Kahvaltı kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
kahvaltı - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi kahve altı “kahve ile yenen hafif yemek” deyiminden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için kahve, alt maddelerine bakınız. İtalyanca caffe latte "sütlü kahve" deyiminden geldiğine dair inanış fantezidir.
Kutsi Akıllı on X: "Eski Türkçede kahvaltıya "tutguç" denirdi. https://t.co/L4fgHMZjXB" / X.
İlk insanlar, toplayıcılık ve avcılıkla geçinen göçebe topluluklardı ve bu nedenle kahvaltıları genellikle mevcut olan yiyeceklerden oluşuyordu. İlk çağlarda, insanlar güne başlarken meyve, sebze ve av hayvanlarının eti gibi bulabildikleri her şeyi yiyorlardı.
Kahve Nedir? Kahvesever olmadan önce, Türklerin uzun dönemler boyunca, üç değil, iki öğün ile beslendiği bilinmektedir. Bu öğünlerden öğleden önce yapılan ilkine kuşluk, öğleden sonra yapılan diğerine ise akşam yemeği denilmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Esat Efendi'ye göre kahvaltının Arapçası sülfe ve lühne; Farsçası ise piş-hared (ön yemek) veya çaşt, nim-çâşt ve nihdri demektir". Buna göre kahvaltının geçmişi 19. yüzyıl öncesine kadar gitmektedir. Kahvaltı terimi 1876 yılında yayınlanmış olan Ahmet Vefik Paşa'nın Lugat-ı Osmani'sinde de geçmektedir.
Osmanlı'da da sadece iki öğün varmış: biri sabah 10-11 arası, diğeri gün batımından önce saat 5 gibi. Kahvaltı, yani kahve-altı günün ilk kahvesinden önce atıştırılan bir kaç ufak lokmadan ibaretmiş.
Osmanlı Mutfağında Kahvaltı
Sabahları genellikle çorba içilirdi. Üstelik bu alışkanlık Anadolu'nun kırsal kesimlerinde hala devam etmektedir. Yörelere göre içerikleri farklı olan çorbalar pişirilir. Örneğin: ezogelin, tarhana veya yoğurt çorbası.
Amerikan Kahvaltı
İngiliz kahvaltı sofralarında olduğu gibi meyveler, meyve suları hububatlı yiyecekler, balık ve et çeşitleri ön plandadır. Bunun yanında tatlı yiyecekler, reçeller, marmelatlar, yumurta çeşitleri ve sıcak içeceklerle sunulur.
Türk kahvaltısı, dünya genelinde bilinen ve sevilen bir kahvaltı çeşididir. Türkiye'nin zengin ve çeşitli mutfak kültürünün bir yansıması olan Türk kahvaltısı, genellikle zeytin, peynir, domates, salatalık, bal, kaymak, yumurta ve çeşitli ekmeklerden oluşur.
Kahvaltıda pirinçle yapılan yemekler, etli ya da sebzeli pilavlar, etli yemekler, çorba gibi yemeklerden oluşur. Padişahların çoğu günde iki öğün yemek yemişlerdir.
Osmanlıda kahve tüketiminin artmasıyla birlikte kahveden önce çorba içilir ya da peynir, reçel gibi mideyi rahatlatmak için küçük atıştırmalıklar yenirmiş. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında ise kahvaltı, Osmanlı kültüründe bir öğün olarak yer almaya başlamış.
Kahvaltının mutfaklardaki yerini alması 20. yüzyılın başlarına dayanıyor. İlk zamanlarda kahvaltı, sabahları mideyi rahatlatmak amacıyla çorba, ekmek, peynir ve reçel tüketilerek yapılıyormuş. Bir süre sonra ana öğün olarak tanımlanmaya başlayan kahvaltı, her ülkenin geleneklerine göre farklı şekillerde uygulanmış.
kelimelerin birleşimi sırasında baskın durumda olan ünlü (a, e) diğer ünlüyü aşındırarak düşmesinde sebep olur. kahve altı>kahvaltı, cuma ertesi>cumartesi, ne için>niçin, ne ola>n'ola, sütlü aş>sütlaç vb.
breakfast i. dejeuner i. almuerzo [dialect] i.
Vücut kendi depolarından kullanır ve hastalıklar karşısında direnci düşer. Açlık hissiyle birlikte yorgunluk ve bitkinlik oluşur. Öğünler içinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır. Güne istekli başlamada ve elverişli bir biçimde sürdürmede yenilen sabah kahvaltısının miktarı ve içeriği büyük önem taşır.
Fransız kahvaltısı genellikle hafif ve çeşitlidir. Tipik bir Fransız kahvaltısında şunlar yer alır: Kruvasan ve Ekmek: Taze kruvasan ve ekmek, tereyağı ve reçellerle servis edilir. Peynir ve Şarküteri Ürünleri: Farklı peynir çeşitleri ve jambon, salam gibi şarküteri ürünleri sofrada bulunur.
İtalya: Cornetto ve cappucino ikilisi
Yeme alışkanlıkları bölgelere göre farklılıklar gösterse de genelde ponçik isimli içi kayısı reçelli yiyeceğin öne çıktığı İtalyan kahvaltısında, bisküvi ve pastaneden alınma çeşitli tatlı ve tuzlular bulmak mümkün.
Bugünün Yunan kahvaltı sofrası söz konusu olduğunda zeytinler, peynir ve söğüş etlere eşlik edecek zeytin ile ve zeytin olarak ekmek batırmak ve kızartmak için sızma zeytinyağı içerir.
Günlük öğünler içerisinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır. Çünkü sabah kahvaltısı günün ilk ğünüdür ve vücudun gün boyu ihtiyaç duyacağı besinleri almasına olanak sağlar. Bu nedenle kahvaltıda tüketilecek gıdaların, besin değeri yüksek gıdalar olmasına dikkat edilmelidir.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı İl Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesinde yazılanlara göre, gerekli ve önemlidir. "Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde vücut besinlerin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beynin kullanacağı enerjide azalma olur.
Saray mutfaklarında ağırlıklı olarak bulgur, pirinç, bal-pekmez, esmer ekmek ve beyaz mayalı ekmek çeşitleri tüketilirdi. Osmanlı sofralarında su bolca tüketilirdi. Bunun yanı sıra şerbet ve hoşaf da eksik edilmezdi. Sığır etinin aksine hazmı kolay ve yumuşak olması bakımından koyun ve kuzu eti tercih edilirdi.
Kahvaltı, kahve içilmeye başlamasından sonra kahve altı diye adlandırılmış. Ortaçağ boyunca insanlar 2 öğün yermiş, 12 civarı diner veya dinner (o zamanlar öyleymiş), 18 civarı süper veya supper. Aristokratların günde 3 öğün yediği de olurmuş. Ortaçağ'da Katolikler kahvaltıyı oburluk olarak kabul edermiş.
*Kahvaltı yapmamak halsizlik,kan şekeri düşüklüğü,huzursuzluk,konsantrasyon eksikliği,çarpıntı,baş dönmesi,algılamada güçlüğe sebep olabilir. *Kahvaltı yapmak kilo kontrolünün sağlanmasında da önemli bir yere sahiptir.
Uyandığımızda kahvaltı ederek, ihtiyacımız olan enerjiyi almak fiziksel ve psikolojik açıdan kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Kahvaltı etmeyen kişiler yorgunluk, güçsüzlük, konsantrasyon bozukluğu, kan şekeri düşüklüğü ve gün boyu uykusuzluk yaşarken, kahvaltı edenler daha enerjik olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri