Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
İbrahim Saraçoğlu'nun ses kısıklığına iyi gelen kürü şöyledir: Birkaç tane kabuk tarçın bir bardak kaynamış suyu içine atılır ve 56 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Süzülen çaya bir tatlı kaşığı bal eklenir ve karıştırılır. Bir hafta boyunca hazırlanan kür tüketilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ses kısıklığına en iyi gelen çay çeşitlerinden biri papatya çayıdır. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi de bulunan papatya çayı günlük olarak tüketilebilir. Sıcak su ile kısa süre içinde hazırlanması mümkündür. İsteğe bağlı olarak ballı şekilde de tüketilebilir.
Ses kısıklığı yaşadığınızda ve boğaz yolunun tahriş olması durumunda karadut pekmezini hatırlayabilirsiniz. Karadut pekmezini kaşıkla yiyerek veya ılık sütle karıştırarak solunumu rahatlatabilirsiniz. Doğal bir soğuk algınlığı ilacı olan bu pekmez, ses tellerini yumuşatır.
Bol su için: Sıvı tüketimi çok önemli. Gün boyu ortalama en az 6-8 bardak su için. Çünkü sesin başlıca düşmanlarından biri yeterince su içmemek. Hava zaten soğuk diyerek su tüketmeyen kişilerin ses tellerinde oluşan kuruluk ses kısılmasına yol açıyor.
Enfeksiyon, alerji, reflü, psikojenik ses kısıklığı gibi durumlarda ilaç tedavisi verilir. Ses telinde oluşan nodül ve polibin tedavisinde, tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi öncesinde ve sonrasında ses terapisinden fayda görülebilir.
6. Ilık bir bardak sütün içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. İyice karıştırın. Karabiberli ballı sütü sevmeseniz de dayanın ve için. Bu süt de sesinizi açmaya yardım edecektir.
Ses kısıklığı 3 haftayı geçiyorsa ertelenmemesi gerekir, özellikle uzun süredir sigara içiyorsanız ve ses kısıklığınız varsa asla ertelemeyin. Ses kısıklığının larenjit, nodül ve polip gibi basit sebepleri olabileceği gibi gırtlak kanserlerinde de ilk bulgu ses kısıklığıdır.
Ancak ses kısıklığı genellikle ciddi sağlık problemlerine neden olmadan kısa sürede düzelmeye eğilim gösterir. Ses kısıklığının en yaygın sebebi “akut larenjit”tir. Akut larenjit, üst solunum yolları enfeksiyonları ve soğuk algınlığı sebebiyle yaşanan ses zorlamalarından dolayı meydana gelir.
Ses kısıklığı probleminizi yatmadan önce şöyle ılık, zerdeçallı bir bardak süt içerek iyileştirebilirsiniz. Eski zamanlardan beri ses açma özelliği ile bilinen bıldırcın yumurtasını sesinizin kısık olduğu zamanlarda sabah aç karnına çiğ olarak içebilir ve sesinizin açılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
Siyah turp ve bal karışımları öksürük ve boğaz ağrısı gibi ses kısıklığına oldukça iyi gelir. Papatya çayı da ses tellerinin açılmasına ve ses kısıklığının kısa zaman içinde düzelmesine yardımcı olur.
Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur. Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırdığı için boğazın nemli kalmasını ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olur. Tuzlu su gargarası bakterilerle savaşarak ses kısıklığının iyileşmesine fayda sağlar.
Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Ses Kısıklığı –Yutma Güçlüğü Uzmanı Doç. Dr. Necati Enver, “Soğuk su içmek ve dondurma yemek sanılanın aksine bizi hasta etmiyor. Ses kısıklığına neden olmuyor.
Strese “dur” diyememek: Çağımızın önemli bir problemi olan stres de ses kısıklığına neden olan bir başka önemli etken. Stres, boyun ve ses tellerimizin hareketlerini kontrol eden kaslarda oluşan gerginlik sonucu sesin kısılmasına yol açabiliyor.
Ses kısıklığından kurtulmak için yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil. Çekirdek kakule de tüketilebilir. Bu yöntem ağız içerisinde de hijyen sağladığından boğaz enfeksiyonlarına karşı da etkili olabiliyor. Aynı zamanda sinüslerin açılmasına iyi geldiği de biliniyor.
Her gün düzenli olarak bir bardak tüketildiği zaman sindirimi hızlandırır ve bağırsak problemlerine iyi gelir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için çok faydalı olan adaçayının, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve grip gibi üşütme temelli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılması önerilir.
Nane Limon: Nane limon çayı oldukça şifalı bir bitki çayıdır. Bol bol nane çayı tüketerek ses kısıklığını önleyebilirsiniz. Nane limon çayı boğazdaki tüm enfeksiyonu doğal olarak iyileştirir. Ayrıca limon anti bakteriyel özelliği bulunur.
Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
Su-tuz gargara: Ses tellerini her daim korumak isteyenler günde sabah ve akşam olmak üzere iki kez bir bardak suyun içerisine yarım çay kaşığı tuzu karıştırarak gargara yapabilir. Elma sirkesi: Elma sirkesi doğal bir antimikrobiyaldir.
Yani besinlerin nefes borusuna kaçması gibi aksi bir durum söz konusu olmadığı sürece yediğimiz içtiğimiz hiç bir şey ses tellerimize doğrudan temas etmez. Bu nedenle de, bitki çayı, bal, çiğ yumurta gibi besinler doğrudan yenilip içildiği anda sesimizi güzelleştirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri