Kalçanızın yerinden çıkmaması için ameliyattan sonra en az 6 hafta dizleriniz kalçanızdan aşağıda kalacak şekilde oturmanız gerekeceği için yatağınızın kenarına, en sık oturduğunuz sandalyeye, kanepeye, klozete ve arabanızın koltuğuna otururken dizlerinizin kalçanızdan aşağıda kalıp kalmadığı kontrol edin ve gerekli ...
Genç hastalar için ise ameliyat sonrasında ilk 3 hafta boyunca yakın bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Kalça protezi uygulaması sonrasında 3 ay sonra hastalar normal günlük yaşamlarına tamamen dönebilmektedir. total kalça protezi uygulanan hastalar ise ağır iş gücü gerektiren işlerde çalışamamaktadır.
6 hafta süre ile bacaklarınızın arasına yastık koyarak yatın. Alçak sandalyeye oturmayın. Otururken ya da yatarken bacak bacak üzerine atmayın. Ameliyatlı bacağınızı gövdenize doğru 90 derecelik açıdan daha fazla çekmeyin.
Operasyondan genellikle 6 hafta sonra kalça aktivitesi eski haline gelmektedir. Bununla birlikte protezin sert yapısı 3-6 ay kadar hissedilir. Ancak hastalar bu süreçte yürürken ağrı duymamaktadır. Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir.
Ameliyat sonrası 12 hafta boyunca verdiğimiz egzersizler ve yasak hareketlerin yapılmaması gerekmektedir. Kalça protezi çıkma gevşeme durumu 5-10 yılları arasında görülmektedir. Bunun haricinde 50 ve üstü yaşlardaki kişilerde görülmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Kalça kemiğindeki kırık ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı ameliyatından sonra kırık kaynaması genel olarak 6-8 hafta içinde gerçekleşmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, sigara içip içmemesi bu süreleri değiştirebilmektedir. Kaynama seri kalça röntgenleri ile kontrol edilir.
Genellikle 6. haftada tüm kalça fonksiyonları geri döner. Kalçada şişlik ve protezin varlığını hastalar 3-6 ay hissedebilirlerse de, yürüme ilk haftadan sonra ağrısızdır. Hastalar 3-6 ay içinde protez varlığını tamamen unutmaktadırlar.
Protez Ameliyatı Sonrası Topallama Normal mi? Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumun nedeni, ameliyat sonrası kalça kaslarının zayıflaması ve protezin yeni olmasıdır. Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır.
Kalça protezi ameliyatı sonrası, kişinin ayağa kalkması ve günlük yaşamına hızlıca dönebilmesi için fizik tedavi erken dönemde başlar. Ameliyat sonrası ilk günde fizyoterapist eşliğinde yatak içi egzersizler başlanır.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İlaç Kullanımı
Aynı zamanda varis çorapları da 15 gün boyunca giyilmelidir.
Belirli uyku pozisyonlarından kaçınmanız veya yatarken bacaklarınızın arasına yastık koymanız gerekebilmektedir (Resim 5). Kalça protezi ameliyatından sonra en iyi yatış pozisyonu genellikle bacaklarınızın arasında bir yastıkla sırt üstü yatmaktır.
Git gide güçlenerek, iyileşme döneminin tamamlanması için gereken süre 6 ila 12 ay arasıdır. Yeni kalça ekleminiz, ameliyattan önce hissettiğiniz ağrıyı azaltır ve ekleminizdeki hareket aralığını arttırır.
Oturma, ayağa kalkma, yürüme miktarı hastanın durumuna göre arttırılır. Genellikle 7-14 günde çift koltuk değneğinden, dirsek destekli tek koltuk değneği ile yürümeye geçilir. 3 Veya 4 hafta dolunca desteksiz yürüme önerilir. Kalça protezi yapılan hastaların herhangi bir gıda sınırlaması yoktur.
Kırık ve ameliyatlardan sonra, gerek travmanın etkisiyle gerekse uzun bir süre hareketsizliğe bağlı olarak gelişen, toplar damar tembelliğine bağlı olarak ayak veya bacaklarda ödem ve şişme görülür. Bu durum ayakta kalındığında daha da artar. Bunun önlenmesi için, bandaj uygulamaları yapılır.
Kalça protezinin çıkması durumuyla, protez ameliyatından sonra erken veya geç dönemde karşılaşılabilmektedir. Kalça protez ameliyatından sonraki ilk 2 yıl içerisinde meydana gelen çıkıklar erken çıkıklar, 2 yıldan daha geç dönemde ortaya çıkan kalça protez çıkıklar ise geç çıkıklar olarak sınıflanır.
Ayrıca çift taraf kalça protezi iyi durum 19+19 %38 dir. Ötv siz araç için ayaklarınızda kısıtlılık varsa dr. değerlendirmesi sonucu rapor alırsınız. Kalça protezi ile araç için ötv alanda var alamayanda.
Yatarken bacaklarınızın arasına yastık koyun. Otururken dizlerinizi en az 15-20 cm ayrık tutun. Yan tarafınıza yatarken bacak aranıza yastık koyun. Doktorunuz izin vermeden yan tarafınıza dönerek yatmayın.
Kalça protezin doğal aşınması ve yıpranması genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmaz. Ancak protezde gevşeme başladıktan sonra şikâyetlere sebep olur.
Fizik Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Fizik tedavi sonrası, tedavinin uygulandığı bölgenin ağrılı veya hassas olması yaygındır. Bu nedenle, tedavi sonrasında ağır kaldırmaktan veya ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, aşırı egzersiz yapmaktan da kaçınmak gerekir.
Kalça Protezinin Ömrü ve Ameliyat Süreci
Son dönemlerde meydana gelen protezin ana maddesi hiçbir şekilde aşınmadığı ve aşınmanın minimuma indirildiği yüzey kaplamaları kullanıldığı için, kalça protezinin ömrü 20 – 25 seneye kadar çıkmaktadır.
Ameliyat sırasında damar-sinir yaralanması, kırık ve protezlerin düzgün yerleştirilememesi riskleri olabilir. Ameliyat sonrasında damar içinde pıhtı oluşması, enfeksiyon, yara iyileşme problemleri, ağrı, protezlerin gevşemesi ve yeniden ameliyat gerekmesi gibi riskler olabilir.
Seramik kalça protezi, günümüzde en çok tercih edilen protez türüdür. Bu protezler dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü sayesinde uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. Seramik kalça protezi günümüzün gelişen teknolojisinin katkılarıyla diğer protezlere oranla daha iyi sonuç alımı sağlamıştır.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Kalça protezi ameliyatından sonra hastaların sandalyede namaz kılması önerilmektedir. Kalça protezi ameliyatından sonra il 6 ay alaturka tuvalete izin verilmemektedir. Bacak bacak üstüne atma 2 ay önerilmemektedir.
6. en kaliteli varis çorabının ömrü 6 aydır, gerekirse değiştiriniz. 7. Ameliyat sonrası gün içinde başlamak üzere günde 45 dakika yürür iseniz ve bacak kasları güçlenirse varis çorabını 1 ay içinde bırakacak hale geleceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri