Kalp krizi anında ne yapılmalı sorusu, pek çok kişi için hem kriz anında kendisi için hem de yakınları için önem taşıyan bir konudur. Kalp krizinin ilk ve en güçlü işareti olan göğüs ağrısı, baskı ve yanma şeklinde başlar ve sonrasında boyun ve kola doğru yayılır. Sırtta ve alında soğuk terleme başlar.
Dr. Harun Kılıç, kalp krizinin ansızın başladığına dikkat çekerek “Kalp krizi tüm dünyada en sık ölüm sebeplerindendir. Olay çok ani başlar ve çok acı sonuçlara sebep olur.
Semptom göstermeyen bu kalp krizi şekline sessiz kalp krizi denir. Bu tür kalp krizinin 7 sessiz belirtisi ise şöyle sıralanabilir: Sebebi bilinmeyen yorgunluk, nefes darlığı, boyundan üst tarafa yayılan ağrı, mide ekşimesi, mide yanması, ani soğuk basması ve terleme, sıkıntılı ruh hali şeklinde kendini gösterebilir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Kalp krizi geçiren birinin yanında olan ve tıbbi bilgisi olmayan kişi kesinlikle ilk olarak 112'yi arayarak ambulans çağırmalıdır. Kalp krizi esnasında en yakın sürede müdahale edilmesi kalbin işlevlerinde herhangi bir kalıcı bozukluk yaşanmaması için oldukça önemlidir.
İlgili 22 soru bulundu
Kalp krizi geçirmeden önceki 2-3 günlük dönemde özellikle önemlidir. Açık havada, yeterli havayı alamama hissi, baygınlık ve huzursuzluk hali olarak kendini gösterir. Özellikle geceleri uykudan uyandırıp, nefes almak için balkona çıkma veya pencereyi açma istekleri olur.
Ailede kalp hastalığı öyküsü olması, yüksek kolesterol, hipertansiyon, şeker hastalığı, stres, sigara kullanımı, fiziksel aktivite azlığı, sağlıksız beslenme kalp krizinin nedenleri olarak belirtiliyor.
Genç yaşlarda özellikle de; 35 yaş ve altında geçirilen kalp krizi, kolesterol dediğimiz yan damarların oluşumu yetersiz olduğu için daha tehlikelidir. Bu nedenle, genç yaşta yapılan kalp kontrolleri oldukça önem arz etmektedir.
Kalp atışlarının anormal olarak göğüs bölgesinde yada göğüs kenarında hissedilmesidir. Özellikle normalden hızlı ve düzensiz, terleme veya bayılmanın eşlik ettiği bu çarpıntılar kalp hastalığını işaret etmektedir. Bu hasta grubunun erken dönemde EKG ve ritim holter incelemesinin yapılması gerekir.
Korkmayın, panik yapmayın, kararlı olun ve sağlık ekibi gelip hastayı devir alana kadar hastanın yanından ayrılmayın ve işlemleri uygulayın. Tek kişi iseniz 2 kere suni teneffüs ile hastaya derin nefes verin, 15 kere kalp masajı yapın, iki kişi iseniz iş bölümü yapın 1 nefes verin 5 kalp masajı yapın.
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir.
Yapılan çalışmaya göre hafif kalp krizi (miyokart inkarktüsü) geçiren 9 hastanın 4'ünde geçirilen kalp krizi farkedilmiyor. Kadınlarda özellikle fazla kilolu olanlarda, şeker hastalığı olanlarda, ve yaşlılarda bu durum daha sık oluyor.
Kalp krizinin süresi birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişiklik gösterebilir. Kalp Krizi Belirtileri Kaç Gün Sürer? Kalp krizinin belirtileri anlık ve şiddetli olarak gelir ve birkaç dakika ila birkaç saate kadar sürebilir. Takip eden birkaç gün içinde kalp krizi belirtileri devam edebilir.
İlk belirti bir kalp krizi olabilir ve geçirilen krizle kişi hayatını kaybedebilir. Bazı durumlarda ise kalp krizi geçirilir ve kişi hiç farkında olmaz. Daha sonra yapılan tetkiklerde tesadüfen rastlanılır. Bu son durum şeker hastalarında daha sıktır.
Kalp krizi sırasında özellikle birkaç dakika boyunca yaşanan göğüs ağrısı veya sıkışma hissi gibi belirtiler kalp kasının oksijensiz kalmasından kaynaklanan bir durumdur. Kalp kasına giden oksijenin azalması, kalp kasının hasar görmesine ve ölmesine sebebiyet verir.
Çağın korkutan hastalığı: Kalp Krizi
Kalp krizinin en korkutucu yanı; ani gelişen bir hastalık olmasıdır. Kalp krizinin belli sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığı söyleyen Prof. Dr. Esat Akıncı, “Bu sebeplerin başında; diyabet, kolesterol, tansiyon yüksekliği, aşırı kilo, ailevi yatkınlık ve sigara kullanımı geliyor.
Kalp damar tıkanıklığında görülen belirtiler
Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir.
Bu ağrı genellikle egzersiz ile artar, sol kola çeneye ve göğüs orta hattına yayılır, pozisyonla da değişmez. Bazen terleme, mide bulantısı ve sırt ağrısı gibi şikayetler de eşlik edebilir. Kalp damar hastalığına bağlı kalp ağrısı pozisyonla değişmez ancak dinlenmekle de geçer.
Bazı durumlarda ise sol el parmak uyuşması kalp krizi ile ilişkilendirilebilmektedir. Kalp krizi belirtileri ne kadar sürer konusu da merak edilenler arasındadır. Genel olarak kriz ağrısı gerekli müdahale yapmadan geçmez.
Bir insanın kalp krizi geçirme sayısında bir sınır bulunmuyor. Bu hastanın toplam kaybettiği kalp fonksiyonları ile ilgili oluyor. Eğer ilk saat içerisinde tıkalı damar açılabilirse hastanın kalbinde hiçbir hasar kalmayabiliyor. Kan akımının tekrar sağlanması ne kadar gecikirse kalp o kadar hasar alıyor.
Kalp hastalığı risk faktörleri kadınlar ve erkekler arasında çok farklılık göstermez. Klasik risk faktörleri arasında hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara, diyabet, kilo, egzersiz yapmama, ailede kalp hastalığı varlığı, stres ve kötü beslenme sayılabilir.
Kalp krizi geçirmekte olan kişinin kanında ilk 6 saat içinde artış gösterir. Kalp kasına ait bir protein türü olan troponinin ölçümesi kalp krizi teşhisi için bir diğer testtir. Kanda yüksek troponin seviyeleri (troponin T veya troponin I), kalp kasında büyük olasılıkla hasar oluştuğunun göstergesidir.
Kalp krizi anında oluşan şiddetli göğüs ağrısı kalbin yardım çığlığıdır. Kalp krizi ağrısı genellikle göğüs orta kesiminde, içten gelir. Sırta, kollara, çeneye yayılma eğilimdedir. Yanında terleme, mide bulantısı gibi yakınmalar da varsa mutlaka hemen bir sağlık kurumuna başvurmak gerekir.
Uykuda kalp krizi belirtileri
En sık izlenen bulgu göğüste sıkıntı hissi ve çarpıntı ile uyanmaktır. Bu duruma genelde soğuk terleme eşlik eder. Bunun yanında boyun bölgesine yayılan göğüs ağrısı, güçsüzlük hissi, baş dönmesi ek olarak izlenebilir.
Yalancı kalp krizi, tıbbi terim olarak "anjina pektoris" olarak bilinir ve kalbin kasılması için gerekli olan kan akışının ya da oksijenin yetersiz olduğu durumları ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri