Foramen ovale doğumdan sonra kapanır. İnsanların %10-15'inde doğduktan sonra da açık kalabilir. Bu duruma patent foramen ovale (PFO) denir. Genellikle bulgu vermez ve herhangi bir soruna yol açmaz.
Öncelikle ASD olarak adlandırılan kalp kulakçıkları arasında yer alan delikler erken çocukluk döneminde kendiliğinden kapanabilmektedir. Ancak bu dönem geçtikten sonra kendiliğinden kapanma görülmez mutlaka tedavi olunması gerekir.
Kalp deliği kendiliğinden düzelir mi? Kalp deliği görülen hastaların %80'inde kendiliğinden düzelme görülmektedir. Nadiren düzelme göstermeyen durumlarda ilaçlı tedavi ve atriyal septal defekt ameliyatı uygulanabilir.
Büyük delikler yama dikilerek kapatılır. Kalpte Ameliyatsız kapamada ise kalp durdurulmadan, kateter kullanılarak yapılır. Hasta işlemden 1-2 gün sonra taburcu olur. Deliğe yerleştirilen cihazın üzeri bir süre sonra vücudun kendi dokusuyla kaplanır.
Bu nedenle küçük deliklerin kapatılması gerekmez, ancak hastalar düzenli kontrollerle takip edilirler. Kalp deliği büyük ise, kalbin sol tarafından gelen oksijenli kan ile kalbin sağ tarafındaki kan miktarı artar ve akciğerlere normalden fazla kan gider. Artmış kan akciğerlerin yapısını bozar ve akciğerler gerginleşir.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer delik çapı < 5-6 mm ise küçük ASD, 6-10 mm arasında ise orta büyüklükte ASD, >10 mm ise geniş ASD denir. Geniş defektler eğer 5-6 yaşından sonra kapanmıyorsa veya küçülmüyorsa kapatılmalıdır. Küçük defektleri ise kapatmaya gerek yoktur.
Altı aydan sonra akciğer hasarına neden oluyor, 7–8 yaşında ameliyat şansı neredeyse kalmıyor. Bu hastaların bir yaşın altında ameliyat olmaları önem taşıyor. Bazen bir yaşına kadar beklenebiliyor, delik küçükse kendiliğinden kapanabiliyor.
Bu gerçekleşirse ameliyata ihtiyaç kalmaz. Küçük ASD'ler genellikle 2 ila 5 yaşları arasında kapanır. Orta veya geniş ASD'lerin kendiliğinden kapanma ihtimalleri daha düşüktür. Fakat ASD herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa doktorlar genellikle deliği kapatmak için çocuk 2 yaşına gelinceye kadar beklemektedir.
Genel anestezi altında uygulanan açık kalp ameliyatı yaklaşık 2-3 saat süren bir operasyondur. Bu süre yapılacak olan işlemlere bağlı olmaktadır. Bu nedenle ameliyatın ne kadar süreceği yalnızca tahmin edilebilmekte, kesin olarak bilinememektedir. Açık kalp ameliyatı genellikle duran kalbe yapılmaktadır.
Kapalı Kalp Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Minimal invaziv cerrahi ile yapılan kalp ameliyatları ortalama 3-4 saat sürer. Kalp ameliyatlarında uygulanan modern bir yöntem olan minimal invaziv cerrahi sonrasında da hastalar günlük yaşamlarına daha kısa sürede döner.
Ameliyatsız ASD kapama işlemi ortalama 1 saat kadar sürer işlem sırasında hastanın yarım saat kadar uyutulması gerekebilir, bu genel anestezi değildir ve derin sedasyon ya da derin uyku olarak tanımlanır ve işlem bitince hemen uyandırılır. Bazı hastalarda işlem uyanık olarak ta yapılabilir.
Minitorakotomide sağ meme altından (koltuk altından) yaklaşık 4-5 cm'lik bir kesi yapılırken, kemik kesilmez, sadece kaburgalar aralanır ve kalbin sağ kulakçığına ulaşılır. Deliğin büyüklüğüne göre ASD ya direkt dikişle dikilerek ya da kalp zarından hazırlanan yama ile kapatılır. Ameliyat süresi oldukça kısadır.
Bazı kalp hastaları ile kalp kası kalınlaşması olanlar yarışmalı sporlardan uzak durmalı. Yine aynı hastalar ağır kaldırma, vücut geliştirme için yapılan sporları yapmamalıdır. Kalpte delik nedeniyle takipte olanlar dalgıçlık veya yüksek irtifa sporları yapmamalı.
Bu kanalın kapanmaması durumuna PDA denir. PDA'da aorttan düşük basınçlı pulmoner artere kan geçişi ve akciğerlerde ve sol kalpte aşırı kan yüklenmesi olur. Zamanla aşırı hacim yüklenmesi kalp yetersizliğine ve pulmoner hipertansiyona neden olabilir, yaşam süresini kısaltabilir, damar duvarında infeksiyon riski taşır.
Kalp üfürümleri genellikle kalbin içindeki anormal kan akışından kaynaklanır. Doğru çalışmayan bir kalp kapakçığı tipik olarak üfürüme neden olur. Kalp üfürümleri “masum” veya “anormal” olarak sınıflandırılır. Masum kalp üfürümleri tehlikeli değildir ve genellikle tıbbi müdahale gerektirmez.
TEE, kalp ultrasonu, kalp endoskopisi olarak da bilinmektedir. Ağız yolundan yemek borusuna indirilen ince bir tüp (probe) ile kalbin arka komşuluğuna erişilir ve çok net, ayrıntılı görüntü alınır.
Güncel emniyet teşkilatı sağlık yönetmeliğine göre; Kalp-kapak patolojileri veya kalp-duvar patolojileri için yapılan cerrahi girişimler öğrenciliğe engeldir.
Her ventriküler septal defekt (VSD) durumunda muafiyet verilmez. Burada önemli olan VSD'nin yol açtığı hareket kısıtlılığıdır.
Yine aort kapağında ciddi kaçak yani bizim tıp dilinde 4'üncü dereceye ulaşmış kaçak, kalpte büyümeye neden olduğu tespit edildi. Ameliyat riskli bir ameliyattı. Aort kapağının ana aort kapağının beyin çıkışlarına kadar tamamen değiştirilmesi olan Benthall ameliyatı, kalp cerrahisinin en zor ameliyatlarından birisidir.
İşlem anjiyografi salonunda uygulanır. Hastaya derin sedasyon ve ayrıca kasık bölgesine lokal anestezi uygulanır. Transözofajiyal ekokardiyografi probu yerleştirilerek deliğin olduğu bölge görüntülenir. Kasık toplar damarından bir kateter yardımıyla girilerek deliğin olduğu bölgeye ulaşılır.
Kalp Ameliyatlarında Risk Standart Bir Risk Değildir.
Çok sık yaptığımız kapak ameliyatlarının riski %1 civarında ama damarı yırtılmış ana damarı çatlamış bunun kanaması problemi acil servise gelen bir hastanın diseksiyon ameliyatı dediğimiz bir hastanın örneğin ameliyatının riski %20'lere %30 'lara çıkabilir.
Bu 8 mm'lik deliklerden, hastanın vücuduna yerleştirilen makas, pense, portegü gibi aletlerle, gerekiyorsa hastanın kendi kalp zarından bir yama alırız. Daha sonra kalbi durdurarak ya da durdurmadan kalbin gerekli kulakçığını açılıp, oradaki delik görünür. Direkt dikişler kapatılabiliyorsa kapatılır.
4-5 mm küçük VSD tanısı ve 8 yaşına kadar çocuğunuzda hiçbir şikayete neden olmadıysa, sadece yıllık kontrollerle izleniyor ve izlemlerdede her şey yolunda deniyorsa rahat olun. Büyük olasılıkla bu VSD hiç bir zaman çocuğunuzun yaşamını ve yaşam kalitesini etkilemeyecektir.
Cerrahinin dezavantajları: %5 oranında komplikasyon görülür: Ölüm, felç, tekrar ameliyat, kanama, aritmi, sinir hasarı, kalp yetmezliği, infeksiyon. Ameliyat için hasta 5-7 gün hastaneden kalır. Tam iyileşme 45 günde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri