayfa yani 80 koli A4 fotokopi kağıdı üretilebildiği bilinmelidir.
Sağlıklı tuvalet kağıdı rehberi içinde tavsiye isteyenler için Papia Pure ürününü önerdiğimizi belirtelim.
Kağıdın ana hammaddesi selülozdur. Çoğu ağaç cinsi kağıt yapımında kullanılabilir. Ayrıca saman, pamuk ve keten liflerinden de selüloz yapılabilmektedir.
Selüloz liflerinin ana kaynağı kereste fabrikalarında kütükler, talaşlar veya talaş gibi çeşitli formlarda elde edilen odundur. Bir sonraki aşamada, elyaftan malzeme daha sonra işleme tabi tutulur, burada hamur haline dönüştürülür, daha sonra gereklida işlenir.
Kâğıdın İcadı
Kâğıda dair en eski kalıntılar Tibet'te bulunsa da milattan önce 2. yüzyıla tarihlendirilen bu kâğıt parçalarının kim tarafından yapıldığı belli değil. Bu nedenle MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Ts'ai Lun birçok kaynakta kâğıdın mucidi olarak anılıyor.
Türkiye'de kağıt üretiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı “sanayi ürünleri üretim miktarı” verilerine göre 2020 yılında Türkiye'de 4,8 milyon ton kağıt ve mukavva, karbon kağıdı, duvar kağıdı üretilmiş.
Kağıt üretim sektöründe kullanılan ortalama bir çam ağacının 730 kilogram ağırlığında olduğu söyleniyor. Ağaçlar kesildiğinde önce kütükleri hamur haline getiriliyor. Bu işlemde randıman yüzde 50 civarında. Yani ağacın 365 kilogram ağırlığındaki bir bölümü kağıda dönüşüyor.
Ortalama bir ağaçtan 8,300 adet a4 sayfa üretiliyor. * 1 ton a4 kağıt üretiminde 26,700 litre su kullanılmaktadır; 1 a4 sayfa için 600ml su kullanılır. * 1 ton a4 üretiminde 1.36 ton co2 açığa çıkmaktadır; Bu miktar 6 silindirli bir aracın 3,800km yol gitmesinde açığa çıkan co2 miktarına eşittir.
İnsanın taş ve metal üzerine kazıyarak oluşturduğu resimler, şekiller ile yazıların meydana getirilmesi işlemi zahmetli ve yorucu olması nedeniyle bun- ların kullanımı terk edilmiş, yerini hafif malzemeler olan ağaç kabuklan, deri, parşömen, palmiye yaprakları, bez ve papirüs almıştır.
Suyu iten bir madde olan lignin, selülozu yarı selülozlara bağlayarak ağaçsı yapıyı ortaya çıkarır. Bu nedenle ağacın veya odunun selüloz, yarı selüloz ve ligninden meydana gelen kompozit bir yapısı bulunmaktadır. Bu haliyle lignin doğal bir polimer veya çimento olarak görülebilir.
Kabukları soyulan kütükler, kimyasal hamur haline getirme adı verilen işlemden önce küçük parçalara bölünür. Bu işlem lignin denilen kimyasal maddeyi parçalar ve sonuç olarak kağıt hamuru meydana gelir. Kağıt hamuru, kağıdın daha kalın ve daha az rafine versiyonudur.
kraft kağıt ürünleri, diğer kağıt üretim yöntemleri gibi, ahşabın odun hamuruna kimyasal olarak dönüştürülmesini içeren Kraft işlemi kullanılarak yapılır. Ahşabın yapısal bileşenleri lignin ve selülozdur. Lignin iyi kağıt yapmadığından selülozdan ayrılması gerekir.
Türkiye 'de hammadde olarak kullanılmak üzere, atık kağıdın, 2018 yılında yaklaşık %19'luk kısmı, 2019'da yaklaşık %28'lik kısmı, 2020'de yaklaşık %33'lük kısmı, 2021'de de yaklaşık %24'lük kısmı ithal edilmiştir. 2022'de ise 1 milyon 345 bin ton atık kağıt ithal edilmiş olup, bu da toplamın yaklaşık %27'sine karşılık ...
Selpak'ın yanı sıra Solo, Silen, Servis ve Viva markaları ile halihazırda her 2 evden 1'inde Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri'nin kağıt markaları kullanılıyor.
Familia, Hayat Kimya'nın Kocaeli ve Mersinde bulunan yüksek kapasiteli, son teknolojiyle donatılmış tesislerinde özenle el değmeden üretiliyor ve paketleniyor. %100 saf ve en kaliteli selüloz harmanlarından ürettikleri tuvalet kağıdı, kağıt havlu, peçete ve ıslak mendilleriyle Familia, hijyene önem veriyor.
Uzmanlar, sağlık ve hijyen söz konusu olduğunda ıslak mendil kullanımının daha doğru olduğuna değindi. İşte ayrıntılar... Uzmanlar tuvalet kağıdı kullanımının hijyen için yeterli olmadığını söyleyerek bazı sağlık problemlerine yol açabileceği konusunda uyardı ve ıslak mendil kullanılmasının daha doğru olduğunu söyledi.
Kağıdın bulunuşu ile ilgili çeşitli rivayetler bulunsa da arkeolojik kalıntılara ve tarihsel bilgilere göre kağıdı kim buldu sorusuna cevap Çinli Caiz Lund'dur. Kağıdı ilk kullanan kişi olarak da bilinen Caiz Lun, ürünün günümüzdeki formuna en yakın şekli olan selüloz kağıdı icat etti.
O dönemde Çin'de moda kağıdın öncüsü şeklinde ifade edilen selüloz üzerinden Kağıt, Cai Lun isimli kişi tarafından icat edilmiştir. O dönem Çin hükümdarlığı mahkemelerinde çalışan Cai Lun, ağaç kabukları ve bez parçaları ile beraber lifli malzeme çeşitlerini karıştırmak suretiyle yumuşak bir hale getirdi.
Odundan endüstriyel olarak kağıt yapımı 1870-1880 yıllarında başlamıştır. Malazgirt savaşı ile Anadolu'ya yerleşen Türkler' in burada Kağıthaneler kurdukları bilinmektedir. Haçlı seferleri sırasında, Fransız ve İtalyanlar kağıtçılığı Türkler' den öğrenerek ülkelerine götürmüşlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri