Yaşar Kemal, toplumcu gerçekçi nitelikleri olan bir sanatçıdır.
Yaşar Kemal, toplumcu gerçekçi edebiyat akımından etkilenmiştir.
Toplumcu Gerçekçi Romanlar
Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Kemal Tahir, Mahmut Makal, Dursun Akçam, Necati Cumalı, Tarık Buğra gibi isimler bu dönemde köy - kasaba edebiyatı olarak da adlandırılan bu tarza yönelmişlerdir.
Toplumcu gerçekçi görüşün önemli isimlerden biri olan Kemal Tahir, romancı kimliğinin yanında entelektüel kimliğiyle de öne çıkar. Çok yönlülüğü ile dönemin diğer toplumcu gerçekçi edebiyatçılarından ayrılan Kemal Tahir, romanlarını kaleme alırken sosyoloji, tarih ve dil okumalarından faydalanır.
Cumhuriyet dönemi yazarlarından bir tanesidir. Özellikle hikaye ve röportaj alanında yazmış olduğu eserleri ile bilinmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Kemal Tahir Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir? Kemal Tahir, realizm yani gerçekçilik akımından etkilenmiştir.
Orhan Kemal Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir? Orhan Kemal toplumcu gerçekçi ve Marksizm edebi akımlarından etkilenmiştir.
Toplumcu gerçekçi sanatın öncülerindendir. Edebiyata şiirle başlamış, Nazım Hikmet'in etkisiyle romana yönelmiştir. Hızlı olay akışı ve devingenliğin ön planda olduğu yapıtlarında diyaloglara ağırlık vermiştir. Türk edebiyatına işçi sınıfını getiren yazarlardandır.
Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan Orhan Kemal (1914–1970), ölüınünden önce yayımlanan 12 hikaye kitabıyla toplumcu gerçekçilik akımına önemli açılımlar kazandırmış, Cumhuriyet dönemi tahkiyecilerimiz arasında yer almaktadır.
Toplumcu gerçekçiler eserlerinde büyük şehirlere göçün yol açtığı sorunlar ve sosyalizm üzerinde durmuştur. Roman ve hikayelerde çok güçlü bir kurgu bulunmaz. Bu eserlerde ise, siyasi ideolojiler daha fazla ön plana çıkar. Eserlerde köylü ağızlarına çok fazla yer verilir.
Sabahattin Alinin Edebi Kişiliği
Yalın, anlaşılır ve sade bir dil ile yapıtlarını edebiyat dünyasına kazandırmıştır. Eserlerini, gerçekçi yöntemle kuvvetli doğa betimlemeleri yapmış ve halkın konuştuğu, anladığı üslupla kaleme almıştır. Anadolu hayatını tüm halleri ile yansıtırken masalsı bir anlatım benimsemiştir.
İnsan merkezli bir sanat anlayışı benimsemiş, önemli sosyal ve tarihî olayları anlatırken insanın varoluş macerasını da ortaya koymuştur. Tarık Buğra'nın yazıları Çınaraltı, Nasreddin Hoca; Cumhuriyet, Milliyet, Tercüman ve Türkiye Gazetesi gibi birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır.
Fakir Baykurt, sosyal-gerçekçi sanat anlayışıyla hikâyelerini kaleme alan bir yazarımızdır.
İnce Memed, Çukurova köylülerinin ağalığa karşı mücadelesini anlatan 'toplumsal gerçekçi' bir romandır. Romanda Anadolu halkının geri kalmışlığı tüm gerçekliğiyle okuyucuya aktarılır.
Yaşar Kemal edebi kişiliği için ilk olarak folkloru kendisinin köken kültürü görmesidir.Başta Çukurova olmak üzere, Anadolu'nun birçok bölgesini eserlerine yansıtmıştır. Sosyal türden eserler kaleme almış ve kendine özgü anlatım biçimi sayesinde Anadolu yaşamını destansı bir şekilde ortaya koymuştur.
Yahya Kemal Beyatlı şiire yeni bakış açısı ve anlayış getirmek istemiştir. Çağdaş Batı şiiri ile eski Türk şiirinin birleşimini sağlamıştır. Sentezci bir sanat anlayışı ortaya koymuştur.
“Toplum için sanat” anlayışını benimsemiştir. Sanatı, toplumun Batılılaşması için bir araç olarak kullanmıştır. Eserlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmayı amaçlamıştır. Divan edebiyatının süslü-sanatlı düz yazısı yerine, belli bir düşünceyi iletmeyi amaçlayan yeni bir düzyazıyı kullanmıştır.
Oğuz Atay 1934 doğumlu Türk roman ve öykü yazarıdır. Postmodernizm anlayışı ile eserlerini yazmıştır.
Tanzimat Dönemi Roman Yazarları
Tanzimat Edebiyatı'nın I. dönem sanatçıları Ahmet Mithat, Namık Kemal, Şemsettin Sami romantizm akımından ise; II. dönem sanatçıları olan Samipaşazâde Sezai, Nabizâde Nâzım, Recaizâde Mahmut Ekrem ise, natüralizm ve realizm akımının etkisinde kalmıştır.
Yaşar Kemal (1923-2015), hayatı boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser vermiştir.
Öz. Orhan Kemal, çok genel manada, en azından vakayı diyaloglarla takdim etme ve şiveleri kullanma açısından Hüseyin Rahmi Gürpınar'a kadar uzanan natüralist ve realist roman anlayışını, Sadri Ertem, Sabahattin Ali gibi romancılar kanalından devralan "sosyal gerçekçi" bir romancıdır.
Kemal Tahir Esir Şehir Üçlemesi 3 Kitap Set (Esir Şehrin İnsanları- Esir Şehrin Mahpusu- Yol Ayrımı)
Eserlerinde Anadolu, Kurtuluş Savaşı yılları ve Osmanlı tarihi gibi konuları işleyen yazar, daha çok şiir türüyle ilgilendiği ilk zamanlarda, çeşitli takma adlar kullanarak "İçtihad", "Yeni Kültür", "Geçit", "Karikatür" ve "Yedigün" dergilerinde şiir ve öyküler yazdı.
Modernizm akımının etkisinde olan Yusuf Atılgan edebiyata şiir yazarak başlamasına rağmen asıl ününü yazdığı romanlarıyla yakalamıştır. Romanlarında iç gözlem tekniğini kullanmıştır. Zaman zaman ise bilinçaltı ve psikanalitik yöntemlere başvuran yazar bireylerin ruh halini başarılı bir şekilde eserlerine aktarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri