Yaş, vücut kompozisyonu ve organ fonksiyonu da kafeinin etki gösterme süresini değiştirebilir. Araştırmalar, kafeinli bir içecek (örneğin kahve, çay, kola) formatında tüketildiğinde, kafeinin genellikle içildikten sonra 10 ila 20 dakika içinde etki göstermeye başladığını göstermektedir.
Kahve içtiğinizde kafeinin kana karışıp etkisini göstermesi ortalama 30 – 40 dakikayı bulur. Bu spora başlamadan en az 30 dakika önce kahvenizden son yudumunuzu almış olmanız gerektiği anlamına gelir. Tüketmeniz gereken ideal kafein miktarı ise 200 – 400 mg, yani ortalama 2 – 4 fincan kahvedir.
Kafeinin etkisi 15 dakika içerisinde hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur.
Kahvede bol miktarda bulunan kafein adlı bileşen, tüketimin ardından hızla kana karışarak beyine ulaşır. Burada üretilen ve uyku haline neden olan adenozin adlı nörotransmitteri inhibe ederek (bloklayarak) uyanıklığı arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu sayede gün içerisinde hissedilen yorgunluğu önler.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
İlgili 21 soru bulundu
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Uzmanlar, kahvenizi veya çayınızı uyandıktan en az bir saat sonra tüketmenizi tavsiye ediyor. Sade kahve yerine yemek borunuza olan etkisini azaltmak için sütle içmeyi tercih edin. Sabah uyandıktan hemen sonra kendinizi halsiz hissediyorsanız, bol bol uyuduğunuzdan emin olun.
Spor yapmadan 30-35 dakika önce içilen kahve yağ yakımına destek veriyor ve egzersizde daha çok kalori yakmanızı sağlıyor. Üstelik bir fincan şekeriz kahvede sadece 1 kalori var. Spor sonrası kahve ise kaslar için yakıt görevi görür ve bir sonra egzersiz için daha güçlü olmanızı sağlar.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Simge Çıtak'a göre kahveyle ilgili yapılan çalışmalar, kahvenin zihinsel ve fiziksel performansı arttırdığını kanıtlıyor. Kahvenin bu canlandırıcı etkisi yorgunluk çöktüğü anlarda ya da sabah saatlerinde canlanmanıza, daha dinç hissetmenize ve daha rahat konsantre olmanıza yardımcı oluyor.
Kafein kas kasılmaları ve ağırlık kaldırma performansını artırır. Kahve kalsiyum hareketliliğini artırarak kas seviyesinde performans artışı yaratabilir. Yani kas kasılması gücünü artırabilir. Bu sayede daha etkili kasılmalarla ağırlık kaldırma performansımızı oldukça artırabilir.
Türk kahvesi, kahvaltıdan sonra içilebileceği gibi 08.00-09.00 ve 17.30-18.30 saatleri dışında da içilebilir.
Kahve içtikten sonra kafeinin etkisini yaklaşık ilk 5 – 30 dakika içinde hissetmeye başlarsınız. Ve bu etki sonraki 5 saati kapsayacak şekilde devam edebilir (2). Bu da demek oluyor ki kahve, uyku ihtiyacını 5 saate kadar geciktirebilir.
Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2'den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.
Bazı insanlarda 1 bardak kahve tüm uykuyu kaçırırken, bazı insanlar 3-4 fincan kahve içse bile uykusu gelebilir. Bu durum kişinin kafeine olan direncinden kaynakladır.
Kahve tüketimini uyandıktan yaklaşık 1 saat sonrasına bırakmak bu açıdan çok daha sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullandı. Kahvenin asidik bir içecek olduğunu da vurgulayan Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri, “Sabahları açken kahve içildiği zaman mide asidinin artması tetiklenir.
Uzun süreli ve yoğun kafein kullanımı, kişide fiziksel ve ruhsal bozukluklara yol açmaktadır. asitlerinin artmasına, ülser oluşmasına ve vücutta kalsiyumun azalmasına yol açar. Ayrıca kişide huzursuzluk, anksiyete, ruhsal çökkünlük, sinirlilik hali ve uyku bozuklukları gibi ruhsal sorunlara yol açabilmektedir.
Aç karna kahve içmek, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Vücudun enerji seviyesini artıran kafein aynı zamanda yağ yakımını da hızlandırır. Bu nedenle, özellikle spor yapan kişiler için aç karna kahve içmek, daha fazla kalori yakmalarına ve daha hızlı forma girmelerine yardımcı olur.
İtalya merkezli bir araştırma ile beş ülkede yaşayan 5 bin kişinin kahve içme alışkanlığı incelendi. Araştırma, kahvenin mevsimsel depresyon riskini azalttığını ortaya çıkardı. İtalya'daki Katanya Üniversitesinin yaptığı bir araştırma, kahve içmenin duygu durum bozukluğuna olumlu etkisini ortaya koydu.
8) Kahve Cildi Güzelleştirir
Kahvenin antioksidan özelliği bulunur. Düzenli olarak kahve tükettiğinizde ödem atacağınız için cildiniz daha pürüssüz ve gergin görünecektir. Aynı zamanda çeşitli mikropların vücuttan uzaklaştırılmasıyla daha temiz bir cilde sahip olmanızı sağlar.
Kahve tüketimi ile artan kafein miktarı; plazma serbest yağ asitlerinin egzersiz sırasında yakıt olarak kullanılmasını sağlar ve kas glikojen depolarının hızla boşalması önlenir. Böylece sporda yorgunluk gecikir, yağ yakımı sağlanır ve spor performansı artar.
Filtre kahve diğer sert kahve çeşitlerinde olduğu gibi uyku açma özelliğine sahiptir. Bunun yanında, sabah erken saatlerde içilen filtre kahve enerjik ve dinç olmanızı sağlar. Aynı zamanda, o günkü rutininizde sizi hızlandırır. Filtre kahve uyku açma ve enerji vermesinin yanında, birçok faydalı özelliğe sahiptir.
Kahve kan dolaşımına olumlu etki eder
Daha efektif bir spor için kaslarınıza giden oksijen miktarının artması gerekir. Kahvenin tam olarak da görevi bu noktada başlamaktadır. Yapılan araştırmalarda spor yapmadan 30 dakika önce içilen bir fincan kahvenin 75-90 dakika boyunca kan dolaşımını artırdığı görülmüştür.
Uzmanlara göre 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.00 arası dışındaki saatler kahve içmek için ideal saatler sayılır.
Uyandıktan sonra kahve içmek şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Birleşik Krallık'taki Bath Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, sabah aç karna kahve içmenin vücuda etkilerini ele aldı. "British Journal of Nutrition" dergisinde yayımlanan sonuçlara göre, öncesinde kahvaltı etmek gerekiyor.
Sabahları aç karnına içilen kahvenin tok tutup metabolizmayı hızlandırma özelliği vardır. Türk kahvesi kalp dostudur. Aynı zamanda kalori içerikleri bakımından da yoğun olmayan kahve, bir yandan tokluk hissini yeterince tatmamıza bir yandan da kilo almamızı engelleyici özellikleriyle ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri