Adale İçi Enjeksiyon: Adale içine enjeksiyon genel olarak kalçadan yapılır.
Adele (İntramüsküler/ İM Kas) İçine Enjeksiyon: Kas tabakası kan damarları açısından zengin durumda olduğundan ötürü, emilim ve yayılım deri altı enjeksiyonuna nazaran daha hızlıdır. Kas içine enjeksiyonda en çok tercih edilen bölge kalçadır.
İğnenin Etkisi Ne Zaman Geçer? Yapılan iğnenin etkisi en fazla 4 ya da 5 saat içerisinde geçer.
İşte, tüm detaylar. Kalçadan iğne vurulması halinde tekniğin doğru uygulanmaması ya da çeşitli sebepler nedeni ile iğnenin vurulduğu yerde apse olabilmektedir. Genellikle bu durum ilacın kas içine iletilememesi durumunda meydana gelmektedir.
Enjeksiyonlar, belirli ilaçları ağız yoluyla kullanmak yerine doğrudan sorunlu bölgeye uygulamak amacıyla yapılan bir tedavi yöntemidir. Başta hareket sistemi hastalıkları ve romatizmal hastalıklar olmak üzere pek çok ağrılı sendromun tedavisinde kullanılmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Kalçadan iğne ile ilaç uygulaması sırasında yanlışlıkla siyatik sinirde kimyasal tahribat olmasına bağlı olarak gözlenen bir tablodur. Özellikle uygun olmayan bölgeye veya uygun olmayan miktarlarda yapılan enjeksiyonlar sonrasında karşılaşılır.
Dorsogluteal Bölge (Arka Kalça Bölgesi)
Yetişkinlerde ve 3 yaş üzeri çocuklarda kullanılır ve daha çok erişkinlerde tercih edilir.
kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
İğnelerin başlar başlamaz etkili olabilmesi için tercihen adetin ilk günü en geç ilk yedi gün içinde uygulanması gerekir.
Siyatik sinir yaralanmaları genellikle şiddetli bir bel ağrısı ile başlar ve bacakta, ayakta veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi ile devam edebilir. Ayrıca yürüme, oturma ve ayakta durma zorluğu da yaşanabilir.
İğne olduktan sonra banyo yapılır mı? iğne olduktan sonra banyo yapılır mı? İğne olduktan sonra duş alınır. Bunun hiçbir sakıncası yok.
- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer.
Kuru İğne Tedavisi Acıtır mı? Kuru iğne tedavisinde kullanılan iğneler çok ince iğnelerdir. Açılması hedeflenen tetik noktalara dokunulduğunda genellikle ağrı hissedilir. İğne tedavisi sırasında da kişi bu ağrıyı hisseder.
Periton (karın zarı) sıvısı olan hastalar ve karında kist ve tümörü olan hastalara yapılır. Parasentez Niçin Yapılır? Parasentez, karın içinden sıvı alma işlemine verilen isimdir. Özel bir iğne kullanılarak bu işlem gerçekleştirilir.
İğne, herhangi bir ilaç içermediğinden, bu ismi alır. Bu nedenle alerjik durumlar, ilaç etkileşimleri ve yan etki görülmez (Bu yöntem, bazen İMS yöntemi olarak da adlandırılır).
Doğum kontrol iğnelerinin pıhtılaşma üzerine etkileri olabildiğinden damar sertliği ve damar tıkanıklığı olan hastaların bu iğneleri kullanmaları önerilmez. Östrojen hormonu kullanması sakıncalı olan hastaların, doğum kontrol iğnelerinde de östrojen olması nedeniyle bu iğneleri kullanmaları önerilmez.
Yöntemin Olası Riskler ve Komplikasyonlar
Yöntemin olası yan etkileri, ağrıda artış, yanma, sızlanma ve enjeksiyon (iğne) yerinde ciltte kızarıklık, hafif şişlik oluşmasıdır. Diğer muhtemel yan etkiler, mide bulantısı, baş dönmesi, tansiyon düşmesi, çarpıntı, kan şekerinin ve tansiyonun düşmesi veya artmasıdır.
“Siyatik” insan vücudundaki en kalın sinirin adıdır ve latince adı “nervus ischiadicus” tur. Bu sinir kalça arkasından bacağın arka yüzü boyunca seyrederek diz üstü seviyede iki ana kola ayrılır ve ayağa kadar ulaşır.
Yanlışlıkla yapılan İM enjeksiyon sonucu oluşan kitlesel lezyon ve skarlar da sinir zedelenmesi ve sakatlık gibi komplikasyonlara yol açabilir (1-6). İntramüsküler (İM) enjeksiyon sonucu oluşan lezyonların iyi- leşmesi de oldukça zor olup zaman almaktadır.
Belin alt tarafındaki 4 ve 5. omurlardan çıkarak, kalçanın orta noktasından topuğa kadar inen siyatik sinir, vücuttaki en önemli sinirlerden biridir. Vücudun en uzun ve en geniş siniri olan siyatik sinir, bacağın kuvvetini ve hareketini sağlayan liflere sinyal göndermekle görevlidir.
İğnenin steril başlığı çıkarılır. Daha az kullanılan elin yardımıyla deri ve deri altı tabakası bastırılarak gerilir. Hastaya gevşemesi ve dikkatini başka yöne çekmek için derin bir nefes alması söylenir.
IM yolla verilen ilaçlar kas içine verilir. Normal yapıda bir bireyin kas dokusu, aşırı bir rahatsızlık duymadan 3 ml ilacı içine alabilir. Çocuk, yaşlı ve kaşektik hastalara verilebilecek ilaç miktarı ise en fazla 2 ml olmalıdır. IM yolla ilaç uygulamalarında 20- 23 numaralı, 2,5- 3,75 cm boyunda iğne kullanılır.
Veterinerlik: Siyah uzun uçlu enjektörler, veteriner hekimler tarafından hayvanlara ilaç ve aşı vermek için kullanılır. Bu enjektörler, hayvanların büyük kas gruplarına veya deri altına enjekte edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri