Kalamar balıkları dünyanın pek çok yerinde bulunmakla beraber soğuk olmayan ve belli bir tuzluluktaki sularda yaşayabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi ve Karadeniz de yaşayabilen kalamar balığı ekonomik değeri yüksek olan deniz canlıları arasında gösterilmektedir.
Kalamar avı Karadeniz Bölgesi hariç ülkemizin bütün sularında yapılabilen bir av türüdür. Ticari olarak oldukça değerli bir tür olan kalamar; trança , akya, mercan, sinarit gibi pek çok balığın avlanmasında yem olarak kullanıldığı için balıkçılık yönünden de oldukça değerli bir türdür.
İçindeki melanin adındaki madde insan cildini bronzlaştıran pigmentin aynısıdır. Yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekir ki bu sebeple Türkiye sularında Marmara Denizi'nin batı kesiminden başlayarak Ege ve Akdeniz'in tamamında bulunur.
Düzensiz kum parçalarının bulunduğu taşlık zeminler ve büyük kayaların bulunduğu bölgeler otların yetişebileceği ve kalamarın doğasına uyan yerlerdir. Kalamar, avını pusuya düşürmek için kaya köşelerinde ve otluk zeminlerde gezinecektir. En iyi sonucu bu tür yerlerde elde edeceksiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor.
Kalamar Karadeniz haricinde Marmara, Ege ve Akdeniz'in hemen hemen tüm bölgelerinde bulunur. Büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balık olduğundan zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgelerde yaşarlar.
Şâfiî mezhebinde ise aslen suda yaşadığı hâlde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Adi kalamar türü, Türkiye denizlerinde en yaygın olarak görülen kalamar türüdür. Yaklaşık 15 yıl önce Marmara Denizi adi kalamar türü bakımından oldukça zenginken, bu kalamar türü göçlerini Akdeniz ve Ege denizlerine doğru yapmışlardır. Mızraklı kalamar türü de, Türkiye'deki yaygın kalamar türlerinden biridir.
Sırtı ile ya da kıyıdan at çek ile avlanmak istiyorsanız kara samanların çok olduğu bölgeleri tavsiye ederim. Kalamar daha çok oluyor, ayrıca balıkların kümelendiği alanlar da kalamarın bulunacağı yerlerdir. Liman içleri ve liman girişleri, taşlık ve döküntülük alanlar vb. yani balık olan her yerde kalamar da olur.
Kalamar balıkçılığı gece yarısı saatleri şansınızı denemek için en iyi zamanlardan bazıları. Kalamar özellikle süper parlak ışığa düşkündür, bu yüzden onları çekmek için led yeşil su altı aydınlatma armatürleri önerilmektedir.
Ahtapot, kalamar ve mürekkepbalığı "yumuşakçaların üç kardeşi" olarak adlandırılır Birçok kişi bu üç kardeşin arasındaki farklılıkları söyleyemez; aslında kural biliyorsanız, onları kolayca ayırt edebilirsiniz. Ahtapotların sekiz bacağı vardır, ancak kalamar ve kesme balıkların on bacağı vardır.
Sübye, genellikle kalamarla karıştırılan bir deniz böceği türüdür. Sübye, siyah mürekkep dolu keseleri nedeniyle mürekkep balığı olarak da anılmaktadır. Ahtapota benzeyen sübye kalamar ve Ahtapot ile aynı familyadan deniz ürünleridir.
Kalamar faydaları arasında dikkat çeken bir özellik metabolizmayı hızlandırmasıdır. Yağ yakımı hızlanır ve kilo vermek daha hızlı şekilde gerçekleşir. Kalamar balığının faydaları içinde ruh haline yaptığı olumlu katkı önemlidir. İçeriğinde magnezyum maddesi bulunduğu için besini tüketenleri sakinleştirir ve mutlu eder.
Ölçülen en yüksek ağırlık dişilerde 275 kg., erkeklerde ise 150 kg. kadardır. Dünya üzerindeki en büyük gözlerden birine sahip olan dev kalamarın bir gözünün çapı 30 cm'yi bulmaktadır.
Mantoya tutturulmuş üçgen biçimli iki yüzgeç yüzmeyi ve suda süzülmeyi sağlamaktadır. Ancak bu yüzgeçler kalamarın suyun içerisinde hareket edebilmesini sağlayan ana unsur değildir. Manto içerisinde suyu sıkıştırıp sifon diye de adlandırılan bölümden suyu hızlı bir şekilde püskürterek geriye doğru yüzmeyi sağlar.
Marmara Denizi Canlıları
Halen deniz içerisinde, hamsi, sardalya, istavrit, kefal, deniz yıldızı, lüfer, karagöz, palamut, izmarit, mezgit, çipura gibi balıklar yaşamaktadır.
Ama hala Çanakkale Boğazı girişine yakın bölgelerde, Marmara Denizi'nde birkaç fokun varlığı bilinmekte. Akdeniz foklarının sayısı dünya genelinde 700'den az, Türkiye kıyılarında ise 100 kadarının yaşadığı bilinmekte.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen "deniz hayvanları" ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Kolesterole iyi gelen kalamar kalp ve damar dostudur. Kalp rahatsızlıklarını önlemede önemli rol oynayan kalamar, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de engelliyor. Kalamar kas ve kemik sağlığına katkıda bulunuyor. İçeriğindeki yüksek oranda protein sayesinde kasların hızlı gelişimine yardımcı oluyor.
taze kalamar parlak ve pürüzsüz görünmeli üstünde de halen biraz deniz kokusu olmalıdır. donuk veya büzüşük duruyorsa ya da çok balık kokuyorsa, taze değildir ve bu kalamar alınmamalıdır.
Kalamar, kafadan bacaklılar sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Çoğu kişi tarafından balık sanılsa da, aslında 300 farklı türü barındıran Teuthida takımına ait bir canlıdır. Tuzlu ve soğuk sularda yaşayan kalamar, çift taraflı simetrik bir yapıya, kollara ve mantoya sahiptir.
Bugüne kadar canlı olarak görüntülenmiş en büyük kalamar, Japonya'nın batı kıyısında kayda alındı. Boyu 4 metre genişliği yaklaşık bir metre olduğu söylenen kalamar liman boyunca ilerledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri