Kaktüslerin kış bakımını sağlayabilmek için onları soğuk bir ortamda bulundurmanız gerekir. Eğer bulunduğunuz bölge çok soğuk olmuyorsa, balkonda bakmaya devam edebilirsiniz. Fakat, yaşadığınız yerde don olayları çok görünüyor ve sıcaklık -5 derece altına düşüyorsa, bitkilerinizi balkonda bakmanız tehlikeli olabilir.
Saksıda yetişmeye adapte olan kaktüsler en çok 45 derece sıcaklıkta canlı kalabilir. Kış soğuklarında ise -20 dereceye kadar kendini koruyabilir. Saksıyı konumlandırırken rüzgardan uzak tutmanızda fayda olacak. Çok rüzgarda kalan bitkinin yaprakları sarsılıp zarar görebilir.
Ancak yine de bitkinin sağlığı için sulanması gerekir. Kaktüs bitkisinin su ihtiyaç oranı mevsimine göre farklılık gösterir. Kaktüs bitkileri ilkbahar ayından sonbahar aylarına kadar haftada bir defa sulanması gerekir. Kış aylarında ise kaktüs bitkisi hiç sulanmaması gerekir.
Sukulentlerin en önemli özelliklerinden bir diğeri bakımının oldukça kolay ve zahmetsiz olmasıdır. Kaktüsler ve sukulentler sıcak iklim bitkisidir ve bu nedenle soğuk havaları pek sevmezler.
Eğer sağlıklı, hızlı büyüyen kaktüsler istiyorsanız güneşli bir cam önünü, güneş alan balkonunuzu veya bahçenizi kaktüsleriniz için ayırabilirsiniz. Kaktüsler kış aylarında çoğu bitki gibi uykuya geçerler bu nedenle bahar ve yaz aylarında bol ışıklı, güneş alan bir ortamda olmaları gelişimleri için çok önemlidir.
İlgili 34 soru bulundu
Kaktüslerin kış bakımını sağlayabilmek için onları soğuk bir ortamda bulundurmanız gerekir. Eğer bulunduğunuz bölge çok soğuk olmuyorsa, balkonda bakmaya devam edebilirsiniz. Fakat, yaşadığınız yerde don olayları çok görünüyor ve sıcaklık -5 derece altına düşüyorsa, bitkilerinizi balkonda bakmanız tehlikeli olabilir.
Kaktüsler sıcak iklimlerde yaşayan bitkiler olduklarından dolayı kış aylarında havadar yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Sıcak hava isteseler dahi kaloriferlerin kapalı olduğu oda ya da kapalı balkonlarda muhafaza ederek her gün havalandırılmak üzere cam-kapı açılması gerekir.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Isı: Kaktüsler ve bütün sukkulentler sıcağı sever. Yazın 40 dereceye kadar büyümeye devam ederler ancak daha sıcakta büyüme durur. Kışın sulanmamak kaydıyla soğuğa da dayanıklıdırlar. Sıcaklık -15 derecenin altına düşmemelidir ve çok nadir de olsa biraz su verilmelidir.
Kaktüs bitkisi çöl bitkisi olduğundan ısıya karşı oldukça dayanıklı bir bitki türüdür. Bu nedenle kaktüs bitkinizi direk güneş alan alanlarda bakmanız gerekir. Ayı zamanda kaktüs bitkisi soğuk havalara karşı hassas bir bitki değildir. Bu nedenle soğuk havalarda ortam ısısını arttırmanıza gerek yoktur.
Yazın kaktüsler güneş alanda 40 dereceye kadar hızlı bir şekilde gelişebilirler bunun üzerindeki sıcaklıklarda gelişimleri tamamen durabilir. Kışın ise mümkünse hiç su vermeyerek yaklaşık olarak -15 dereceye kadar dayabilirler.Sulama yaparsanız dayanma eşiği -15 derecenin altına gelecektir.
Nem, kaktüslerde yumuşama başlatır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Tavşan kulağı, bol miktarda güneş ışığı almaktan çok hoşlanır. Bu yüzden günde en az 4 saat doğrudan güneş ışığı almalıdır. Mümkünse güneye bakan ve doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınında konumlandırılmalıdır.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Dahası, kaktüsler kış aylarında uyku dönemi yaşarlar ve bu dönemde çiçek açmazlar.
Bu bitkiler hava 10 dereceden aşağı düşmeye başladığı zaman korunmalı, balkonda ise içeri alınmalı ya da dışarda kalmaları gerekirse bir poşet ile üzeri kapatılmalıdır. Havalar bu derece soğuduğunda sık ve çok sulama yapmamalısınız.
Yılbaşı kaktüsü ya da yılbaşı çiçeği olarak bildiğimiz bu bitki de yatak odalarında bulunması faydalı bitkilerdendir. Kırmızı, pembe veya beyaz çiçekleri olan bu bitkiyi balkon veya pencere önlerinde büyütebilirsiniz. Ancak havaların soğumaya başlaması ile birlikte evlerinize, yatak odalarınıza almalısınız.
Kaktüs çiçeklerinin kış aylarında sulanmasına gerek yoktur. Eğer çok kuru olduğu düşünülüyorsa, az bir su verilebilir. Kaktüsler genellikle yaz aylarında gelişme gösteren çiçeklerden biridir. Yaz aylarında havanın ısınmasıyla birlikte sulama işlemlerine başlanabilir.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Kaktüs, sukulent hobisine yeni başlayanlara önerilen türler arasındadır. Soğuğa karşı dayanıklıdır, eksi 10 dereceye kadar dayanabilir. Kış aylarında uykuya yatar, az nemle sulanmadan soğuk ayları geçirir. Bahar aylarıyla birlikte düzenli sulama yapılmalıdır.
Kaktüs topraklarını her sene ilkbahar mevsiminde değiştirmeniz önerilir. 15 cm'den küçük bitkilere yarım derinlikteki saksıları kullanmanız daha iyi olacaktır. 15 cm'den büyük bitkiler için geniş saksılar tercih etmeniz önerilmektedir.
Kaktüsler senede bir kez çiçek açar. Açan çiçeğin ömrü ise 3- 4 hafta arasında değişmektedir. Bu sürenin sonunda çiçekler dökülür ve bir sonraki seneye hazırlık yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri