Gelen ışının doğrultusu kalın kenarlı merceğin odağından geçiyorsa, ışın asal eksene paralel olacak şekilde kırılır. Işın kalın kenarlı merceğin optik merkezine doğru geliyorsa, ışın doğrultu ve yönünü değiştirmeden (kırılmaya uğramadan) yoluna devam eder.
Kenarları kalın, ortası ince olan merceklere kalın kenarlı (ıraksak-concave-dağıtan ) mercek denir. Kalın kenarlı mercekler ışığı dağıtma özelliğine sahiptir.
Kalın kenarlı mercekler (Iraksak):
✓ Işık ışınlarını dağıtıcı özelliktedir. ✓ Kalın kenarlı merceğin asal eksenine paralel gönderilen ışık ışınlarının uzantıları odak noktasından geçecek şekilde kırılmaya uğrar.
Kalın kenarlı mercek her zaman düz ve sanal görüntü oluşturur. Cisim üzerindeki bir noktadan iki ışın merceğe gönderilir ve mercekte kırılan ışınların kesitiği yerde seçilen noktanın görüntüsü oluşur.
İnce kenarlı mercek kullanılarak sanal ve büyük görüntüler oluşturulabilir ve oluşturulan görüntüler bir ekrana yansıtılamaz yani sadece mercekte görünür. Sanal görüntü cisim mercek ile odak noktası arasında iken cismin arka tarafında ve büyük boyda oluşur (büyütme oranı).
İlgili 28 soru bulundu
Cisim F'te ise, görüntü cisimle aynı tarafta F/2 de, düz, zahiri ve boyu cismin boyunun yarısı kadardır. Cisim aynaya yaklaştıkça görüntünün boyu sürekli büyür. Kalın kenarlı mercekte görüntü her zaman cisimle aynı tarafta yani sanaldır.
Mercek ya da lens ışığın yönünü değiştiren (kıran), ışık ışınlarını birbirine yaklaştıran ya da uzaklaştıran optik alet. Basit mercek tek bir optik elemanın kullanıldığı, bileşik mercek ise iki optik elemanın bir arada olduğu mercek tipidir.
Merhaba arkadaşlar . İnce kenarlı mercek ; cisimleri büyütür , yakınlaştırır . Kalın kenarlı mercek ; cisimleri küçültür , uzaklaştırır .
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı –içbükey(konkav)- mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Büyüteç, ince kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır. Büyüteçler, ışığın kırılma özelliklerinden yararlanırlar. Çoklukla küçük cisimleri daha büyük görebilmek için, bu cisimlerle göz arasına konan yakınsak mercek, pertavsız.
- Az yoğun ortamdan çok yoğun ortama gelen ışık ışınının hızı azalacağı için normale yaklaşarak kırılır. -Çok yoğun ortamdan az yoğun ortama gelen ışık ışınının hızı artacağı için normalden uzaklaşarak kırılır.
Kırılma olayının asıl nedeni ışık farklı saydam ortamlara geçerken hızının değişmesidir. Işığın saydam ortamlardaki hızı, ortamın yoğunluğu ile ters orantılıdır. Ortam ne kadar yoğunsa hız yavaştır.
Işık az yoğun ortamdan, çok yoğun ortama geçerken normale yaklaşır ve hızı azalarak kırılır. Işık çok yoğun ortamdan, az yoğun ortama geçerken normalden uzaklaşır ve hızı artarak kırılır. Yüzeyin normali üzerinden gelen ışın kırılmaz fakat hızı değişir.
İnce kenarlı mercekler ışığı toplama özelliğine sahiptirler. İnce kenarlı merceğe gelen paralel ışınlar merceğin karşı tarafında bir noktada toplanır.Işınların toplandığı bu noktaya merceğin ODAK NOKTASI denir. Odak noktasının merceğe olan uzaklığına ODAK UZAKLIĞI denir.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
b İnce kenarlı mercek ise yalnız bir dur rumda sanal görüntü oluşturur. Bu ise cisim, odak ile mercek arasında iken gerçekleşir. Bu durumda görüntü, cir simden büyük ve cisme göre düzdür.
Bu durumlarda ışık tam olarak retinaya odaklanmak yerine retinanın önünde odaklanır. Bu durumun sonucunda uzaktaki nesneler için bulanık bir görüntü elde edilir. Göz küresinin uzunluğu normalden fazla olduğunda ise uzaktaki cisimlerin görüntüsü doğrudan retina yerine retinanın önüne düşer.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Cevabımız:Çukur ayna ile ince kenarlı mercek,tümsek ayna ile kalın kenarlı mercek benzer özellik gösterirler.
Kalın kenarlı mercek cismi düz ve küçük göstermesine en iyi örnek miyop göz kusurudur. Miyop göz kusurunda göz merceği görüntünün olması gereken yerin önünde odaklanmasını sebep olur. Bu sebeple kalın kenarlı mercek kullanılarak görüntünün olması gereken yerde yani biraz daha geride oluşması sağlanır.
Kalın kenarlı merceğe gelen paralel ışık demeti mercek içinden geçerken birbirinden uzaklaşarak kırılır. Kırılan ışınların uzantıları bir noktada toplanır.Bu noktaya ıraksak merceğin ODAK NOKTASI denir.
f: Odak uzaklığı pozitif ise yakınsak (ince kenarlı) mercek, negatif ise ıraksak (kalın kenarlı) mercek olur. M: Boyca büyütme oranı pozitif ise düz, negatif ise ters görüntüdür.
Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
B) Murat-İnce kenarlı mercekte ışık bir kez kırılırken, kalın kenarlı mercekte iki kez kırılır. C) Ali-Mercekler iki yüzü küresel saydam cisimlerden yapılmıştır.
Cevap: Mercekler ışığı 2 kez kırar. Işık ışını mercekten geçerken 2 kez kırılmaya uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri