Eğer NSAI seçim alternatifimiz olursa asetominofen (parasetamol) kalp krizi ve inme açısından güvenli gözükmektedir.
Kalp ağrısı tedavisinde en yaygın kullanılan yöntem ilaç tedavisidir. Nitratlar, kan damarlarını genişleterek kalbe daha fazla oksijen ve kan akışını sağlar. Beta blokerler, kalp atışını yavaşlatır ve kan basıncını düşürerek kalbin oksijen ihtiyacını azaltır.
Eğer kişi kalp ağrısı yaşıyorsa, bir sağlık uzmanına başvurarak gerekli tetkik ve tedavileri yaptırmalıdır. Sıklık olarak birkaç günde bir ya da gün içerisinde bir iki defa hissedilen ve kalp göğüs orta hattında meydana gelen, genellikle batma sıkışma şeklinde, nefes alıp vermekle artan bir ağrı çeşididir.
Kalp ağrısı potasyum eksikliğinde yaşanan bir sağlık sorunudur. Bu sorunu atlatmak için potasyum içeren meyve ve sebzeleri tüketmelisiniz. Gün içinde tüketilen 1 adet orta boy muz sayesinde potasyum ihtiyacınız giderilir. Düzenli potasyum alımında ise kalp ağrıları dindirilir.
Kalp krizi, kalp zarı iltihabı, kalp kapakçıklarındaki çökmeler, aort damar yırtılmaları kalp kökenli kalp ağrılarının nedenleridir. Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kalp ağrısının en yaygın nedenleri şunlardır: Kalbe giden kan damarlarındaki tıkanıklıklardan kaynaklı olarak gelişen göğüs ağrısı (anjin) Kalbe kan akışının tıkanması ile gelişen kalp krizi (miyokard infaktüsü) Kalbi çevreleyen kesenin iltihabı olan perikardit.
Ara ara kalp ağrısının yaygın sebepleri arasında kalp zarı iltihabı, aort atardamarındaki kasılma ve yırtılmalar, kalp kapakçıklarındaki sorunlar bulunmaktadır. Uzmanlar, her kalp ağrısının kalp krizi anlamına gelmediğini ve bazen basit bir yorgunluğun bile bu tür ağrılara neden olabileceğini vurgular.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bilal Boztosun, “Kalp krizi anında soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak mevcut durumu daha da kötüleştirebilir.” uyarısında bulundu.
Kalp rahatsızlığı olan hastalarda ağrı kesici kullanımı; kalp krizi ve inme riskini doğuruyor. Ağrı kesicilerin asla kullanılmaması gereken durumlar ise; yeni geçirilmiş bypass cerrahisi, kalp krizi ve bilinen kalp yetersizliğidir.
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir.
Kalp kasının yeterli oksijen alamamasına bağlı olarak göğüste ağrı ve sıkışma hissi oluşur. Ağrı birkaç dakika sürüp sonra hafifleyebilir. Göğüsteki ağrı aynı gün içinde ya da ertesi birkaç gün boyunca tekrarlayabilir. Göğüsteki ağrı, vücudun üst sol bölümüne yayılabilir.
Hastada stress sonrası göğüs ve sol kol ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, terleme, bayılacak gibi olma gibi belirtilerle seyreder ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Yapılan tetkiklerde de tıpkı kalp krizinde olduğu gibi bulgular izlenir. Kalp enzimleri yükselir, EKG ve ekokardiyografide kalp krizi bulguları görülür.
Kişinin panik atak sırasında yaşadığı yoğun duygular, kalp krizi geçiriyormuş hissine kapılmasına neden olur. Panik atak anında meydana gelen göğüs ağrısı genellikle keskin veya bıçak gibi bir niteliktedir ve göğsün ortasında hissedilir. Bu durum kişiyi korkutmamalı, akıllara kalp krizini getirtmemelidir.
Stres, kalp hastalıklarının en önemli nedenlerinden biridir. Stres anında salgılanan hormonlar kalp krizi gibi birçok kalp hastalığı tetikleyebildiği gibi var olan kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ,hipertansiyon gibi kalp hastalıklarının da şiddetini de artırır. Bu nedenle kalp hastalıkları stresten uzak durmalıdır.
Aspirin nedir? Yüz yıldan daha uzun süredir bilinen ve Dünyada en çok tanınan ilaç aspirindir. 1897 yılında Alman Kimyager Felix Hoffmann tarafndan geliştirilmiştir. Uzun süre ağrı kesici, ateş düşürücü olarak kullanılan bu ilaç, 40 yıldır kalp damar hastalıklarında koruyucu etkisi nedeniyle kullanılmaktadır.
Kalp iteklemesi (ritm bozukluğu) göğüs bölgesinde batma, nefes darlığı ile beraber bacakların şişmesi kalp adelesinin iltahaplanmasından kaynaklanabilir. Batıcı ağrılar, yatınca veya sol tarafa dönünce fazlalaşırsa kalp zarının iltahaplanmasından ileri gelebilir.
Ağrı kesicilerde sıkça kullanılan ibuprofen ve diklofenak etken maddelerinin uzun süre ve yüksek dozda kullanılmasının kalp rahatsızlıklarını bir ölçüde arttırma riski olduğu açıklandı. İleri derecede romatizmal hastalıkları olan kişiler de ağrıları ve iltihaplanmayı azaltmak için bu ilaçları kullanıyorlar.
PLEGISOL, vücut ısısı düşürülerek (hipotermi) ve kalbin kan dolaşımı azaltılarak (cerrahi iskemi) yapılan açık kalp ameliyatları sırasında kalbi durdurmak için kullanılmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre, C vitamini sayesinde dokulara esneklik sağlayan kolajen üretimini uyararak damar sertleşmesinin önüne geçer. İçerdiği antioksidanlar sayesinde damarlarda biriken, tıkanıklığa yol açan serbest radikalleri uzaklaştırarak kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Bu nedenle günde en az 2 litre (yaklaşık 10 su bardağı) su tüketmeniz kalp sağlığınızın devamlılığı açısından önemlidir. Su hem içerdiği magnezyum ve kalsiyum ile damar sağlığınıza destek verir, hem de kan akışkanlığınızın sağlıklı olmasını sağlar.
Yemeklerden yarım saat önce içilecek 1 bardak su sindirimi kolaylaştırır. Banyodan önce alınacak 1 bardak su tansiyon değerini düzenler. Uyumadan önce içilecek 1 bardak su kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Psikolojik kalp çarpıntılarına sinirlilik, titreme, terleme, mide bulantısı veya hiperventilasyon gibi diğer anksiyete belirtileri eşlik edebilir. Gerçek kalp çarpıntısı, gevşeme tekniklerine veya dikkat dağıtmaya yanıt vermeyebilir. Psikolojik kalp çarpıntıları gevşeme teknikleri veya dikkat dağıtma ile geçebilir.
Şiddetli bir sıkışma olayı varsa telaşlanmadan uzanın. 112'ye haber verin ve kendiniz özellikle araç sürerek hastaneye gitmeye çalışmayın Eğer kalp kökenli bir ağrı tespit edilemezse daha sonra gerekli tetkikler yapılarak şikayetin neden kaynaklandığına bakılır ve uygun tedavi yöntemi uygulanır.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri