Kahve Çekirdeği Ph Değeri Farklı tatlara ve aromalara sahip olan bu iki kahve çekirdeğinin asit oranı ve dolayısıyla ph değeri de birbirinden ayrılmaktadır. Arabica kahve çekirdekleri 5 ile 5.2 ph değerine sahipken; Robusta kahve çekirdekleri ise Arabica'dan daha asidik olup 5 ile 6 arasında bir ph değerine sahiptir.
Kahvede hayati önem taşıyan bir asittir. Kahvenin insan vücuduna daha yüksek seviyede antioksidan etkide bulunmasını sağlar. Kahvedeki klorojenik asitler kavrulduğunda bozunur ve kinik asitleri oluşturur. Koyu kavrulmuş kahvelerde kinik asit oranının yüksek olduğunu belirtmek de gerekir.
Kahve çekirdeklerinde kahvenin tadına ve aromasına katkıda bulunan asitlerin varlığından kaynaklanır. Kahvede bulunan en yaygın asitlerden bazıları malik asit, sitrik asit ve fosforik asittir. Asitlik genellikle kahvenin kalitesiyle ilişkilendirilir ve kahvenin tadını ve aromasını belirlemede önemli bir faktördür.
Sitrik asit genel olarak arabica kahve çekirdeklerinde ortaya çıkar. Bu asidite sayesinde kahve aroması daha çok narenciye aromalı olmaktadır. Fosforik asit ise genel olarak tatlı bir aromanın ortaya çıkmasını sağlar. Malik asit kahvede şeftalimsi ya da erik notaları ile ön plana çıkar.
Maddenin içindeki asit nitelikli hidrojen iyonlarının yoğunluğuna göre ölçüm yapılır. pH cetveli 0-14 arasıdır. 0 aşırı asit, 14 de aşırı alkali demektir. 7 pH derecesi ise ne asit ne alkali yani maddenin nötr olduğunu gösterir.
İlgili 41 soru bulundu
Limon suyunun PH değeri yaklaşık 3'tür. Suyun PH değeri ise 7'dir.
- Teorik olarak nötr suyun "pH" derecesi 7,0 olmasına rağmen suyun "pH" derecesi 6,5 - 8 arasındaysa bu su NÖTR sayılır. - suyun "pH" derecesi 1- 6,5 arasındaysa bu su ASİT özelliktedir. - suyun "pH" derecesi 8 - 14 arasındaysa bu su BAZİK özelliktedir.
Asidik maddelerden oluştuğu için gazoz bir asittir. Eğer asitli içeceklere karşı hassassanız, gazozdan uzak durmanızı hatırlatalım. Gazozun yapısı incelendiğinde gazoz ph değeri de ifade edilmelidir. Gazoz asit olduğu için pH değeri de yaklaşık 4.3 ölçülmüştür.
Çayın pH değerinin 5.5 olmasından dolayı çay asittir.
Ülsere yakalanma riskini artırıyor
Türk kahvesi midede asit salgılanmasını artırıyor, bu da ülser oluşma riskinin güçlenmesine sebep oluyor. Öyle ki doktorlar ülser hastalarına 1 fincandan fazla Türk kahvesi içmelerini yasaklıyor.
Sıcak çikolata örneklerinin pH, briks ve renk değerleri
Sıcak çikolata örneklerinin pH değerleri 7.82–8.34 arasında değişim göstermiştir. Briks değeri ise 12.88 ile 13.97 arasında bulunmuştur. L, a ve b değerleri ise 7.44–13.43, 8.04–10.37 ve 8.38–11.57 arasında bulunmuştur.
Sütün pH'sı türler arasında pek farklılık göstermemekle beraber bu değer inek sütü için ortalama 6.6 ve keçi sütü için ise 6.3-6.7 arasındadır. İnsan sütünün pH'sı ise alkalilik arz etmekte olup pH'sı 7.3'tür (Çizelge 1). Böyle olunca taze sütün pH'sı yaklaşık olarak bilinmektedir.
Kahvenin zararları
Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilir.
Çay, tanen ya da tannik asit adı verilen bir bileşik sınıfı açısından zengin bir içecektir. Tanenler, besinlerde bulunan demire bağlanarak sindirim sisteminden demirin engellenmesine neden olabilir.
Muz. Muzun pH'ı 5 olarak kabul edilir. Ancak iyice olgunlaşmış bir muz 6,5-6,6 pH değerine sahiptir. Bu düşük asitli meyve, tahriş olmuş bir özofagus astarını kaplayarak asit reflüsü olanlara yardımcı olabilir.
Sonuç olarak kafeinsiz kahvenin en az normal kahve kadar faydalı bir içecek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Buna ek olarak yapılan bir çalışmada; kafeinden arındırılmış kahvenin mide ekşimesi, reflü ve benzeri şikayetleri azalttığı, normal kahveye kıyasla midede daha az asit yarattığı görülmüştür (7).
Çay yetiştiriciliğinde ideal pH değerinin 4.5–6.0 arasında olması istenir (Kacar, 2010).
Gözyaşının ortalama ph değeri 7.25 iken, serumun 7.36'dır. Gözyaşı osmolaritesi 295-310 mosm/L iken, serumun 275-290 mosm/L'dir.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
Turşu çeşidine göre değişmekle birlikte ortalama olarak 3,51 pH değeri olmalıdır. Turşu suyundan en iyi verimi alabilmek için içme suyu kullanılarak üretilir. Turşu suyu genellikle %2 asidik orana sahiptir.
Su satın alırken üzerindeki etikete göz attığınızda eğer pH değeri 7.2 ile 8.5 arasında ise güvenerek tüketebilirsiniz.
Sirkenin en önemli kalite kriteri asetik asit içeriğidir. TS 1880'e göre şarap sirkesinin toplam asit içeriği asetik asit cinsinden en az 4 g/100 mL olmalıdır. Sirkenin pH değeri ise 2.0-3.5 arasındadır (Aktan ve Kalkan, 1998).
Zemzem su olarak özel kayaçlar arasından ortaya çıkar. Kristal düzeni ve yapısı çok farklı olduğu için diğer su ürünleri gibi değildir. Dolayısıyla zemzem suyu normal bir suyla karıştırıldığında kimyasal olarak mayalanma olmaz. Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür.
İçme sularının yanı sıra doğal kaynak sularının da pH değeri ya nötr olmalı ya da hafif alkali sayılıp 7 üstünde olmalıdır. Kaynak sularında en uygun pH değeri 6,5 - 8,5 arasında kabul edilirken, içme sularında ise bu değer 6,5 ile 9,2 arasında olması gerekir.
Deniz suyunun pH değeri 7.5 ile 8.4 değerleri arasında sınırlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri