Kalu Bela, Allah'ın ruhlara karşı ''Elestü bi Rabbiküm'' şeklinde, Türkçe ifadesi ise ''Ben sizin Rabbiniz değil miyim'' biçiminde olan soruyu sorduğu yeri ifade eder.
İnsan her şeyden evvel, Rabbine karşı vefâkâr olmalıdır. “–Elbette yâ Rabbî!..” diye cevap verdiğimiz; «Kaalû Belâ»daki sözünü unutmayarak Kuran ve Sünnete sahip çıkmalıdır.
Kalu bela olayını neden ve niçin hatırlamıyoruzsorusuna gelince bunu bir kaç nedeni olabilir. 2- Pek çok duyu organlarımız sınırlı yaratılmıştır. Örneğin görme, işitme, koklama ve duyma gibi duyu organlarımız sınırlı yaratılmıştır. Hatta bu konuda pek çok hayvan bizden daha iyi görebiliyor ve koklayabiliyor.
Kâlû Belâ'dan beri Müslümanım ne demektir?” “Ne zamandan beri Müslümansın?” diye sorulduğunda, “Kâlû Belâdan beri.” Diye cevap vermek bir Müslüman'ın şiarıdır. Anlıyorduk ki Kâlû Belâ, Müslüman olma kimliğimizin başlangıç zamanıdır.
Kalu Beladan Beri, daha dünya yaratılmadan önce demektir. Bu ifade kullanıla kullanıla deyim haline gelmiştir. Biriyle çok uzun zamandır tanışık olduğunu belirtmek isteyenler Kalu Beladan Beri kalıbını kullanır.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle tasavvuf inancında önemli bir yer tutan Kalu Bela'da tüm ruhlar dünyaya gönderilmeden önce Allah'ın huzurunda toplanmıştır. Berzah alemi ise dünya ile ahiret arasındaki geçiş yeridir.
Onlardan birbiriyle (önceden) tanışanlar kaynaşır, tanışmayanlar ayrılırlar." [Buhârî, Enbiya 2; Müslim, Birr 159, (2638); Ebû Dâvud, Edeb 19, (4834).] İnsanın ruhu doğumdan önce de vardır. Hadiste ifade edilen husus, ruhanî hayattır.
Kalu Bela, Allah'ın ruhlara karşı ''Elestü bi Rabbiküm'' şeklinde, Türkçe ifadesi ise ''Ben sizin Rabbiniz değil miyim'' biçiminde olan soruyu sorduğu yeri ifade eder. Ruhlar da bu soruya ''Bela'' şeklinde cevaplamışlardır. Bu ifadenin Türkçe karşılığı ise ''evet'' şeklinde olmaktadır.
Kalu Bela İle İlgili Ayetler Nedir? Araf Suresi, 172. ayet: Hani Rabbin, Ademoğullarının sırtlarından zürriyetlerini almış ve onları kendi nefislerine karşı şahidler kılmıştı: "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" (demişti de) Onlar: "Evet (Rabbimiz'sin), şahid olduk" demişlerdi.
Arapça ḳālū balā قالو بلَى “«evet dediler», Kuran'a göre Allah'ın 'ben sizin rabbiniz değil miyim? ' sorusuna insanların verdiği cevap” deyiminden alıntıdır.
Nitekim birer ruhanî alemlerin üyesi olan melekler ve cinlerin Hz. Âdem'den önce var olduğu bilinmektedir. Ruhlar aleminden anne karnına, oradan çocukluğa, gençliğe, ihtiyarlığa ve kabir, berzah, cennet veya cehenneme giden yoldayız. Bu yolun başı ruhlar alemidir. Bu itibarla ruhların yaratılması cesetlerinden öncedir.
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
- Allah'a söz verdiğinizde, sözünüzü tutmayacağınızı bildiğiniz halde bunu yapıyorsanız, bu vebali ve sorumluluğu olan kötü bir durumdur. Fakat, söz gelişi, bir günahı, bir daha yapmayacağınızı söylediğiniz anda, gerçekten bunda samimi iseniz, bu bir tövbedir, bir pişmanlıktır ve sevabı vardır.
Ahdallahi, Allah'a verilen söz, nedir? Sorularla İslamiyet.
Özellikle tasavvuf edebiyatı kapsamında önemli bir yere sahip olan Kalu Bela, Bezm-i Elest adı ile da bilinir.
"Evet, dediler" anlamında bir akaid ve Kur'anî terim. Bu terkiple Yüce Allah'ın insanları rubûbiyet ve ulûhiyetini tanık kılarak onlardan buna dair söz almasıyla ilgili olay kastedilir.
Ruhlar da (bela) diye cevap verdiler. Elestü birabbiküm, (Ben sizin Rabbiniz değil miyim?) demektir. Kalu Bela ise, (Evet [Sen bizim Rabbimizsin] dediler) demektir.
Biz sadece belli frekanslar arasını işitiyoruz ve bizim için en faydalı olanı da böylesi. Bu sınırlamaları yapan Rabbimiz, hafızamıza da sınırlar koymuş. Bebekliğimizi, o safhada başımıza gelenleri ve daha öncesini, yani rahimde geçen devreleri hiç hatırlamıyoruz.
Arapça ḳālū balā قالو بلا ""evet dediler", Kuran"a göre Allah"ın "ben sizin rabbiniz değil miyim?" sorusuna insanların verdiği cevap" deyiminden alıntıdır.
Farsça'da “sohbet meclisi” anlamına gelen bezm kelimesiyle Arapça'da “ben değil miyim” mânasında çekimli bir fiil olan elestüden oluşan bezm-i elest terkibi, “Ben sizin rabbiniz değil miyim” hitabının yapıldığı ve ruhların da “evet” diye cevap verdikleri meclis anlamını ifade eder.
*****Berzah alemi, ahiret alemlerinden birisidir. vefat eden ruhların toplandığı birarada bulunduğu bir alemdir.
"güç bela, " "zor bela" gibi zorluk derecesini vurgulamaya yarayan bir söz.
Amelî olarak kendi denginden olan ruhlarla görüşüp sohbet edebilirler. Bu hadislerden de anladığımıza göre, berzah âlemindeki mü'min ruhlar kendi aralarında irtibat sağlayabildikleri gibi, dünyadan da haber alabilirler. Dünya ile irtibatları da bir derece devam etmektedir.
Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır.
el Cevab: İnsanın ruhu ölünce kabirdeki sorgulamanın ardından ''Berzah Âlemi'' şeklinde isimlendirilen bir âleme gider. Bu âlem dünya âlemi gibi bir âlemdir. Buradaki mümin ruhlar amellerine göre ikramlar içinde olur. Günahkârlar ise durumlarına göre ya nimetsiz ya da sıkıntı hali üzere kıyameti beklerler.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri