Kahramanmaraş, halk arasındaki kısa adıyla Maraş (Yunanca: Καχραμάνμαρας, Ermenice: Մարաշ Maraş, Kürtçe: Mereş), Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehirdir.
Oysa Adıyaman veya Kürtçe adıyla Semsûr bana her zaman Türkleşmiş bir Kürt şehri gibi geliyordu.
Hasılı, Antep'in ismi Kürtçe Ayntab, Entab, Eyntab'tır.
Malatya (Ermenice: Մալաթիա Malat'ia; Kürtçe: Meletî; Grekçe: Μελιτηνή Melitini), Türkiye'nin Malatya ilinin merkezi olan şehirdir.
Elazığ (Türkçe telaffuz: /elazɯː/; eski adı ile Osmanlıca: معمورة العزيز Mamuretül-Aziz, Ermenice: Մեզիրէ Mezire, Kürtçe/Zazaca: Xarpêt, Elezîz), Türkiye'nin Elazığ ilinin merkezi ve bölgenin en eski kentlerinden biridir.
İlgili 39 soru bulundu
Diyarbakır (Osmanlıca: دياربكر; Diyâr-ı bekr, Kürtçe: Amed, Zazaca: Diyarbekır), Türkiye'nin Diyarbakır ilinin merkezi olan şehirdir.
Kars (Ermenice: Կարս veya Ղարս Gars, Azerice: Qars, Kürtçe: Qers, Rusça: Карс Kars), Kars ilinin merkezi olan şehirdir.
Toponimi. İsminin Şehr-i Nuh'tan geldiği söylenir. Şırnak'ın Kürtçe'de karşılığı Şirnex'dir.
Tarihçe. Mahallenin adı 1925'te Geremia olarak kabul edilmiş, daha sonra Demira (Dêmîra) ismi ile değiştirilmiştir. Mahallenin Kürtçe ismi Demira'dır.
Muş (Ermenice: Մուշ, Kürtçe: Mûş), Muş ilinin merkezi olan ve ile ismini veren şehirdir. Ayrıca Muş ilinin merkez ilçesidir.
Merkezi: Türkiye'de, Suriye'nin Haseke ilinde, Irak'ın Sincar bölgesinde, Ermenistan'da, Gürcistan'da, Azerbaycan'da, Rusya'da, Lübnan'da ve İran'ın Batı Azerbaycan ilinde konuşulur.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Tunceli (Zazaca: Mameki), Türkiye'nin Tunceli ilinin merkezi olan şehirdir.
Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
Serhat Bölgesi (Kürtçe Herêma Serhedê) resmi olarak Türkiye'de Iğdır, Kars, Ardahan, Erzurum ve Ağrı illerini kapsayan bölgedir. Bu bölge İran, Nahcivan, Gürcistan ve Ermenistan ile geçişin olduğu bir yeri temsil etmektedir.
Kürtçe ismi Zêdyê'dir.
Çevlik veya Çolik bağ ve bahçe anlamında olup bu isimler günümüzde hala ahali tarafından kullanılmaktadır.
İlçe merkezi ve köylerini Kürtler oluşturur. Halk genellikle Şafii mezhebine mensuptur.. Kızıltepe, ilçeye bağlı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 4 belde, 145 köy ve 18 mahalleden oluşmaktadır.
Hakkâri, (Kürtçe: Colemêrg) Hakkâri ilinin merkezi olan şehirdir.
Halkın söylediğine göre Halfeti adı zamanında birbirini çok seven Xelil ve Fate adlı iki gencin birbirini sevip kavuşamamaları üzerine şehrin adı Xel u Fate (Halil ve Fate) olarak anılmış ve bu isim günümüze Kürtçe Xelfetî olarak gelmiştir.
1931 yılında Cizre'ye bucak olarak bağlanan Silopi, 1960 yılında Mardin'e bağlı bir ilçe olarak idari taksimatta yerini almıştır. 18 Mayıs 1990 gün ve 20522 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 16 Mayıs 1990 tarihinden itibaren yeni il olan Şırnak'a bağlanmıştır.
İlçe nüfusunun çoğunluğu Türk olsada azınlık olarak yaşayan Kürt ve Arap nüfusta mevcuttur. Nüfusun Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ilçe merkezinde önemli sayıda Kürtler de mevcuttur.
Kürt sözcüğü, 16. yüzyılda Şerefhan tarafından, her biri farklı bir lehçe veya dil varyasyonu konuşan dört kabile grubunu, Kurmanç, Lur, Kelhor ve Goran'ı kapsayan ulus için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri