Yıllar sonra biyolojik kapaklar dejenere olmaya (çürümek) başlar. Bu süreç her hastada farklıdır. Mitral biyolojik kapak sistolde (kalp atımında) zorlanan bir kapak olduğundan, aort biyolojik kapağa oranla daha çabuk dejenere olur. Genellikle 5 yıl ila 15-20 yıl arasında değişen ömürleri vardır.
Biyolojik kapaklarda ortalama olarak, 10-15 yıl içerisinde bozulmalar meydana gelmektedir.
Yapılan ameliyatlar ömrü 30-40 yıl gibi yüksek oranlarda uzatmaktadır. Mitral kapak tamir ve değişim ameliyatları minimal invaziv (sağ koltukaltı) tekniklerle yapılabilir.
Kalp kapak ameliyatlarında da tüm cerrahi prosedürlerde görülebilecek genel riskler olan anesteziye bağlı reaksiyonlar, solunum problemleri, inme, kan pıhtısı oluşumu, enfeksiyon, kalp krizi ve hatta ölüm gibi riskler değişen oranlarda gerçekleşme olasılığı bulunur.
Doktorlar, mitral veya metal kapaktan birisini seçmemiz gerektiğini söylediler. Farkını sorduk. Metal kapağın ömrü sınırsız, mitral kapağın ömrü ençok 15 yıl olduğu ifade edildi.
İlgili 37 soru bulundu
Kalp kapak hastaları ve koroner kalp hastaları kesinlikle güneşin dik geldiği ve günün en sıcak olduğu 11.00 – 15.00 saatleri arasında hiç ortalıkta dolaşmamalılar, kesinlikle spor yapmamalılar, yürüyüş için de sabah erken ya da güneşin batmak üzere olduğu saatleri tercih etmeliler.
Ameliyatın kalp akciğer makinesine bağlanmadan ve kalp durdurulmadan yapılmasının en önemli avantajı ölüm riskini azalmasının yanında hastaların yoğun bakım ve hastane kalış sürelerinin azalmış olmasıdır. Ameliyat sonrası ortalama 1 gün yoğun bakım ve 2 günde hastane kalış sonrası hastalar taburcu edilmektedir."
Aort kapakçığı tamiri dünyada zor ve nadir ameliyatlar arasında sayılırken, özellikle aort kökü rekonstrüksiyonu (tamiri), anevrizma ile birlikte olan aort kapağı bozukluklarında tamir yöntemleri artık sıklıkla uygulanmaktadır.
Açık Kalp Ameliyatı Riskleri Nelerdir
Dolaşım sistemi ile kalp damar sisteminin oldukça karmaşık ve birbiri ile ilişkili olması sebebi ile diğer cerrahi uygulamalara oranla daha riskli bir ameliyattır.
Yani, bebek ve çocuklara kalp ameliyatı yapmak için bir yaş sınırı yoktur. Burada önemli olan bebeğin ya da çocuğun bu cerrahi operasyonu yapabilecek donanımda bir merkezde bulunmasıdır.
Ameliyat sonrası kurallarına uyulursa genellikle 8- 10 yıl sorunsuz bir yaşam sağlanır.
Güden, şöyle devam etti: Günümüzde stent teknolojisinin gelişmesiyle eskisi kadar ameliyat tekrarlarına ihtiyaç duyulmuyor. Şayet hastanın damarlarında yeniden bir tıkanıklık oluşursa tekrar bypass uygulanabilir. Kapak tamiri olmuş ya da kapağı değişmiş hastalarda ise yine ilerleyen dönemde ameliyat yapılabilir.
Dr. Belhhan Akpınar, en zor ameliyatın en az yapılan ameliyat olduğunu söylüyor. Bunun yanında göğüs ve batın bölgesini içine alan büyük damar genişlemesi yani 'torakoabdominal anevrizmalar' cerrah açısından zorluk riski yüksek ameliyatlar arasında bulunuyor.
Özellikle uzun yıllardır bu alanda çalışan ve çok sayıda kalp kapakçığı ameliyatı gerçekleştirmiş olan doktorlar tarafından yapılan ameliyatlarda risk oldukça düşüktür. Dolayısıyla kalp kapakçığında sorun olan hastaların ameliyattan korkmalarına gerek yoktur.
Kalp kapak yapısının bozularak işlev yapamaz hale gelmesi sonucu kalp kapak hastalığı oluşur. Kapakçıklarda hastalık iki şekilde gelişebilir, kapağın daralması ve/veya yetmezliği (geriye doğru kan kaçırması). Kapak hastalıklarının sebebi genetik, ileri yaş, enfeksiyon, kalp kası hastalıkları gibi çok çeşitlidir.
Yapılan araştırmalar 3T ve altında MR cihazlarıyla metal protez kalp kapağı olan hastalarda güvenle görüntüleme yapılabileceğini göstermiştir.
Kalp Kapakçığı Değişimi Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Kalp kapakçıklarında oluşan sorunların tedavi edilemeyecek olduğu durumlarda hastalara yapay ya da doğal kalp kapakçığı takılır. Hastanın işlevini yerine getiremeyen kalp kapakçığı çıkarılarak yerine doğal veya yapay kapakçık takılır. Bu ameliyat ortalama 2 saat sürer.
2- 5510 sayılı kanun gereğince “kardiyovasküler cerrahi işlemleri” tamamen bedavadır ve yüzde 200 vs. gibi ilave ücret isteyemezsiniz.
Hızlı iyileşme süresi: Ameliyattan sonraki ortalama iyileşme süresi minimal invaziv cerrahi ile 1 ila 4 haftadır. Standart geleneksel kalp ameliyatından sonra ortalama iyileşme süresi 6 ila 8 haftadır.
"HASTA KALBİNİ KİMSEYE AÇMAMIŞTI"
Yaptığı binlerce başarılı tedaviler ve buluşlar ile kalp, damar ve varis ameliyatlarında ismini dünya literatürüne yazdıran, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Ünlü Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Akgül'e “Yılın en iyi cerrahı” ödülü verildi.
AORT KAPAK HASTALIKLARI TEDAVİ EDİLMEZSE HAYATİ RİSK TAŞIYOR
Kapak alanı 1,5 cm2'nin altına inerse belirtiler başlar. İleri aort darlığında göğüs ağrısı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtiler görülmektedir. Semptom vermeye başladıktan sonra hemen tedavi edilmezse 1 yıl içinde hastayı kaybetme riski çok yüksektir.
Geçirilecek operasyonun yarattığı kaygılar, korkular, beklenmedik şekilde ortaya çıkan maddi giderler sonucu umutsuzluğa kapılma, çaresiz hissetme ve yaşama motivasyonunun azalması gibi duygular ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrası depresyon oldukça sık görülen bir durumdur.
Kalp ameliyatı, hastanın koltuk altı bölgesinden 6–7 santimetrelik kesi açılması ile gerçekleştirilir. Bu teknik ile gerçekleştirilen ameliyatlarda herhangi bir kemik kesilmemektedir. Ameliyat, kaburgaların arasından girilerek yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri