SSK emeklileri için 17 gün, Bağ-Kur emeklileri için 25 günlük maaş farkı söz konusu olacaktır. EYT'LİLER MAAŞ FARKINI NASIL ÖĞRENİR? E-Devlet'e giriş yaptıklarında, emekli işlemleri menüsü altında emeklik günlük ödeme kısmı sorgulandığında kısmi ödemeye hak kazandılarsa ne kadar maaş farkı alacaklarını göreceklerdir.
Buna göre; Maaş farkı ödemeleri belirli bir hesaba yatmıyor. Emekliler kimlik numarasıyla bankalara başvururak maaş farklarını alabilecekler.
Mevzuata göre mart ayında başvuranlar aslında 1 Nisan'dan itibaren emekli sayılıyor. Buna göre; EYT kapsamında SSK'dan emekli olanlar maaş farklarını 1 Nisan-17 Nisan, Bağ-Kur'lular ise 25 Nisan'a kadarki maaş farklarını birikmiş olarak alacaklar. Maaş farkı ödemeleri belirli bir hesaba yatmıyor.
Seyyanen zam 15 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe gireceğinden, seyyanen zamma ilişkin 1-14 Temmuz tarihleri için ayrıca maaş farkı ödenmeyecek. Maaş farklarının da Temmuz ayının son haftasında hesaplara yatırılması bekleniyor.
E-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız. Arama kısmına "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazarak çıkan sonucu tıklayınız. İlgili bölümde, emekli maaşı ve emekli kök aylığı gibi bilgilere erişim sağlayabileceğiniz bir ekran görüntülenecektir.
İlgili 34 soru bulundu
E-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız. Arama kısmına "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazarak çıkan sonucu tıklayınız. İlgili bölümde, emekli maaşı ve emekli kök aylığı gibi bilgilere erişim sağlayabileceğiniz bir ekran görüntülenecektir.
EYT ile emekli olacakların aylık maaşlarıyla ilgili bilgi veren Aydemir, şunları söyledi: “Ortalama aylık tutarı SSK'dan emekli olacaklar için 7 bin 797 TL, BAĞ-KUR'dan emekli olacaklar için 5 bin 811 TL, Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için de 12 bin 389 TL olarak hesaplanıyor.
Şurada Paylaş! Açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "4C (Emekli Sandığı) kapsamında olan emeklilerimizin Temmuz dönemi zam farklarını 28 Temmuz'da ödüyoruz. Aylıklarını her ay alanlara, temmuzda 1 aylık tutarında aylık farkı ödenecek.
Buna göre emekli sandığı alan kişiler 15 günlük maaş farkı alabiliyor. SSK ve Bağkur emeklileri 15 günlük farktan faydalanamıyor. En düşük emekli aylığı 7.500 TL olarak uygulanmaya devam edecek. Emekli aylıklarına yapılan yüzde 25 zam, kök aylıklara uygulanacak.
Milyonlarca emekli maaş zammının yüzde 25 olarak belirlenmesinin ardından maaş farklarını beklenmeye başlandı. Emekli maaşı için 1 Temmuz itibarıyla oluşan aylık farklarının banka ve PTT şubelerindeki hesaplarına yatırılacağı belirtildi.
FARK HESABI KÖK MAAŞA GÖRE BELİRLENİYOR
Yani Mart ayında başvuran bir EYT'li için maaş hesabı 1 Nisan'da başlıyor. Ancak emekliler tahsis numarasının son rakamına göre ayın 1'sinden sonraki bir günde maaş alabiliyor. Ayın 1'inden itibaren hesaplanan maaşın aylık alma gününe kadar olan kısmı fark olarak belirleniyor.
14 günlük maaş farkını hesaplarken ilk olarak zamlı maaşınızın yüzde 30'unu hesaplamalısınız. Ardından maaşınızın yüzde 30'unu 30'a bölüp 14 ile çarparsanız ortaya çıkan miktar yaklaşık olarak 14 günlük maaş farkınız olur.
Maaş ödeme günü ayın 17'si olana 16 günlük ödeme veriliyor. Maaş günü ayın 28'i olan da 27 günlük fark alıyor.
Fark ödeme sistemi tarımsal ürün piyasalarında oluşan ürün fiyatlarına müdahale etmeksizin üreticiye gelir desteği sağlamaya yönelik bir tarımsal destek aracıdır.
kaba hesapla, bir önceki aldığı maaş (aynı vergi dilimi olduğu varsayılarak) ile yeni maaş arasındaki farkın yarısı kadar fark maaş, halk dilindeki bilinen ismiyle maaş farkı olarak ödenir.
Emekli maaşı net aylık tutarı, emeklilerin aylık gelirlerinin gerçek miktarını gösterir. Emekli maaşı net aylık tutarı, emeklilerin yaşam standartlarını belirlemede ve emekli maaşlarındaki artışların hesaplanmasında da önemli bir parametredir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, memur emeklilerinin maaş farklarının bugünden itibaren ödeneceğini duyurdu. Bakan Selçuk, Emekli Sandığı (Memur) emeklilerinin maaş farklarının bugün ödeneceğini açıkladı.
Ek zam ile beraber Temmuz emekli maaşı zammı yüzde 25'e yükseldi. Buna göre 2,7 milyon memur emeklisi ve 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarını bu ay zamlı alacak. En düşük emekli maaşı Ocak 2023'te 5500 TL'ye Temmuz öncesi ara dönemde ise 7500 TL'ye yükseltildi.
Memurlar için 8 bin 77 TL'lik seyyanen zam ve maaş farkı ek bordro ile ödenecek. Memur emekli maaşı farkı ise 21 Temmuz'dan sonraki hafta hesaplara yatırılacak. DUVAR - Memurlara, yüzde 17,55 oranındaki artış maaşlara yansıtılırken 8 bin 77 TL'lik seyyanen artış ve 14 günlük maaş farkları ek bordro ile ödenecek.
Şurada Paylaş! Yüzde 25'lik zam emeklilerin kök aylıklarına uygulanacak. Örneğin kök aylığı 6 bin lira olan 7 bin 500 TL emekli aylığı ödenmekte olan bir kişinin maaş zammı 6 bin liralık kök aylığa yapılacak. Böylece söz konusu kişi 7 bin 500 TL emekli aylığı almaya devam edecek.
'Emekli maaşı farkı ne zaman yatacak?' sorusu nihayet yanıt buldu. Konuya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK), son dakika açıklaması geldi. SGK'nın açıklamasına göre Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların temmuz dönemi zam farkları yarın ödenecek.
Kök maaş, en düşük emekli aylığına yapılan artış sonrasında getirilen zamlar olmadan emekli maaşını ham halini ifade etmek için kullanılıyor. Buna göre emekli zammı sonrasında kök aylığı 7 bin 500 TL'nin altında kalan SSK ve BAĞKUR emeklisi yine aynı maaşı almaya devam edecek.
Yüzde 25'lik maaş zammından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece haziran ayında 7.901 TL olan en düşük emekli memur aylığı 9.876 TL olacak.
Kök maaşı 7500 TL olan emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 375 TL'ye çıkacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 9 bin 750 lira olacak. Kök maaşı 7750 TL olan bir emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 687 TL'ye çıkacak. Ek ödemeyle 10 bin 074 lira olacak.
2022'de emekli aylığı bağlama süresi 10 ila 12 gündü
SGK'nın verilerine göre 2022'de ortalama emekli aylığı bağlama süresi, SSK'dan emekli olanlar için 12,01 gün, Bağ-Kur'lular için 9,24 ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar için ise 9,57 gündü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri