Kalp kırmak deyimi, başka insanları çeşitli sebeplerden ötürü üzmek ve manevi olarak incitmek anlamlarını ifade etmektedir. Karşı tarafın negatif bir ruh hali içerisine girmesi ve ruhsal açıdan kendisini olumsuz hissetmesi gibi durumlara karşılık gelmektedir.
[1] Çok üzmek, kırmak. [2] Kaba söz ve davranışlarla üzmek.
Gönül kırmak deyimi, Türkçe Sözlük'te “Birini çok üzecek bir davranışta bulunmak, gücendirmek” olarak verilirken, gönül almak, deyimiyse; “sevindirmek, kırılan bir kimseyi güzel bir davranışla hoşnut etmek” (TDK Türkçe Sözlük 1998: 871). Anlamları ile açıklanmıştır.
Bu ve benzeri hadisleri göz önünde bulunduran Mevlana, şu meşhur sözünü söylemiştir: “Kâbe, Azer'in oğlu Halil İbrahim'in yaptığı bir binadır. Kalp ise, yüce Allah'ın nazargâhıdır. Bu sebeple, bir gönül yıkmak, bin Kâbe yıkmaktan daha kötüdür.”
Güzel bir hayat yaşamak yerine, niçin kalbini kırdığın bir kişinin bedduasıyla yaşayasın ki... Peygamber Efendimiz aleyhisselam “Kim birinin kalbini kırıp, onu ağlatırsa; o kişinin bedduasından sakınsın. Çünkü gözyaşı yere düşmeden ne dilerse olur.” buyurmuştur.
İlgili 35 soru bulundu
Kalp Allah'ın evidir. Kalp Kırmak Kâbe'yi 70 kere yıkmaktan daha günahtır | Hayati İnanç - YouTube.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
İçi içine sığmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok heyecanlanmak, coşkunluk duymak ve sevincini belli etmekten kendini alamamak.
uyumak amacıyla yatmışken herhangi bir sebeple uyuyamamak.
Kalp krizine benzer bulgularla kendini belli eden bu hastalığı, 1990 yılında Hiraru Sato keşfederek Takotsubo Kardiyomiyopatisi olarak adlandırmıştır. Bu isimlendirme, sendromun geliştiği esnada kalbin sol bölümünün Japon balıkçılarının kullandığı ahtapot avlama kabına benzemesinden gelmektedir.
Kalp kırmak deyimi, başka insanları çeşitli sebeplerden ötürü üzmek ve manevi olarak incitmek anlamlarını ifade etmektedir.
-Manevi Haklar: Din kardeşimizin dedikodusunu yapmak, iftira atmak, laf taşımak, lakap takmak, alay etmek, ağır şaka yapmak, kalp kırmak, üzmek ve sözünde durmamak gibi durumlarda mutlaka hak sahibi ile helalleşmek gereklidir.
ödü sıt-/ödü sıd- 'çok korkmak' deyiminin asıl anlamı 'ödü patlamak' yani hastalıkla alâkalı bir durum belirtirken zamanla halk arasında 'çok korkmak' anlamına bürünmüştür.
Deliksiz uyku deyimi, bölünmeyen, aralıksız saatlerce süren uyku demektir. Deliksiz uyuyan kişiler için ''yanında top patlasa bile uyanmaz'' tabiri de sıklıkla kullanılır. Anlamı: Uzun süre çalışıp yorulduktan sonra derin bir uykuya dalmak.
Özellikle belli bir duruma olabildiğince inanmak ya da buna uygun bulmak gibi anlamlar doğrusunda aklı yatmak deyimi öne çıkar. Cümle içerisinde ele almak suretiyle pek çok farklı biçimde bunu kullanmak mümkün. ''Benim bu işe hiç aklım yatmadı.'' ''Söylediklerini duyduktan sonra eşi kabul ettim çünkü aklım yattı.''
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
Ağzından çıkanı kontrol edemeyen, uluorta konuşan, if- tira ve hakaret dolu sözler söyleyen insanları uyarmak için; “Dik- kat et, ağzınla sırtını kaşıyorsun!” denilir, devam ederse dayak yi- yeceği ihtimalinin yüksek olduğu hatırlatılırmış.
İçine ateş düşmek deyiminin anlamı yüreği yanmak ya da büyük bir acının etkisinde kalmak demektir. Bir şey için çok büyük bir üzüntü yaşamak halinde o kişiler için içine ateş düşmek deyimi kullanılabilir.
[1] Kolayca. [2] Hiçbir sorun yaşamadan. [3] Hiç kimseye duyurmadan, hiç kimseye zarar vermeden.
Burnundan kıl aldırmamak huysuz, aksi, dediğim dedik ve eleştiriye tahammül edemeyen kimseler için kullanılan bir söz kalıbıdır.
çok ve gereksiz konuşup karşısındakini rahatsız etmek, dırdır ederek kişiyi huzursuz etmek, çok konuşmak, bıktıracak kadar çok konuşmak.
Kim birinin kalbini kırıp onu ağlatırsa o kişinin bedduasından sakının, çünkü gözyaşları yere düşmeden ne dilerse olur. 🌹Hadis-i Şerif🌹…
Müslümanlar da böyle yapmalı. (Ben kalbi kırıkların yanındayım) hadis-i kudsîsi, (Hastaların, dertlilerin, borçluların duasını kabul ederim) demektir. Kalbi kırıklardan dua almaya çalışmalı.
Kalp Kırmak Kabe`yi Yıkmak Gibidir Hadisi Doğru Mu? Açıkça kitaplarda “Kalp kırmak Kabe'yi yıkmak gibidir” manasına gelen bir hadis rivayetine rastlanmamıştır.
[1] Öfkeyle çok ağır, kötü, kalp kırıcı sözler söylemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri