Şaft yani kardan milinden normalin dışında seslerin gelmesi bir sorun olduğunun işaretidir. Bu gibi durumların ise çözümleri vardır. Özellikle aracı kaldırırken ve frenleme yaparken tak diye darbeli bir ses gelmesinin nedeni, mafsalların bozulmuş olup boşluk yapmasından kaynaklanmaktadır.
Aracınızın şaft balansının düzgün olması gerekir. Aksi takdirde ilk olarak mafsallar bozulur. Sonrasında diferansiyel veya şanzıman arıza çıkarabilir.
Şaftın dengesini sağlayan ve ufak boşlukları tolare eden köşe takozları, zamanla yırtılır veya kopar. Kalkışlarda veya ani gazlamalarda “tak” diye bir ses gelmesine neden olur.
Araç ile yola çıkıldığında hareketliyken gelen titreşimli seslerin nedeni ise genel olarak mafsallardan birinin ya da hepsinin boşluk yapmış olması, bozulmuş olması ya da şaft milinin eğilerek balansının bozulmuş olmasıdır.
Eğer gelen ses bir sürtünme sesi ise problem yüksek ihtimalle diferansiyel rulmanlarından kaynaklanmaktadır. Böyle bir arıza durumunda mevcut rulmanların değiştirilmesi ve yerine yenilerinin takılması gerekir. Bu şekilde bu arıza tamamen çözülecektir.
İlgili 44 soru bulundu
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Şaft; şanzımanı diferansiyele aktaran ve gücü iletmeye yarayan parçadır.
Çoğunlukla şaft olarak adlandırılsa da kimi kesimler tarafından da kardan mili olarak isimlendirildiğini söylemimizde fayda var. Şaft yapı itibari ile uzun, kalın bir mil görünümündedir. Görevi, vites kutusunun çıkış milinden almış olduğu hareketi diferansiyele aktarmak.
Pompa şaftı sızdırmazlığı, iki halkadan ve halkaları birbirine bastıran bir yaydan oluşan mekanik salmastra ile sağlanmaktadır. İnce bir su filmi salmastrayı yağlamakta ve soğutmaktadır.
Direksiyon simidi aracınızın direksiyon milini döndürerek sürüş yönünü belirleyen, yönünü değiştiren, aracınızın tekerleklerinin kontrolünün sağlandığı parçadır.
Yakıt Sistemi Sorunları: Yakıt enjeksiyon sistemi veya yakıt pompası ile ilgili sorunlar, motorun yakıt-hava karışımını düzenleyememesine yol açar. Bu tür sorunlar da motor arıza lambasının yanmasına yol açabilir.
Özellikle kırmızı yanan motor ikaz ışığı, sorunun ciddi bir sebepten kaynaklandığını bildirmektedir. Böyle bir durumda araç kullanılmamalı ve destek çağırılmalıdır.
Bazen sıradan bir sensör ya da sistem hatası sonucunda motor arıza lambası yanabilir. Bu durumda genellikle kısa süre sonra kendiliğinden söner.
Aracınızın motor arıza ikaz lambası; yakıt, ateşleme, egzoz ya da hava emisyon sistemlerinde oluşan bir hasardan / arızadan kaynaklı yanabilmektedir. Aracınızın gösterge panelinde motor arıza ikaz işaretinin yanması motorda ateşleme, emisyon ya da yakıt ile ilgili bir sorunun habercisi olabilmektedir.
Motor arıza lambası nasıl söner dediğinizde öncelikle aracı araç arıza tespit cihazına bağlamanız gerekir. Burada araç hafızasına resetleme işlemi yapılır. Tabii arızanın silinmesi bazı durumlara göre değişir. Arıza geçici ise rahatlıkla silinebilir fakat kalıcı bir arıza ise bu işlem pek başarılı olmaz.
Dizel Araç Motor Arıza Uyarısı
Motorun yakıt sistemindeki bir arızalanma genellikle kalitesiz yakıtlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Öte yandan yakıt borularında ve yakıt odasında bir tıkanıklık olması veya yakıt kapağının düzgün bir şekilde kapanmaması da aracın ikaz sinyali vermesine neden olabilir.
Motor arıza lambası sarı yanıyor: İkaz ışığı sarı renkliyse, motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz. Bir an önce bir servise başvurulmalıdır.
Otogazlı araçlarda arıza lambası yanmaz yanmaması istenir eğer yanıyorsa çözümünün üretilmesi gerekir. Bu noktada arıza lambası yanan araç sahiplerinin çözümlerini bir an önce bulmaları gerekir.
Aracınızın kızdırma bujisi lambası normal şartlarda yalnızca motor soğukken yanmaktadır; ancak kızdırma bujisi lambası yanıp sönüyor ise bu bir sorun olduğuna işaret etmektedir.
Araçtaki ikaz ışığının yanması, motor bileşenlerinin birlikte çalışamayacağı anlamına gelir. Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, emme ve egzoz sistemlerinden biri hasar görmüşse motor ikaz ışığı yanmaya başlayacaktır.
Yani kadranda çıkan far arızası eğer yanlışlıkla yanıyor, normalde farlarınız çalışıyorsa muayeneden sorunsuz geçer. Muayene istasyonu yanan arıza ışıklarını dikkate almayacaktır. Ancak muayeneden geçse de gereksiz şekilde ekranda bu ışığın yanması can sıkıcı olacaktır.
Gösterge panelindeki motor yağı ışığı yanarsa, aracınızın yağ basıncı düşük olabilir. Yağ basıncındaki bu düşüş, arızalı bir sensör, düşük yağ seviyesi veya yağ pompasıyla ilgili bir sorun gibi bir dizi şeyin işareti olabilir. Arabanız yağ lambasını yakıyorsa bu durum acilen ilgilenilmesi gereken bir konudur.
Öncelikle aracınızı boş bir araziye ya da yolun kenarına çekip bir süre beklemeniz gerekir. Böyle bir sorunun tespiti ilk olarak aracın ön kısmında gelen seslerdir. Her direksiyon hareketinde bu sesler daha da artar. Direksiyon mafsalını değiştirmeniz gerekir.
Direksiyon simidinden aldığı komutları tekerleklere aktaran mekanizmaya direksiyon kutusu denmektedir. Eğer direksiyon kutusu olmazsa aracın yönü değiştirilemez ve bu nedenle de yol hakimiyeti sağlanamaz. Direksiyon kutusu genellikle hidrolik ve elektrikli olarak çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri