Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir. Ancak balı normal sıvı haline çevirerek tüketmek de mümkün olmaktadır.
5. GERÇEK BAL ŞEKERLENİR Mİ? Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
İlk olarak bal kavanozunun ağzını iyice kapattığınızdan emin olun. Kapağı kapalı olan şekerlenmiş balınızı mikrodalga fırının içerisine koyun ve 15 sn bekletin. 15 sn sonunda balınızdaki şekerlenme tamamen kaybolacaktır.
Gerçek bal buzdolabında beklediği zaman şekerlenebilir. Bu balın bozulduğu anlamına gelmez. Bu yüzden balın bozulduğu düşünülüp atılmaması gerekir. Gerçek olmayan bal bile kolayca bozulmaz ve uzun süre dayanabilir.
Şekerlenmiş bal yenir mi? Balın soğuk bir ortamda uzun süre kalması sonucu şekerlenmesi doğaldır. İster bu şekilde tüketebilir, isterseniz de bal kavanozunuzu az miktarda su koyduğunuz bir tencerenin içine koyup kaynatarak eski haline dönmesini sağlayabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Balın içinde olan polen şekerlenmesine neden olabilir.İnsanlar tarafından şekerlenen balın kalitelisinin düşük olduğu sanılır ama dünyada ki en iyi kaliteli anzer balı bile donabilir. Şekerlenmenin sebebi polen ve soğuk hava etkileşimidir.
Ilık bir suya deneyeceğiniz baldan 1 yemek kaşığı kadar koyun ve bekletin. Bal gerçek ise bıraktığınız şekilde kalacak, katkılı ise çözünme yapacaktır. 1 yemek kaşığı balı kopardığınız kağıt havlunun üzerine koyduğunuzda havlu tarafından emilime uğruyorsa katkılı olduğu söylenebilir.
Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir. Ancak balı normal sıvı haline çevirerek tüketmek de mümkün olmaktadır.
Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz. Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir. Bu durum balın bozulduğu anlamına gelmez.
Bal Ne Zaman Yenmez? Bir süper gıda olarak lanse edilen balı, ne zaman tükettiğiniz önemli değildir. Önemli olan ne kadar tükettiğinizdir. İhtiyaç duyduğunuz anlarda önerilen tüketim miktarlarını aşmamaya dikkat ederek bal tüketebilirsiniz.
Gerçek balın kristalize olduğunu ancak donan her balın gerçek bal olmadığını vurgulayan Balın gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, “Hakiki çiçek balı çabuk donar ancak glikoz şurubu ve esans eklenerek bal adı altında satılan sahte ballar kristalize olmaz.
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.
Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir. Katı halde olan balın sıvı hale gelmesi için ısıtılması gerekmektedir. Kristalize olan balın ısıtılması ise benmari yöntemi ile yapılması önerilmektedir.
Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun olarak algılanır.
BALPARMAK'IN ÖZENLE SEÇİLEN BAL DÜNYASI
Arıcılardan temin edilen balların Bal Bilim Merkezi'nde yapılan analizler sonucu doğallığının tespit edilmesiyle, yüzde 100 doğal balın güvenle keyfini çıkarmak mümkündür.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir.
Balın son kullanma tarihi olmadığı doğru mu? Su aktivitesi çok düşük olduğu için bal mikroorganizma tarafından bozulmaz.
Balın çaya, bitki çaylarına, sıcak suya katılması balın bozulmasına sebep olmaz. Balın bozulmasına ve değer kaybetmesine sebep olan etkiler daha uzun süreli sıcaklıklardır. Mesela keklere, tatlılara, koyarak ballla onları fırında ve ocakta pişirmek balın değer yitirmesine sebep olur.
Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
Bu kesinlikle doğal bir olay olup, balın tüketilmesini önleyici bir problem değildir. Bal kristalleşmiş haliyle de tüketilebileceği gibi, benmari usulü bir ısıtma işlemiyle (sıcak su dolu bir kabın içerinde balın ısıtılması) kristaller çözdürülüp bu şekilde de tüketilebilir.
Eğriçayır Balı: 400 Bal Arasında 1.! Yapılan yarışmalarda dört farklı bal kategorisinde 1. olan Eğriçayır balı, dünyanın en iyi bal ödülünü almıştır. Yaklaşık 400 farklı bal arasında tadıyla ve besin değeriyle dikkat çeken Eğriçayır balı, 1. olarak daha da tanınmaya başlamıştır.
Besin değeri
Balın ilk akla gelen özelliği tatlı olmasıdır. Bunun sebebi balın içindeki üç şekerdir.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri