Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür.
Kakao ağacını doğal yetişme alanları And Dağları'nın etekleri ile Amazon ve Orinoco ırmaklarının havzalarının 200–400 m yakınlarındaki yükseltilerdir. Orta Amerika'ya Mayalar tarafından getirildiği sanılmaktadır. Ilık iklimlerde düzenli yağmur alan, verimli topraklarda yetişir.
Kakaonun en fazla yetiştirildiği diğer ülkeler: Kamerun, Nijerya ve Brezilya'dır. Kakao Türkiye'de nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemizde dört mevsim yaşanıyor olmasına rağmen kakao üretilmemektedir. Bunun en büyük nedeni arada yüksek sıcak farklılıkları ve nem oranıdır.
Kakao, ebegümecigiller familyasına ait bir bitki türünü oluşturuyor. Kakao ağacından toplanarak elde edilen kakao meyvesi, sekiz metreye kadar uzanan ağaçlarında 50 adede yakın (yaklaşık bir kilogram) tohum bulunduruyor. Toplanan kakao tohumlarının işlenmesiyle ortaya kakao yağı çıkıyor.
Çikolata etiketlerinde en çok rastladığımız içeriklerden biri, özellikle iyi bir çikolatanın ana hammaddesi kakao kitlesi çikolatanın kalbidir. Kakao çekirdekleri kavrulduktan sonra kırılır, dış zarlarından ayrıştırılır ve ezilerek kakao kitlesi elde edilir. Yani aslında kakao kitlesi %100 kakao çekirdeğidir.
İlgili 29 soru bulundu
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Kakao bitkisinin üç ana çeşidi Forastero, Criollo ve Trinitario'dur. Birincisi, dünya kakao üretiminin %80-90'ını oluşturan en yaygın kullanılanıdır. Criollo çeşidinin kakao çekirdekleri daha nadirdir ve nefis bir yiyecek olarak kabul edilir.
Kakaonun sağlık yararları arasında yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, kabızlık, diyabet, bronşiyal astım, kronik yorgunluk sendromu ve çeşitli nörodejeneratif hastalıklar bulunur. Kanser riskini azaltmaya ve beyin sağlığının yanı sıra kardiyovasküler tedaviyi geliştirmeye yardımcı olur.
Günümüzde farklı form ve ebatlarda üretilen çikolatayı kim buldu sorusunun yanıtı, Güney Amerika yerlileridir. Ancak çikolatanın bildiğimiz hale gelmesi, Avrupa'da üretiminin başlamasıyla birlikte gerçekleşti. Kristof Kolomb 1502 tarihinde çıktığı gezide Güney Amerika yerlilerinin içtiği kakaolu içecekle tanıştı.
Çikolatanın tarihçesi 4.000 sene önce; ilk kakao bitkisinin bulunduğu günümüz Meksika'sı olan eski Mezoamerika'da başladı.Yüzyıllar sonra çikolata Mayalar tarafından, kavrulmuş ve öğütülmüş kakao tohumlarının biber, su ve mısır unu ile karıştırılmasından yapılan bir tanrıların içeceği olarak övüldü.
Kakao ağacı 5 yaşına geldiği takdirde meyve vermeye başlar. Bu nedenle çok sabırlı olmak gerekir. 5 yıllık bir kakao ağacı yaklaşık 30 yıl boyunca meyve vermektedir.
İçerisinde yer alan flavanol ile beraber, güçlü bir antioksidan olarak öne çıkıyor. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve dış zararlara karşı vücudu koruma imkanı sağlamaktadır. Onun dışında birçok önemli faydası için de düzenli olarak kakao meyvesi yenebilir.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Kakao, kırmızı şaraba oranla iki, yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içeriyor. Çikolatanın kalori sorunu yaratmasından ötürü yoğun çikolata tüketimi yerine kakaoyu tercih edin. Kakao, hipoglisemik etkisiyle kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Mutluluk hormonunu arttırır.
Osmanlılarda ise çikolata, Sanayi Devrimi'nin ardından seri üretime geçilmesiyle 1842'de İngilizler tarafından bir yiyecek olarak piyasaya sürüldükten sonra yavaş yavaş kabul görmeye başlamıştır.
Kakao çekirdekleri ağaçtan hasat edildikten sonra kabuklarından ayıklanır ve doğal olarak mayalanıp kuruması için güneşte bırakılır. Kakao hazretleri, kahve çekirdekleriyle aynı dokuya sahip ezilmiş ham kakao tohumlarıdır.
Brüksel Neden Çikolatanın Başkenti Olarak Görülüyor? Brüksel'de, 2000'in üstünde el yapımı çikolata dükkanı bulunuyor. Üstelik, Brüksel'deki çikolatacıların çoğu köklü bir geçmişe sahip. Belçika'nın en iyi çikolata ustaları Brüksel'deki dükkanlarında çikolata dünyasına yeni lezzetler katmak için çabalıyor.
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Nestlé, 1927 yılında, Cumhuriyet'in ilk sanayi yatırımlarından biri olan Türkiye'deki ilk çikolata fabrikasını İstanbul Feriköy'de açtı.
Kurşun, kakao çekirdeklerinin yetiştiği bölgedeki çevre kirliliğiyle oluşuyor. Bu bir element, yakarak yok edemezsiniz. Bir ağır metal olduğu için havadan süzülerek ya ürüne ya da toprağa karışacaktır" dedi.
Günlük beslenmenize 5-20gr arasında kakao dahil etmek, hem sizi diğer endüstriyel tatlılardan uzak tutacak hem de sahip olduğu besin değerleriyle günlük beslenmenizi destekleyecektir.
Yapılan araştırmalar neticesinde kakao tüketmek öğrenmeyi ve hafızayı güçlendirir. Alzaymır gibi hastalıkların belirtilerini ortadan kaldıran kakao, bu hastaların tüketmesi son derecede önemlidir. Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Kakao tozunun performansı, pH, yağ ve nişasta içeriği gibi karmaşık bir faktör sistemi ile belirlenir. Nemli ve hassas pişmiş ürünler için,Alkalize işlenmiş, yağ oranı yüksek ve bu nedenle nem emici nişasta bakımından düşük olan bir kakao tozu almanızı öneririz.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür. Çikolata sektörünün ana sağlayıcısı, %80'lik bir oranla Batı Afrika'dır.
Kakao tozunun su ya da süt içerisine katılarak içilmesi en yaygın tüketim biçimidir. Kakaoyu özellikle sütlü tatlılar olmak üzere tüm tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri