Doğrulanmış Cevap. Merhaba. Salata vitamin besin grubuna girer.
Lif açısından oldukça zengin olan salatalık hem dolaşım hem de sindirim sistemi açısından yararlı bir kaynaktır. Vücut ısısını dengede tutar, kalbi hastalıklardan korur ve hazımsızlık sorununa karşı da etkili bir maddedir. Salatalık %95'i sudan oluşan bir meyvedir.
Salata % 53,86 karbonhidrat, % 14,56 protein, % 18,59 yağdan oluşur.
Salata ise bildiğimiz gibi sebzelerden yapılan bir besindir. Sebzeler ise bolca vitamin bulundururlar. Yani salata : Vitamin gurubundadır.
1 Porsiyon (Orta) Salata 89,66 kaloridir. Salata içeriğinde 10,47 Karbonhidrat(g), 2,83 Protein(g), 3,61 yağ(g), 2,44 lif(g), 21,00 Sodyum(mg), 600,55 potasyum(mg), 58,33 Kalsiyum(mg), 350,03 A Vitamini(ui), 52,59 C Vitamini(mg), 1,91 ve Demir barındırır. Salata kalorisi ve besin değerleri…
İlgili 15 soru bulundu
Salatalık, yaygın olarak yetiştirilen kabakgiller familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen isimdir. Güney Asya'dan dünyaya yayılan salatalık, sağlıklı yaşam için önemli besinler arasında yer alır. İçerdiği A, B, C, K vitaminleri, magnezyum, bakır ve potasyum ile temel bir besin kaynağıdır.
1 Porsiyon (Orta) Salata 89,66 kaloridir. Salata içeriğinde 10,47 Karbonhidrat(g), 2,83 Protein(g), 3,61 yağ(g), 2,44 lif(g), 21,00 Sodyum(mg), 600,55 potasyum(mg), 58,33 Kalsiyum(mg), 350,03 A Vitamini(ui), 52,59 C Vitamini(mg), 1,91 ve Demir barındırır.
Salatalık Besin Değeri
Bir adet orta boy salatalığın besin değerleri incelendiğinde, rakamlar şöyledir: Karbonhidrat: 4,36 gr. Yağ: 0,78 gr. Protein: 0,13 gr.
Hayvansal kaynaklı süt, yoğurt, peynir, yumurta, et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık vb.) gibi besinler iyi birer protein kaynağıdır.
Karbonhidrat türleri
En önemlileri; glukoz (dekstroz, üzüm-mısır şekeri), fruktoz (meyve şekeri), galaktozdur. Glukoz, hücrelerde yakıt olarak kullanılan ana enerji kaynağıdır; kan şekeri olarak bilinir. Disakkaritler: Birbirine bağlanmış iki monosakkarit molekülüdür. En önemlileri; laktoz, maltoz, sukrozdur.
Su oranı çok yüksek olan salatalık lif ve mineraller bakımından çok zengin olduğu için vücudun gereksinimini karşılamaktadır. İçeriğindeki lif sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad.
Hıyar ılık iklim sebzesidir. Yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklıklardan hoşlanmaz. Soğuklara karşı çok hassas olup sıcaklık sıfırın altına düştüğünde hemen etkilenir. Düşük sıcaklıklarda üşüme, yüksek sıcaklıklarda mantari hastalıklar ve aşırı su kaybı nedeniyle bitki gelişimi yavaşlar.
Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna, kayısı, hurma, muz, incir, üzüm, portakal, armut, ananas, karpuz ve kuruüzüm yüksek karbonhidrat içermektedir. Baklagil türlerinden; nohut, kurufasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.
Özellikle ilköğretim çağındaki minik afacanların hayat bilgisi dersinde karşılaştıkları marul hangi besin grubuna girer sorusuyla mutlaka siz de karşılaşmışsınızdır. Marul, sebze besin grubu içinde yer alan bir bitki türüdür.
Sağlık için faydalı olduğu düşünülen besin ögeleri açısından zengin; vitamin, lif, mineral, antioksidan ve bazı faydalı besin ögelerinin yoğun olarak yer aldığı gıdalar “süper besin” olarak tanımlanıyor.
Zeytin Besin Değeri
Faydalı yağlar yönünden zengin, zeytinin 100 gramında bulunan besin değeri şu şekildedir: Karbonhidrat: 6,4 gr. Protein: 0,84 gr. Yağ: 10,9 gr.
Yumurta: Hayvansal kaynaklı protein içeren besinler arasında en önemli protein kaynaklarından biri yumurtadır. Yumurtanın hem sarısı hem beyazı protein içerir ancak beyazı protein bakımından daha zengindir. Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurt içerisinde 44 miligram D vitamini bulunur. Aynı miktardaki yoğurt, 89 kcal enerji, 4,53 gram protein, 3,80 gram yağ, 4,28 gram laktoz ve 4,24 gram karbonhidrat içerir.
Vücuda yeterince protein alınmadığında, vücut otomatik olarak kas, doku ve hücreler için kullanması gereken proteini, enerji üretimi için kullanır. Bu da kaslarda ağrılara, eklem sıvısının azalmasına ve dolayısıyla eklem ağrılarına sebep olur.
Çekirdekli bir besin olmasından dolayı salatalık meyve mi sebze mi sorunuza, salatalığın meyve olduğunu diyebiliriz.
Salatalık, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. Tek bir tanesinde Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko ihtiva eder.
Salatalık, aynı zamanda kabak ve karpuzun da içinde bulunduğu Cucurbitaceae bitki ailesinin bir üyesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri