Burada yapmanız gereken bazı temel kurallar vardır.Bunlardan ilki çürüme fazla ise kaktüsü direk çöpe atmak :).Şakası bir yana iç boşalmalar meydana gelmişse kaktüsününzün topraktan çıkartınız ve kuru beton olmayan zemine bırakınız.Yaklaşık olarak 7-10 gün bu şekilde bırakınız.Artık kaktüsünün yavaş yavaş normal hale ...
Nem, kaktüslerde yumuşama başlatır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir.
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Kaktüsü topraktan çıkarın. Yumuşamış, sararmış kısımları keskin bir bıçakla kesin. Kesik tamamen sağlıklı olmalı. En ufak bir renk değişimi kalmayacak şekilde dilimlemeye devam edin.
Kaktüsünüz susadığında hafif hafif buruşmaya başlayacaktır. Buruşma aşırı ilerlemeden sulama yapabilirsiniz. UNUTMAYIN ! Kış aylarında uykuya geçen kaktüsler için ayda 1 veya daha az sulama yeterli olacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Kaktüs bitkileri güneşi seven ve bolca güneş ışığına ihtiyaç duyan bitki türleridir. Kaktüs yetiştiriciliğinde kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyütülmesi için güneş ışığında uzun süre durdurulmalıdır. Bu nedenden dolayı kaktüs sahibi olan kişiler kaktüslerini evin güney cephesine en çok güneş alan yere koymalıdır.
Yaz sıcaklarında haftada 2 defa su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 defa sulama ile yaşayabilir. Sulamadan önce saksı tabağında kalan su varsa, suyun dökülmesi gereklidir.
Burada yapmanız gereken bazı temel kurallar vardır.Bunlardan ilki çürüme fazla ise kaktüsü direk çöpe atmak :).Şakası bir yana iç boşalmalar meydana gelmişse kaktüsününzün topraktan çıkartınız ve kuru beton olmayan zemine bırakınız.Yaklaşık olarak 7-10 gün bu şekilde bırakınız.Artık kaktüsünün yavaş yavaş normal hale ...
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Ancak genelde sebep kaktüsün bakımını uygun şekilde yapmamaktır. Kaktüsünüzün ölme sebebi aşırı sulama olabilir. Kaktüsler klasik ev bitkilerinin aksine oldukça az sulama isteyen bitkilerdir. Kaktüsünüzü ihtiyacından fazla sulamanız çürümesine ve sonucunda ölmesine neden olabilir.
KAKTÜS ÇÜRÜMESİ
Kaktüsün fazla nemli ortamlarda bulunması veya aşırı sulanması kaktüs köklerinde mantar enfeksiyonu oluşmasına neden olmaktadır. Kök çürüklüğü, köklerinde kaktüs zararları mantar enfeksiyonu ise önce bitkinin köklerinde lekeler görülmeye Daha sonra kökler çürümeye ve ölmeye başlar.
Leş kaktüs, bir sukulent türü olduğu için susuzluğa karşı direnci vardır. Stapelia türleri için dikkat edilmesi gereken konu fazla sulamadır. Fazla ve sık sulama yapıldığında, bitki ihtiyacından fazla suya maruz kalacağı için, kökten çürüme yapacaktır.
Kaktüs yetiştiren kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise "Kaktüs kaç gün susuz kalabilir?" sorusudur. Uzun süre suya gereksinim duymayan kaktüs, dayanıklı yapısını koruyabilir. 3 ay boyunca sulanmazsa bile yaşamaya devam edebilir. Susuz kalan bir kaktüs uyku hâline geçer. Su kaybı yaşadığı için buruşabilir.
Kaktüs kışın nasıl bakılır? Evlerde yetiştirilen süs bitkisi kaktüsler sıcak iklim yapısına ayak uydururlar. Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir.
Kaktüsün sulama bakımını yaparken mutlaka toprağın nemli olmasına dikkat etmelisin. Eğer toprak sulu kalmışsa, su vermek için birkaç gün daha bekleyebilirsin. Kaktüsün istediği su kireçsiz, temiz ve dinlenmiş sudur. Az miktarda ekleyeceğin su sayesinde kaktüs kökleri toprağa daha iyi tutunacaktır.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Kaktüsler her türlü cihazdan, özellikle de bilgisayardan yayılan radyasyonu önlerler. Dolayısıyla herkesin bilgisayar odasında kaktüs bulunmalıdır.
Sık sulama, sukulent kaktüs bakımında kök çürümelerine yol açabilir; bu nedenle, toprak tamamen kuruduğunda sulamak daha iyidir. Sukulentler, toprak drenajı iyi olan hafif ve kumlu toprakta yetiştirilmelidir. Özellikle kışın sukulent bakımı rutininde drenaj çiçeğin köklerini korumak için önem taşır.
Fazla sulamak bitkinizin çürümesine neden olur. Suya ihtiyacı olduğunda ise, bitkiniz büzüşmeye başlar. Taş kaktüslere su verirken bitkiye su gelmeyecek şekilde, sadece toprağı ıslatarak su vermelisiniz. Taş kaktüsler, hızlı nemlenen ve çabuk kuruyan toprakta yetişmektedir.
Aşırı su kaktüs köklerinin çürümesine neden olur. Bildiğimiz gibi, kaktüs ve diğer sukkulentlerin tamamı, uzun süreli susuzluğa dayanabilecek şekilde evrimleşmişlerdir, o nedenle eğer tereddüdünüz varsa, sulamamak daha doğru bir tercihtir.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Stres ve Gerginliği Azaltma: Kaktüs bakmak, gözleri yormadan uzak nesnelere odaklanma imkanı sağlayarak stresi ve gerginliği azaltabilir. Oksijen Üretimi ile Solunum Sağlığına Katkı: Kaktüsler, fotosentez sırasında oksijen üretirler, bu da iç mekanlardaki hava kalitesini artırarak solunum sağlığına katkıda bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri