Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır.
Klasik bulgusu eklem ağrısıdır. Kalça inflamatuar artriti kasıkta ve uyluğun yan kısmında sertlik, ağrı ile karakterizedir. Ağrı genellikle sabahları kötüleşir ve gün içerisinde aktiviteyle azalır. Ağrı hareketleri sınırlar ve yürüyüşü zorlaştırır.
Osteomiyelit (kemik iltihabı) vücutta oluşan enfeksiyon sebebiyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasıdır. Bu enfeksiyon bakteri ya da mantar kaynaklı oluşabilir ve kan dolaşımı yoluyla diğer kemiklere ulaşabilir. Kemik iltihabına en sık neden olan etken cilt üzerinde bulunan stafilokok bakterisidir.
Öncelikle kalça ağrınıza bir kas veya tendon gerginliği, osteoartrit veya tendinit neden olabilir. Bu durumda genellikle asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç da rahatlamanızı sağlar.
Kalça eklemi bursiti (torakanterik bursit) ise kalça kemiğinin çıkıntılı kısmını (büyük trokanter, uyluk kemiğindeki çıkıntı) dışarıdan destekleyen trokanterik bursanın (kalça eklemi içerisinde bulunan sıvı kesesi) enfeksiyonu sonucu oluşur.
İlgili 23 soru bulundu
KALÇA AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR? Kalça ağrısı iki haftadan uzun sürüyorsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bunun için hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurmaları gerekir.
Aile tarafından fark edilen en sık bulgusu eklem şişliği ve şiddetli eklem ağrısı şeklinde kendini gösteren eklem iltihabıdır (artrit). Bu belirti kendiliğinden geçer, ancak Akut Romatizmal Ateş 'in kalıcı hasar verdiği organ kalp ve kalp kapaklarıdır.
Kalça kaslarında ağrı oluşumunu engellemek için kalça ağrısı egzersizleri yapılabilir. Egzersizlere başlamadan önce 10-15 dakika yürüyüş yapılması ve egzersizden sonra ise 5-10 dakikalık esneme veya germe hareketi yapılması önerilir.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Kasılmalar sonrasında görülen ağrılar için kas gevşetici kremler ya da ilaçlar kullanılmalıdır. Yorulmalar sonrasında görülen ağrılar için sıcak su ile masaj yapmak fayda sağlamaktadır.
Teşhis için fizik muayenelerin ardından radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Röntgen, manyetik rezonans (MR) ve kemik taramalarına ek olarak bazı kan testleri de uygulanmalıdır. Bu sayede diğer hastalık olasılıkları ekarte edilebilir ve kemik iltihabı söz konusu ise kesin teşhis konulabilir.
Daha da kötüsü başarısız tedaviler ve tekrarlayan enfeksiyonlar etkilenen uzvun ampütasyonuna yol açabilir. Kemik iltihabı tedavisinde 4-8 hafta gibi sürelerle antibiyotik uygulanabilir.
Anal bölgede yer alan hastalıklarında ve bağırsak cerrahi alanında uzman olan genel cerrahlara Kolorektal Cerrah, Proktolog, Koloproktolog isimleri verilir.
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür. Kronik enflamasyonda ise belirtiler olarak karın ve göğüs ağrısı, kabızlık, ishal, yorgunluk, ateş, eklemlerde ağrı, ağız yaraları, sedef hastalığı gibi deri döküntüleri yaşanır.
Eğer siz de kalça ağrısı ile nasıl uyunur sorusuna cevap arıyorsanız yatış pozisyonunuzu gözden geçirmenizde fayda var. Kalça ağrısı nedeniyle uyku uyumakta zorlanan kişiler cenin pozisyonunda rahat edebilir. Bu pozisyon kalça, bel, bacak ve omurga kaslarındaki basıncı azaltır ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
İstirahat yatakta yapılmalı sırt üstü yatılmalı aralıklarla yüzüstü yatarak kalçanın tam düzleşmesine yardımcı olunabilir. Ayakta kalma yine kalça eklemine yük bindireceğinden ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır.
Kalça ağrısı her zaman ciddi bir sorunu işaret etmez. Bazı durumlarda uzun süre boyunca sabit şekilde oturmaya veya yapılan ters bir harekete bağlı olarak da kalça kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağrıların birçoğu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Sağ ve Sol Kalçadan Bacağa Vuran Ağrı Neden Olur? Kalçanın arkasından sağ veya sol bacakların yan tarafına yayılan ağrı daha çok belde sinir köklerinin tahrişinden kaynaklıdır. Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır.
Kalçada ağrılarında en sık görülen ağrı sebebi kireçlenmedir. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar ve geçirilmiş travmalar ya da kırıklar sonucu oluşabilmektedir.
Tüm vücut emarı; kanserleri, iltihapları, tıkanıklıkları ve diğer sorunları bulmak için baştan ayağa tüm vücudun MR ile taranmasıdır. İnceleme yaklaşık olarak bir saat sürer ve görüntüler hastaya kontrast madde verilmeden elde edilir.
Tedavide kullanılan temel ilaç metotreksattır. Ankilozan spondilitte de ağrı kesiciler gibi belirtilere yönelik tedavinin yanı sıra metotreksat, sülfasalazin gibi ilaçlar da kullanılır. Hastanın özelliklerine ve tutulan ekleme göre cerrahi de bir seçenek olabilir.
Ispanak, lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler sağlığa yararlı birçok besin öğesi içerir. Bu sebzelerde bulunan bazı doğal bileşenler artritin neden olduğu iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, kıkırdak sağlığı için yararlı olduğu düşünülen K vitamini açısından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri