İçinizden en üst düzey olan veya en kıdemli ola yöneticiye en yakın yere oturması gerekir. Bunun yanı sıra siz içeride iken sizden üst makamda birisi gelirse oturduğunuz koltuktan kalkarak, bir geriye gitmeniz doğru olan davranış şeklidir.
Protokolde kişisel ünvan, yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur ve protokolsüz sıralama alfabetiktir. Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve üst, kamusal ve sosyal yaşamda konuk, sosyal yaşamda hanım daima önce gelir (sağda yer alır). Karşılamada üsstler başta, uğurlamada ise sondadır. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur.
Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin.
MASAYA OTURACAK KİŞİ SAYISI
Onur konuğu, ev sahibesinin sağına, onur konuğunun eşi ise ev sahibinin sağına oturur. Onur konuğundan sonraki konuklar, mevki ve yakınlıklarına göre dizilirler. Örn: İkinci önemli konuk, onur konuğunun eşinin sağ tarafına, eşi ise onur konuğunun sağ tarafına oturur.
İlgili 24 soru bulundu
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey. Kurum amiri yöneticinin gıyabında kendisinden söz ederken, hanım ise “hanımefendi”; erkek ise “beyefendi” denir.
ARAÇLARDA UYGULANAN PROTOKOL KURALLARI
Makam sahibinin eşi de arabadaysa sol arka koltukta oturmalıdır. Resmi araçlara binerken önce kıdemli, sonra kıdemsiz biner, inerken ise kıdemli iner. Arka tarafta üç kişinin oturması söz konusuysa en kıdemsiz ortaya oturur.
Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
Resmi ilişkilerde amirlere ve üstlere hitap ederken genel kural saygıdır. Sayın Müdürüm, Sayın Dekanım vb.
Ast; Üst/Amiri ile konuşmaya başlamadan önce, bulunulan ortamda eğer, kendi üst/amirinden daha kıdemli biri varsa, ondan müsaade ister.
Ast üst'üne teşekkür ettiğinde, üst kendisine “rica ederim” der.
Misafiri ile beraber makam önü koltuklarında oturmalıdır. Yönetici, üst düzet veya eş düzey bir misafir olduğu zaman zorunlu durumlar dışında yanına personel almamalıdır. Telefonla konuşmamalı, evrak imzalama gibi günlük akıştaki işleri yapmamalıdır. Makam sahibi emirlerini her zaman makamında vermelidir.
Polisler, bürokratlar, politikacılar bu yüz- den lacivert elbise giyerler. Siyah asaletin, gücün, tutkunun ve olgunluğun rengidir. Siyah takım elbise insanlar arasına me- safe koyar; resmiyet ve ciddiyet sağlar. Bu yüzden, devlet adamları siyah elbise giyerler.
Resmi taşıtlarda oturma düzeninde protokol sırası; birinci yer arka sağ, ikinci yer arka sol ve üçüncü yer ön sağdır. Resmi taşıta dört kişi binildiğinde, en üst ya da en kıdemli olan, taşıtın arka sağ koltuğuna; ikinci kıdemli arka sol koltuğa; üçüncü kıdemli arka ortaya, en kıdemsiz ön sağ koltuğa oturur.
askerde üst rütbeli subay gelirken erlerden birinin "dikkaaaat!" diye bağırmasına denir. dikkat çekildiğinde esas duruşa geçmeyen asker, üst rütbeli subayın hemen dikkatini çeker. gerekli uyarılarla kulağı çekilen bu haylaz ve lakayıt erin dikkati olaya çekilir. daha olmadı er zopalanır.
Karşılamada, önce ast “Hoş geldiniz” der, uğurlamada ise, önce üst “Allahaısmarladık” der, sonra ast “güle güle” der. Her ikisinde de üst el uzatırsa, ast elini uzatıp toka eder.
Bir makama vekalet eden kişiye vekalet ettiği unvanla hitap edilir. Kadın yöneticilere Sayın Genel Müdire denmez, Sayın Genel Müdürüm doğrudur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir.
Kapı dörttür. Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât,Marifet ve Hakikât kapılarıdır.
"Yunus Divanı"nda konuşan Araştırmacı-Yazar Mustafa Tatçı, "Tasavvufta; şeriat, tarikat, marifet ve hakikat olmak üzere 4 kapı vardır. Bu kapılardan geçen kişi İnsan-ı Kâmil olur" dedi.
Makam şoförü olmak için gerekenler sıralandığında ilki, en az lise mezunu olmaktır. En az B sınıfı ehliyet almış kişiler makam şoförlüğü yapabilir. Sonrasında Makam Şoförlüğü Eğitim Programını başarıyla geçmek gerekir. Bu programı tamamlayan kişiler ilgili yerlere iş başvurusu yaptıktan sonra mesleğe adım atabilir.
Makamlık Şoförlüğü Eğitimi programını başarıyla tamamlamış olmalıdır. İş ahlakına aykırı davranmamalıdır. Kişisel temizliği gibi aracın da temizliğine özen göstermelidir. Şoförlüğünü yaptığı bireyin mahremiyetine saygı göstermeli, araçta yaşananların araç dışına çıkmamasına özen göstermelidir.
Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan taşıt genelgesiyle makam aracı kullanımı ciddi şekilde sınırlanıyor. Genel müdürler ve daha alt kademelerdeki kamu görevlilerinin makam aracı kullanımına son veriliyor, şoför kadrolarındaki şişkinlik ve akaryakıt israfı da önleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri